Trä- och Möbelföretagen

”Nära smärtgränsen” – men TMF säger ja till första avtalsbudet för industrin

Dela
Trä- och Möbelföretagen, TMF, säger ja till första avtalsbudet, den så kallade hemställan, som parterna inom industrin tog emot från OpO, de opartiska ordförandena, under torsdagen. Avtalsförslaget sträcker sig över två år, är inte uppsägningsbart, och innehåller en kostnadsökning på 3,7 procent första året och 2,8 procent det andra, dvs ett sammanlagt avtalsvärde på 6,5 procent.
Anna Freij - förhandlingschef, TMF.
Anna Freij - förhandlingschef, TMF.

- TMF accepterar hemställan, eftersom vi förespråkar längre avtal som ger förutsägbarhet och stabilitet på hela arbetsmarknaden, säger Anna Freij, förhandlingschef på TMF.

Hon påpekar samtidigt att nivåerna är höga sett till det ekonomiska läget.

 - Vi ligger nära smärtgränsen - givet läget i vår bransch. Vi ser en konstant ökning av neddragningar och vi har företag som är inne på sin tredje varselvåg.

Inför avtalsförhandlingarna gick Facken inom industrin ut med ett lönekrav på 4,4 procent - det högsta i modern tid. Den 9 mars fick industrins parter sedan en skiss från OpO med avtalslängd men där lönenivåer inte ingick, och arbetsgivarna sade då ja medan facket sa nej till en avtalsperiod på tre år.

Om inte båda parter skulle acceptera senaste avtalsförslaget kommer OpO att lämna en slutgiltig hemställan i nästa vecka.

 Avtalen inom industrin löper ut den 31 mars och då ska märket vara satt – dvs den lönenivå som industrins parter enas om och som blir vägledande för hela arbetsmarknaden.
Sedan 1997 är Trä- och Möbelföretagen en av parterna i Industriavtalet tillsammans med 11 andra arbetsgivarorganisationer inom industrin.

 Läs mer om Avtal 2023tmf.se/avtal-2023 samt i TMF:s övriga kanaler.

För mer information, kontakta gärna:

Bilder

Anna Freij - förhandlingschef, TMF.
Anna Freij - förhandlingschef, TMF.
Ladda ned bild
Anna Freij - förhandlingschef, TMF.
Anna Freij - förhandlingschef, TMF.
Ladda ned bild
Anna Freij - förhandlingschef, TMF.
Anna Freij - förhandlingschef, TMF.
Ladda ned bild

Om

Trä- och Möbelföretagen
Storgatan 19,
102 04 Stockholm

08-762 72 50https://www.tmf.se/

Trä- och Möbelföretagen (TMF)
Trä- och Möbelföretagen är bransch- och arbetsgivarorganisationen för företag som verkar i den träförädlande industrin. Bland de cirka 650 medlemmarna finns företag som producerar fönster, dörrar, golv, trähus, byggnadssnickerier, möbler, kök, inredningssnickerier samt trappor och träkomponenter. Industrin omsätter 80 miljarder kronor och har knappt 30 000 personer anställda.

Följ Trä- och Möbelföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Trä- och Möbelföretagen

Trä- och Möbelföretagen, TMF, presenterar TMF i siffror och TMF:s Omvärldsanalys 1 2023: Fortsatt exportökning för svensk möbelindustri – trots oroliga tider18.4.2023 08:03:55 CEST | Pressmeddelande

Ett osäkert säkerhetspolitiskt läge, höga räntor och inflation med prishöjningar som följd har präglat det gångna året för svensk trä- och möbelindustri. Men trots stora ekonomiska utmaningar och en konjunkturnedgång som hotar går möbelindustrin fortsatt framåt. Samtidigt slår konjunkturen allt hårdare mot småhusbranschen.

”Högt löneavtal i utmanande tider” - lönemärket satt för svensk arbetsmarknad31.3.2023 19:07:19 CEST | Pressmeddelande

Efter intensiva slutförhandlingar är löneavtalen för svensk industri klara. Arbetsgivarna och Facken inom industrin har enats om ett löneavtal med ett sammanlagt avtalsvärde på 7,4 procent i ett 24 månader långt avtal som löper ut den 31 mars 2025. Därmed är också märket satt - den lönenivå som industrins parter enas om och som blir vägledande för hela arbetsmarknaden.

Markant sänkning av småhusprognosen21.3.2023 07:55:27 CET | Pressmeddelande

Trä- och Möbelföretagen, TMF:s färska prognos för påbörjade småhus 2023 sätts till 7 500 stycken, vilket är en minskning med 3 000 jämfört för med ett halvår sedan. Såväl småhus som flerbostadshus kämpar med en vikande orderingång orsakat av en global, finansiell osäkerhet, inflation samt skenande energipriser. För flerbostadshus har orderingången minskat med 61 procent för andra halvåret 2022 (jämfört med motsvarande period 2021). Det visar årets första Trähusbarometer, som innehåller statistik från TMF.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum