Kungl. Patriotiska Sällskapet

Näringslivsmedaljen 2019 till Ayad Al-Saffar, Axcent of Scandinavia/Ur & Penn

Dela
Kungl. Patriotiska Sällskapet delar 2019 ut åtta näringslivsmedaljer och två fostrargärningsmedaljer. Medaljerna överlämnas av Prins Carl Philip under årshögtiden på Riddarhuset den 15 maj.

Klockentreprenören Ayad Al-Saffar tilldelas 2019 Kungl. Patriotiska Sällskapets särskilda belöningsmedalj för näringslivet för sina betydande insatser med företagen Axcent of Scandinavia och Ur & Penn. 

Sällskapets motivering
”Grunderna i försäljningsteknik lärde jag mig på torgen”, säger Ayad Al-Saffar. Han kom som flykting från Libanon på 1980-talet. Efter fem år i Sverige startade han en egen klockbutik Watch och ett par år senare Klockgrossisten. För att skapa sig en egen accent, en egen profil tog han kontakt med Konstfack och skapade ett samarbete som ledde fram till specialdesignade produkter under det nya varumärket Axcent of Scandinavia, som affärskoncernen sedan också kom att heta. År 2002 köpte han Ur & Penn, ett företag grundat av Erling Persson. Med sin nu gedigna erfarenhet av klockbranschen lyckades han snabbt utveckla detta företag genom ett breddat sortiment. Han blev Årets företagare 2006. Koncernen omsätter idag 900 miljoner kronor med drygt 700 anställda och har även verksamhet i Nederländerna. För några år sedan övertalade han sonen Abed Al-Saffar ta över ledarskapet för företaget och en ny period i familjeföretaget tog då sin början.

– Jag älskar det jag gör, jag älskar personalen. Jag älskar att kunna inspirera dem och berätta för dem om mina visioner och tankar. Tillsammans kan vi nå enorma framgångar, säger Ayad Al-Saffar om sin framgång som entreprenör. Man jobbar med hjärtat helt enkelt; man måste vara lyhörd för personalen, för marknaden och inte bara läsa siffror. Det gömmer sig mycket bakom siffrorna.

2019 års mottagare av Näringslivsmedaljen 
Ayad Al-Saffar, Axcent of Scandinavia/Ur & Penn, Upplands Väsby
Björn Brandt och Sten Brandt, Bröderna Brandt Bil, Uddevalla
Fredrik Lundberg, L E Lundbergföretagen, Stockholm
Björn Löfstedt, Index Braille, Gammelstad
Maud Spencer, Svalson, Öjebyn
Charlotta och David Zetterström, Fabrique, Stockholm

Dessutom kommer en näringsmedalj att delas ut till Bo Hilleberg (grundare av Hilleberg the Tentmaker, Östersund) som inte kunde närvara vid utdelningen 2018, och fostrargärningsmedaljer delas ut till Anna Rosling Rönnlund och Ola Rosling, Gapminder.

Högtidstal
Årets högtidstal ”Gapminder – En faktabaserad världsbild” hålls av Anna Rosling Rönnlund och Ola Rosling. 

Om Näringslivsmedaljen – för gagnerik gärning inom svenskt näringsliv  
Kungl. Patriotiska Sällskapet instiftade 1982 en särskild belöningsmedalj för att hedra berömvärda, individuella insatser inom svenskt näringsliv. Belöningen ges för ledarinsatser på ägarbasis. Medaljen utdelas efter beslut av Sällskapets förvaltningsutskott efter förslag av ledamöterna. Medaljen som är gjord i guld delas ut i Sällskapets första storlek (motsvarande 11:e storleken, 41 mm).

Mer information
För mer information välkommen att kontakta ständige sekreterare Kjell Blückert på kjell.bluckert@kungligapatriotiskasallskapet.se eller 070-278 76 62 alternativt biträdande sekreterare Anette Jonsson på anette.jonsson@kungligapatriotiskasallskapet.se eller 070-278 74 63.

Nyckelord

Bilder

Om

Kungl. Patriotiska Sällskapet
Kungl. Patriotiska Sällskapet
Eriksbergsgatan 12A
114 30 Stockholm

08 - 611 12 62https://kungligapatriotiskasallskapet.se/

Kungl. Patriotiska Sällskapet är sedan över 250 år en samlingspunkt för personer med engagemang i näringsliv, statsförvaltning, vetenskap och kultur. Gustav III skrev under stadgarna 1772. En patriot är och var en människa som verkar för det allmänna bästa och inte bara för egen vinning. Sällskapets syfte är att stödja landets utveckling. 

Sällskapet förvaltar fonder på en halv miljard kr och delar årligen ut ca 15 Mkr i bidrag till forskning, utbildning och sociala ändamål.

Med Sällskapets medaljer premieras uppskattade arbetsinsatser och betydande gärningar. Med Näringslivsmedaljen uppmärksammas årligen nydanande insatser i näringslivet. Fostrargärningsmedaljen utdelas som belöning för berömvärd gärning inom uppfostran och lärandets områden.

Följ Kungl. Patriotiska Sällskapet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kungl. Patriotiska Sällskapet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum