Umeå kommun

Monument på Rådhustorget ska manifestera metoo-revolutionen

Dela

På Rådhustorget ska ett monument uppföras över den världsomspännande rörelse som betecknas som metoo-revolutionen. Vem som skapar monumentet är inte bestämt. Uppdraget kommer att annonseras och konstnärer har då möjlighet att anmäla sitt intresse.

– Det finns ett före och efter metoo, det vill Umeå kommun manifestera genom ett offentligt konstverk - ett tidsdokument tillägnat dem som tillsammans bröt tystnaden, säger Tomas Wennström (S), kulturnämndens ordförande.

Urvalsprocessen av konstnär följer de riktlinjer som kulturnämnden tillämpar vid beställning av konstnärlig gestaltning. Först sätts en kravprofil och en tidsplan. Uppdraget utannonseras så att konstnärer kan skicka intresseanmälningar. Sedan väljs ett antal konstnärer som får uppdraget att skissa mot arvode. En av dessa konstnärer kommer att, efter beslut i kulturnämnden, bli den som får uppdraget.

500 000 kr avsätts till metoo-monumentet.

Bakgrund

#metoo, eller från engelskans "me too" för "jag också", är en hashtag som skapades i sociala medier för att uppmärksamma hur omfattande sexuella trakasserier är mot kvinnor. Den fick stor internationell spridning när skådespelerskan Alyssa Milano bad alla kvinnor som ofredats sexuellt att svara på hennes tweet med orden "me too". Hon gjorde det den 15 oktober 2017 i samband med att Hollywoodproducenten Harvey Weinstein anklagats för våldtäkt av flera kända skådespelerskor och att det tystats ner av filmindustrin. Uppmaningen blev snabbt viral och det skapades en hashtag, #metoo, som visade hur utbrett det är med sexuella trakasserier. I Sverige har kampanjen blivit särskilt stor, något som även uppmärksammats internationellt.

Mer information

Tomas Wennström (S)
ordförande
kulturnämnden
070-326 76 27 
tomas.wennstrom@umea.se

Eva Westman Modig (M)
vice ordförande
kulturnämnden
070-562 78 60 
eva.westman.modig@umea.se

Moa Krestesen
konstintendent
Umeå kultur, Umeå kommun
070-6112267
moa.krestesen@umea.se

Lars Sahlin 
biträdande kulturchef
Umeå kultur, Umeå kommun
070-342 55 96 
lars.sahlin@umea.se

 

 

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00http://www.umea.se/kommun

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Positivt besked för nio nya flerbostadshus på Ålidhem23.5.2019 17:02:02 CESTPressmeddelande

Bostaden har sökt Bygglov för nio nya flerbostadshus vid Magistervägen på Ålidhem. Husen byggs till stora delar på befintliga parkeringsplatser. Ett nytt parkeringsgarage ska planeras i anslutning till de nya husen men trots det saknas det 116 parkeringsplatser enligt parkeringsnormen. Förutsatt att parkeringsgaraget, som är ett separat bygglovsärende, får godkänt ställer sig byggnadsnämnden positiv de nya flerbostadshusen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum