Myndigheten för press, radio och tv

Myndigheten för press, radio och tv föreslår nya stödformer för distribution av tidningar

Dela

Mprt föreslår att ett nytt stöd ska lämnas till vissa tidningar som påverkas när Postnord går över till varannandagsutdelning. Kostnaden bedöms uppgå till ca 130 miljoner kronor per år. Stödet ska gälla under en femårsperiod. Mprt föreslår även att fler typer av nyhetstidningar ska kunna ta del av det befintliga distributionsstödet.

Mprt redovisar idag ett regeringsuppdrag om distribution av nyhetstidningar i hela landet. Uppdraget har föranletts av att Postnord påbörjat en utveckling mot att dela ut post varannan dag. Mprt konstaterar att det finns områden i landet där det är särskilt svårt att ordna morgondistribution och att den lösning som kan ge bäst effekt på den uppkomna situationen är att ett nytt särskilt stöd införs.

-Den tryckta dagstidningen är fortfarande en viktig källa till nyheter och information. Oavsett var i landet du bor bör du kunna ta del av nyheter och följa med i samhällsfrågor på samma villkor. Därför föreslår vi att staten stöttar tidningsbranschen med distributionen under en omställningstid, säger Charlotte Ingvar-Nilsson, generaldirektör på Mprt.

Mprt föreslår vidare att fler typer av tryckta allmänna nyhetstidningar ska kunna ta del av det befintliga distributionsstödet. Det är idag bara abonnerade dagstidningar som kan ta del av det befintliga distributionsstödet.

Bakgrund

Distributionsstöd enligt presstödsförordningen syftar till att främja samverkan mellan tidningar och att stimulera till spridning av dagstidningar. Distributionsstöd lämnas till en majoritet av landets dagstidningar och baseras på tidningarnas upplagor.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Myndigheten för press, radio och tv
Myndigheten för press, radio och tv
Kabyssgatan 4D
120 30 Stockholm

08-580 070 00https://www.mprt.se/

Myndigheten för press, radio och tv tillhör Kulturdepartementets ansvarsområden. Vi arbetar för yttrandefrihet samt stödjer möjligheterna till mångfald och tillgänglighet inom press, radio och tv.

Följ Myndigheten för press, radio och tv

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för press, radio och tv

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum