Carl Johans pastorat

Modern dans möter 1200-talshymn i projektet Spinn Stabat Mater

Dela

Tillsammans med danskompaniet Spinn har Högsbo församling under tio veckor jobbat med och utforskat Arvo Pärts version av Stabat Mater, både texten och musiken.

Spinn känner in kyrkorummet. Foto: Carina Lantz Helander
Spinn känner in kyrkorummet. Foto: Carina Lantz Helander

Dansgruppen Spinn har med sina kroppar undersökt kyrkorummet och i församlingens olika verksamheter har musiken och texten vridits och vänts på.

Vi har firat gudstjänst och dansat med alla som varit där och vi har haft workshops där vi målat sår, vävt väv och funderat över vad är det som händer där vid Jesu korsfästelse, när tre vävar knyts samman: i Jesu lidande, moderns lidande och medlidandet hos som står bredvid.

Moderskapet, såren och svårigheten att se dem man älskar lida har präglat samtal och verksamheter dessa veckor.

Det har också funnits en spirande glädje i nya möten, underbara peruker och ovana arbetssätt.

Finalen på projektet är en dans- och musikföreställning den 3 april kl. 17 i Högsbo kyrka. Klockan 16 startar 45 minuter före där besökarna kan uppleva mer och få smakprov på hur projektet formats.

- Det har varit superhäftigt att få arbeta tillsammans med en så svårtillgänglig text i ett så härligt format med dans och glädje, säger Lydia Sjöberg, församlingspedagog i Högsbo församling.

Dansgruppen Spinn är ett internationellt danskompani bestående av dansare med och utan funktionsvariationer. Danskompaniet brinner för dans­konsten och för att utmana stereotyper kring vad dans är och kan vara. I Spinns värld är alla välkomna. Det handlar inte om hur många piruetter du kan göra, utan vad du vill säga med den piruetten du gör.

Stabat Mater är en text från 1200-talet. Texten är skriven till Jesu ­moder Maria och skildrar hennes lidande under hans ­korsfästelse. Stabat Mater har genom åren blivit tonsatt av många olika kompositörer. Detta projekt har utgått från Arvo Pärts tonsättning. Hans ­musikaliska uppsättning är skriven för tre röster och tre stråkar.

Nyckelord

Kontakter

Lydia Sjöberg, församlingspedagog, telefon 031-731 92 48, e-post: lydia.sjoberg@svenskakyrkan.se

Bilder

Spinn känner in kyrkorummet. Foto: Carina Lantz Helander
Spinn känner in kyrkorummet. Foto: Carina Lantz Helander
Ladda ned bild
Deltagarna på Spagettigudstjänsten dansar. Foto: Carina Lantz Helander
Deltagarna på Spagettigudstjänsten dansar. Foto: Carina Lantz Helander
Ladda ned bild

Länkar

Om

Carl Johans pastorat
Carl Johans pastoratCarl Johans, Högsbo, Masthuggs och Oscar Fredriks församlingar bildar tillsammans Carl Johan pastorat. Geografiskt sträcker sig pastoratet från Linnégatan till Röda Sten och från Marconigatan till Göta älv. 

Halva befolkningen i området är under 40 år och 48 procent av dem som bor i någon av de fyra församlingarna är medlem i Svenska kyrkan.

Pastoratet arbetar aktivt bland annat med miljöfrågor och HBTQ-frågor, två områden där tron tar sig tydliga, praktiska uttryck.

Följ Carl Johans pastorat

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Carl Johans pastorat

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum