Umeå kommun

Namnsättning av två vägar och ett torg

Dela
Vägen in till den nya fotbollshallen på Noliaområdet kommer att heta Remontstråket. Det är ett av tre namnsättningsärenden som byggnadsnämnden beslutat om. Övriga är Kåls gränd i Hedlundadungen samt det nya torget Gårdstorget på Tomtebo gård.

– När vi tittade på namnsättning för vägen in till de nya byggnaderna på Noliaområdet upptäcktes att Björkenskolan i Hedlundadungen har adressen Signalvägen trots att infarten idag är från Skolgatan. Den infartsvägen behöver få ett namn så det inte uppstår problem för till exempel räddningstjänsten att hitta dit. Vägarna ligger inom före detta K4-fältet därför får vägarna hästrelaterade namn, säger Mikael Berglund (S), byggnadsnämndens ordförande.

Vägen från Skolgatan in till de nya byggnaderna på Noliaområdet får namnet Remontstråket. Remont betyder ung häst under grundutbildning.

Infarten till Björkenskolan, f.d. fänrikbostället i Hedlundadungen, får namnet Kåls gränd. Kål var en tjänstehäst inom armén och tillhörde under 1930-talet världseliten inom dressyr med flera medaljer inom OS och andra större världsmästerskap. Han ärades med en minnessten år 1942 vid Hedlundabostället.

Gårdstorget på Tomtebo gård

Vid adressättning inom Tomtebo gård finns byggnadsentréer mot den öppna ytan som i detaljplanen benämns aktivitetstorg. Det gör att ytan ska namnsättas. Den redan namnsatta Gårdsgatan leder till den öppna ytan, därför valdes namnet Gårdstorget.

Läs mer om varför gator, parker och torg heter som de gör

I Namnkartan redovisas historia och fakta om varför gator, parker och torg i Umeå kommun heter som de gör. Här finns information om över 1500 namn. Kartan hittar du på www.umea.se/namnkartan.

Mer information:

Mikael Berglund (S)
ordförande
byggnadsnämnden
070-559 71 84
mikael.berglund@umea.se

Ulrik Berg (M)
vice ordförande
byggnadsnämnden
070-679 75 03
ulrik.berg@umea.se

Mattias Sehlstedt (V)
2:e vice ordförande
byggnadsnämnden
070-627 53 15
mattias.sehlstedt@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum