Moderata Ungdomsförbundet

MUF presenterar 5 konkreta skolförslag

Dela

M har misslyckats med att skapa förtroende i skolfrågan. Det beror helt enkelt på att partiets skolpolitik är undermålig. Det är högst anmärkningsvärt att Moderaterna varken föreslår fler eller mer långtgående reformer när det finns ett stort behov av att höja kvaliteten på svensk skola, skriver Benjamin Dousa, för Moderata Ungdomsförbundet, på DN Debatt.

Här är Moderata Ungdomsförbundets förslag för en bättre skola:

1.En ny lärarutbildning. Den pedagogiska forskningen som genomsyrar lärarutbildningen håller en låg kvalitet och kraven på studenterna är lågt ställda. Det är hög tid att initiera en ny kortare lärarutbildning ämnad för studenter som redan har en examen i undervisningsämnet.

2.Ett nytt finansieringssystem. Kommunaliseringen av skolan gav upphov till att politiker kunde behandla skolan som en kommunal budgetregulator. I syfte att säkra att alla skolor har en stabil finansiering krävs en nationellt finansierad skolpeng med en tydlig socioekonomisk viktning och en resultatdel.

3.Säkra rekryteringen av lärare till utanförskapsområden. I Sverige råder en systematisk snedfördelning av lärare: erfarna lärare arbetar på skolor med enklare elevunderlag, samtidigt som en stor andel lärare med begränsad erfarenhet arbetar på de skolor med störst utmaningar. Lösningen är en palett av åtgärder: generellt högre löner, mindre undervisningstid, adekvat stödpersonal och mindre klasser. Med dessa åtgärder har Sydkorea lyckats rekrytera erfarna lärare till skolor i utanförskapsområden.

4.En evidensbaserad läroplan. De senaste decennierna har forskningen inom inlärning utvecklats något enormt. Dessvärre går läroplanen på flera punkter rakt mot evidens om inlärning. Forskning visar att katederundervisning är den enskilt mest effektiva undervisningsformen. Vilket inte avspeglas i läroplanen.

5.Externa kunskapsuppföljningar. Betygsinflationen måste hindras. Genom externt rättade nationella prov, examenstentor för gymnasieskolan samt tydligare bestämmelser om att betygen kan problemen minimeras.

Läs hela artikeln här: http://www.dn.se/debatt/moderaternas-politik-for-skolan-ar-undermalig/

Kontakter

Bilder

Om

Moderata Ungdomsförbundet
Moderata Ungdomsförbundet
Blasieholmsgatan 4A
111 48 Stockholm

079-3476113http://www.muf.se

Moderata Ungdomsförbundet är Sveriges största och viktigaste politiska ungdomsförbund med över 13 000 medlemmar.

Moderata Ungdomsförbundets förbundsordförande heter Benjamin Dousa.

Följ Moderata Ungdomsförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Moderata Ungdomsförbundet

MUF: Lövin bör ta sitt ansvar och avgå6.3.2019 16:48:57 CETPressmeddelande

I fredags offentliggjordes utredningen om framtidens flygbränsle ”biojet”. Som utredare har regeringen utsett före detta språkröret för Miljöpartiet, Maria Wetterstrand. Att Wetterstrand sitter i styrelsen för ett bolag som får statligt stöd för att forska i att utveckla grönt flygbränsle anser Moderata Ungdomsförbundet är ett fall av jäv. När det framkommer att Wetterstrand dessutom äger aktier i bolaget blir situationen helt oacceptabel. Den ansvariga ministern Isabella Lövin måste krävas på ansvar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum