MPRT lämnar förslag på framtida villkor för kommersiell radio
MPRT:s kartläggning och analys visar att olika länder har gjort olika val rörande digitaliseringen av radio. De flesta länderna har inte valt något datum för nedsläckning för analog marksänd radio utan den får verka parallellt med digitala marksändningar. Myndigheten bedömer att radion behöver finnas på alla plattformar för att vara konkurrenskraftig i en digital medievärld. Det ger radion möjlighet att utveckla innehåll som passar lyssnaren oavsett vilken plattform mediekonsumenten väljer att lyssna på.
-Den kommersiella radion är en viktig del av ljudmarknaden i Sverige. Aktörerna behöver verkligen få bättre förutsättningar för att framgångsrikt kunna bedriva och utveckla sin verksamhet, säger Charlotte Ingvar-Nilsson, generaldirektör på MPRT.
Förslag till förändringar i regelverket för tillståndsgivning
Idag fördelas de analoga kommersiella tillstånden efter ett slutet anbudsförfarande. MPRT bedömer att det nuvarande tillståndsförfarandet inte ger goda förutsättningar för en långsiktigt hållbar kommersiell radioverksamhet. Myndigheten anser därför att regleringen behöver ändras till ett urvalsförfarande baserat på det förfarande som idag gäller för digital kommersiell radio.
Vid urvalet ska MPRT beakta att det blir en mångfald både till innehåll och ägande, men också ta hänsyn till tidigare erfarenhet av radioverksamhet i det aktuella sändningsområdet och/eller på radiomarknaden i stort. Urvalsförfarandet ska tillämpas för de tillstånd som börjar gälla den 1 augusti 2026.
Bakgrund
Möjligheten att sända analog kommersiell radio har funnits sedan 1993. I dag sänds tre nationella och 35 regionala/lokala kanaler. Nuvarande tillstånd har fördelats genom ett slutet anbudsförfarande. Tillståndshavarna har sammanlagt betalat drygt 1,3 miljarder kronor i sändningsavgifter.
Tillstånd för att sända digital kommersiell radio meddelades 2014, men sändningarna inleddes i storstadsområdena först några år senare. Om det finns fler sökande än utrymme ska tillstånden fördelas efter ett urvalsförfarande. Myndigheten avser att under 2023 utlysa ytterligare utrymme för digital kommersiell radio.
Nyckelord
Kontakter
Presskontakt
Tel:08-580 070 00presskontakt@mprt.seLänkar
Om
Mediemyndigheten tillhör Kulturdepartementets ansvarsområden. Vi ska inom vårt verksamhetsområde verka för yttrandefrihet, medie- och informationskunnighet samt möjligheterna till mediemångfald och tillgänglighet. Vi ska också verka för att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare, ta tillvara deras erfarenheter samt verka för att skydda barn från skadlig mediepåverkan.
Följ Mediemyndigheten
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Mediemyndigheten
TV4 fälls för sponsringsmeddelanden i Idol7.4.2025 11:56:04 CEST | Pressmeddelande
Granskningsnämnden fäller TV4 på grund av att sponsringsmeddelanden i Idol hade säljfrämjande tillägg och reklambetonad framställning. Programmet fälls även för otillbörligt kommersiellt gynnande.
TV4 frias gällande ljudupptagning från skolskjutningen24.3.2025 11:33:02 CET | Pressmeddelande
TV4 Nyheternas inslag den 5 februari 2025 om vad som sades i en filmsekvens från skolskjutningen i Örebro stred inte mot kravet på saklighet enligt granskningsnämnden.
SVT:s sändning av Guldbaggegalan frias10.3.2025 12:06:33 CET | Pressmeddelande
Över 100 anmälningar har inkommit mot Guldbaggegalan som SVT direktsände den 13 januari 2025. Granskningsnämnden bedömer att sändningen inte stred mot kraven på opartiskhet och saklighet.
Safer Internet Day – Tillsammans för ett tryggare internet11.2.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Den 11 februari 2025 infaller Safer Internet Day med syfte att uppmärksamma barns och ungas trygghet på nätet runt om i världen. Safer Internet Centre anordnar ett digitalt föräldramöte på kvällen den 11 februari om hur vårdnadshavare kan stötta barn och unga i deras liv på nätet.
Fyra fällningar i granskningsnämnden10.2.2025 11:28:08 CET | Pressmeddelande
Granskningsnämnden fäller sammanlagt fyra inslag: två i TV4 Nyheterna, ett i P4 Stockholm och ett i Rapport SVT1.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum