Riksteatern

Moderskap och parallella tidsåldrar när Ada Berger tar itu med klimatångesten i ett nyskrivet relationsdrama

Dela
En natt får höggravida Hanna besök av sin ofödda dotter My som är lika gammal som hon och två parallella tidsåldrar möts, år 2023 och 2063. I nyskrivna Skapelsen försöker dramatikern Ada Berger att med värme möta klimatångesten genom att titta på föräldraskapet och generationskedjorna som tycks leda in i mänsklighetens slut.
Foto: Sören Vilks. Skapelsen av Ada Berger, Riksteatern och Örebro Teater 2023. Karin Bengtsson och Madeleine Ferraud.
Foto: Sören Vilks. Skapelsen av Ada Berger, Riksteatern och Örebro Teater 2023. Karin Bengtsson och Madeleine Ferraud.

– Jag tänkte länge att idéer som är kopplade till ett klimatuppvaknande inte är ett bra konstnärligt ämne och att det inte gick att prata om klimatet utan pekpinnar. Men när jag närmade mig frågan emotionellt i stället för intellektuellt såg jag den här berättelsen träda fram. Den är delvis influerad av saker som har med min egen mamma och dotter att göra, hur dom relationerna vävs samman med en växande existentiell oro för framtiden, säger Ada Berger, dramatiker och regissör.

Enligt en undersökning gjord av Kantar Sifo 2022 så visade det sig att 60 procent av svenskarna har klimatångest. Skapelsen tar fasta på det temat. Med den akuta klimatkrisen som fond träder ett relationsdrama fram om moderskap och framtidstro.

– Jag vill titta på en mor och dotterrelation med all komplexitet som den innebär av såväl underbara saker som svåra saker. Men också vad som sker i en sådan relation när vi närmar oss den brännpunkt klimatkrisen innebär, vad leder generationskedjorna in i för framtid? Jag vill inte styra över vad folk ska tänka men jag tror att vi behöver snacka om dom här sakerna, om det vi alla tillsammans står inför, säger Ada Berger.

Ada Berger står för manus och regi. Tidigare har hon bland annat skrivit och regisserat några succéföreställningar baserade på Liv Strömqvists seriealbum.

Skapelsen har urpremiär 17 februari 2023, Årsta, Stockholm.
Pjäsen åker sedan på turné med Riksteatern från Umeå till Tomelilla för att 31 mars landa på Örebro Teater och spela där under våren.


Medverkande
Karin Bengtsson  
Madeleine Ferraud  

Konstnärligt team
Manus och regi: Ada Berger  
Scenografi och kostym: Daniel Åkerström Steen  
Ljusdesign: Sofia Linde och Hannele Philipson  
Maskdesign: Ulrika Ritter  
Regiassistent: Sara Eriksson Stern  
Dramaturg: Ninna Tersman och Eva-Maria Dahlin  

Producent
Riksteatern i samarbete med Örebro Teater

För turnéplan besök Riksteaterns webbsida.
För fler pressbilder besök Riksteaterns mediabank.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Sören Vilks. Skapelsen av Ada Berger, Riksteatern och Örebro Teater 2023. Karin Bengtsson och Madeleine Ferraud.
Foto: Sören Vilks. Skapelsen av Ada Berger, Riksteatern och Örebro Teater 2023. Karin Bengtsson och Madeleine Ferraud.
Ladda ned bild
Foto: Sören Vilks. Skapelsen av Ada Berger, Riksteatern och Örebro Teater 2023. Madeleine Ferraud och Karin Bengtsson.
Foto: Sören Vilks. Skapelsen av Ada Berger, Riksteatern och Örebro Teater 2023. Madeleine Ferraud och Karin Bengtsson.
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Power! Döv-communityts superstjärnor gör tabufylld performanceföreställning13.3.2023 05:00:00 CET | Pressmeddelande

Med poesi, dans och visuell storytelling skärskådar tvillingsystrarna Jamila och Amina Quahid normer och tabun i en föreställning om att leva upp till förväntningar och att våga göra det oväntade. Jamila och Amina Ouahid är världskända inom döv-communityt för sitt speciella och starka uttryck. I vår står de på scen i föreställningen Power i regi av Mindy Drapsa. Urpremiär 16 mars.

Radioprofilen Nanna Olasdotter Hallberg debuterar som dramatiker med Karl Marx-influerad dystopi för tonåringar6.3.2023 05:30:00 CET | Pressmeddelande

Sci-Fin Famnen är ett framtidsscenario där de flesta människor inte lever IRL. I den digitala världen finns varken smärta, död eller värdsliga drifter men kvar på jorden finns en vloggare som insisterar på att paradiset finns på vår fysiska planet. Famnen är en nyskriven monolog av Nanna Olasdotter Hallberg i regi av skådespelaren och regissören Lola Zackow.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum