Civil Rights Defenders

NAGELBITARE – vilka vinner valet i Kuba på söndag? Vi kan kommentera.

Dela
På söndag den 26 mars utses den kubanska nationalförsamlingen - något val är det inte och inte någon nagelbitare heller. Det kubanska kommunistpartiet fortsätter vid makten. Vår Latinamerikaexpert, Erik Jennische, kan kommentera valet och situationen i Kuba i dag, drygt ett och ett halvt år efter de stora landsomfattande demonstrationerna för frihet och demokrati.

När kubanerna erbjuds rösta 26 mars finns det inga likheter med ett fritt och demokratiskt val. Det finns bara en kandidat till varje plats i nationalförsamlingen och varje kandidat har godkänts av allierade med kommunistpartiet. De har hittills aldrig nominerat en enda oppositionell kandidat. Därtill utesluter vallagen åtgärder som “syftar till att påverka väljarnas beslut att rösta för eller emot någon kandidat”. Det är alltså förbjudet att bedriva valkampanj. 

Ser vi trots allt början på en förändring? 

Under sommaren 2021 utbröt de största demonstrationerna mot regeringen sedan Castro tog makten 1959. Demonstranterna, inklusive minderåriga, dömdes till långa fängelsestraff. Men hur ser läget ut nu och kan vi vänta oss nya demonstrationer i samband med valet? 

Erik Jennische är chef för Civil Rights Defenders Latinamerikaavdelning och expert på regionen. Han arbetar nära många av de människorättsförsvarare och demokratiaktivister som finns både i Kuba och i exil. Kontakta oss för en intervju.

Nyckelord

Kontakter

Om

Civil Rights Defenders
Civil Rights Defenders
Östgötagatan 90
SE-116 64 Stockholm

+46 (0)76 576 27 62https://crd.org/sv/

Civil Rights Defenders är en internationell människorättsorganisation som grundades i Sverige 1982. Vi arbetar för och tillsammans med tusentals människorättsförsvarare som kämpar för att demokrati ska gälla och de mänskliga rättigheterna respekteras världen över. Vår uppgift är att se till att de kan arbeta säkrare, smartare och snabbare. Vi håller även makthavare i Sverige ansvariga när de kränker mänskliga rättigheter på hemmaplan.

Läs om vilka länder och regioner vi bevakar här.

Läs om vårt uppdrag och våra arbetsmetoder här.

Följ Civil Rights Defenders

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Civil Rights Defenders

Prisutdelning: Årets människorättsförsvarare 2023 till Stockholm29.5.2023 10:51:16 CEST | Pressmeddelande

I morgon kommer Alfredo Romero och Raquel Sánchez, från den venezuelanska organisationen Foro Penal till Stockholm för att ta emot utmärkelsen Civil Rights Defender of the Year Award. Genom Foro Penals arbete har tusentals godtyckligt fängslade demonstranter, aktivister och oppositionspolitiker släppts fria från fängelse i det repressiva landet. Kontakta oss för att boka intervju eller rapportera om prisutdelningen. Ceremonin sker i Stockholm den 30 maj.

Akutstöd till människorättsaktivister rekordstort till följd av kriget i Ukraina16.3.2023 08:01:40 CET | Pressmeddelande

Att försvara mänskliga rättigheter är ett farligt jobb i många delar av världen. För att snabbt hjälpa människorättsförsvarare i akut fara driver Civil Rights Defenders Akutfonden. Förra året tog fonden emot och beviljade ett rekordstort antal ansökningar, en ökning med 60 procent jämfört med 2021. Många av ansökningarna kom från aktivister i Ukraina, särskilt från oberoende journalister som rapporterar från frontlinjen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum