Konkurrensverket

Mölndals it-system skulle ha upphandlats

Dela
Mölndals kommun bröt mot upphandlingsreglerna när kommunen köpte it-stöd för stödbehovsmätningar utan att först annonsera upphandlingen. Det anser Konkurrensverket som nu yrkar att kommunen ska betala upphandlingsskadeavgift för att ha genomfört en otillåten direktupphandling.

Mölndals kommun ingick i maj 2022 avtal med en leverantör som bland annat inkluderade tjänster i samband med att ett it-stöd för stödbehovsbedömning infördes i kommunens verksamhet. Avtalet uppgick till ett värde av drygt tre miljoner kronor.

Kommunen annonserade inte upphandlingen enligt lagen om offentlig upphandling (LOU) eftersom man efter en marknadsundersökning hade gjort bedömningen att det bara fanns en leverantör på marknaden som kunde utföra uppdraget. Kommunen ansåg därför att det på grund av tekniska skäl gick att göra undantag från kravet på annonsering.

Enligt Konkurrensverket är kommunens marknadsundersökning allt för begränsad för att det ska gå att utesluta att inga andra möjliga leverantörer av tjänsten finns i Sverige, eller i övriga EU. Det fanns därför inga tekniska skäl för kommunen att göra undantag från kravet på en annonserad upphandling.

– Möjligheten att tillämpa undantagsreglerna i upphandlingslagstiftningen är mycket begränsade. Huvudregeln är att annonsering ska ske för att fler leverantörer ska få möjlighet att konkurrera genom att lägga anbud, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten.

Konkurrensverket vänder sig nu till Förvaltningsrätten i Göteborg och yrkar att Mölndals kommun ska betala 220 000 kronor i upphandlingsskadeavgift för att ha genomfört en otillåten direktupphandling.

För ytterligare information, kontakta:

Stefan Olsen Siri, processråd, tfn 08-700 15 37, stefan.olsensiri@kkv.se

Läs hela beslutet på www.konkurrensverket.se/nyhetsarkiv

Nyckelord

Kontakter

Om

Konkurrensverket
Konkurrensverket

103 85 Stockholm

08-700 16 00http://www.konkurrensverket.se/

Konkurrensverket arbetar för en effektiv konkurrens i privat och offentlig verksamhet till nytta för konsumenterna, och för en hållbar och effektiv offentlig upphandling till nytta för det allmänna och marknadens aktörer. På Konkurrensverket.se kan du prenumerera på vårt nyhetsbrev och på utskick av nyheter och pressmeddelanden.

Följ Konkurrensverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Konkurrensverket

Region Västernorrland hade inga tekniska skäl för undantag22.5.2023 13:22:23 CEST | Pressmeddelande

Enligt Region Västernorrland fanns av tekniska skäl bara en leverantör på marknaden som kunde tillgodose regionens krav på laserskrivare. Regionen valde därför att inte annonsera köpet enligt lagen om offentlig upphandling. Konkurrensverket anser att avtalet skulle ha annonserats och yrkar nu att regionen ska betala upphandlingsskadeavgift för att ha genomfört en otillåten direktupphandling.

Köp av psykologtester var otillåten direktupphandling6.4.2023 11:44:25 CEST | Pressmeddelande

Stockholms läns sjukvårdsområde upphandlade psykologtester utan föregående annonsering med motiveringen att de valda leverantörerna var de enda som kunde erbjuda testerna på grund av ensamrätt. Konkurrensverket framhåller nu i en ansökan om upphandlingsskadeavgift att ensamrätt är ett undantag som ska användas restriktivt och att upphandlingen skulle ha föregåtts av en betydande marknadsundersökning.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum