Kungl. Patriotiska Sällskapet

Näringslivsmedaljen 2019 till Björn Löfstedt, Index Braille

Dela

Kungl. Patriotiska Sällskapet delar 2019 ut åtta näringslivsmedaljer och två fostrargärningsmedaljer. Medaljerna överlämnas av Prins Carl Philip under årshögtiden på Riddarhuset den 15 maj.

Gammelstadsföretaget Index Brailles grundare och vd Björn Löfstedt tilldelas 2019 Kungl. Patriotiska Sällskapets särskilda belöningsmedalj för näringslivet för sina insatser som både framgångsrik entreprenör och främjare av de blindas möjlighet att delta i samhället. 

Sällskapets motivering
Skapandet av företaget Index Braille AB hänger oupplösligen samman med en händelse i grundaren Björn Löfstedts familj. När Björn var åtta år gammal blev hans mor blind. Att se hur kämpigt det var för henne att komma tillbaka in i olika gemenskaper gjorde ett starkt intryck. Redan som civilingenjörsstudent i slutet av 1970-talet tog Björn Löfstedt fram en prototyp till en blindskriftsmaskin med kopieringsfunktion, och efter några år fanns en färdig produkt och ett nygrundat företag, men vägen gick förstås inte spikrakt. ”De första femton åren var det balansgång på slak likviditetslina”, har han sagt. Idag har man fyra högteknologiska produkter och är världsledande i sin produktion av skrivare för punktskrift, som transformerar text från 150 språk till punktskrift. Företaget omsätter 50 miljoner kronor, har 15 anställda i Gammelstad och exporterar till ett 60-tal länder. Med tanke på att endast en minoritet av världens blinda kan läsa är marknaden stor. Under rubriken ”Literacy for all” utvecklar Björn Löfstedt sin och sitt företags ”mission”. ”För mig är det självklart att de blinda ska ha samma möjligheter som de seende”, säger han.

– Nyckeln till framgång är att ha en vision som man tror på och som man jobbar stenhårt för under en lång period, säger Björn Löfstedt. Det jag är mest stolt över är när jag träffar framgångsrika blinda som har använt min teknik under sin utbildning och fått en bra karriär – jobb och familj.

2019 års mottagare av Näringslivsmedaljen 
Ayad Al-Saffar, Axcent of Scandinavia/Ur & Penn, Upplands Väsby
Björn Brandt och Sten Brandt, Bröderna Brandt Bil, Uddevalla
Fredrik Lundberg, L E Lundbergföretagen, Stockholm
Björn Löfstedt, Index Braille, Gammelstad
Maud Spencer, Svalson, Öjebyn
Charlotta och David Zetterström, Fabrique, Stockholm 

Dessutom kommer en näringsmedalj att delas ut till Bo Hilleberg (grundare av Hilleberg the Tentmaker, Östersund) som inte kunde närvara vid utdelningen 2018, och fostrargärningsmedaljer delas ut till Anna Rosling Rönnlund och Ola Rosling, Gapminder.

Högtidstal
Årets högtidstal ”Gapminder – En faktabaserad världsbild” hålls av Anna Rosling Rönnlund och Ola Rosling. 

Om Näringslivsmedaljen – för gagnerik gärning inom svenskt näringsliv  
Kungl. Patriotiska Sällskapet instiftade 1982 en särskild belöningsmedalj för att hedra berömvärda, individuella insatser inom svenskt näringsliv. Belöningen ges för ledarinsatser på ägarbasis. Medaljen utdelas efter beslut av Sällskapets förvaltningsutskott efter förslag av ledamöterna. Medaljen som är gjord i guld delas ut i Sällskapets första storlek (motsvarande 11:e storleken, 41 mm). 

Mer information
För mer information välkommen att kontakta ständige sekreterare Kjell Blückert på kjell.bluckert@kungligapatriotiskasallskapet.se eller 070-278 76 62 alternativt biträdande sekreterare Anette Jonsson på anette.jonsson@kungligapatriotiskasallskapet.se eller 070-278 74 63.

Nyckelord

Bilder

Om

Kungl. Patriotiska Sällskapet
Kungl. Patriotiska Sällskapet
Eriksbergsgatan 12A
114 30 Stockholm

08 - 611 12 62https://kungligapatriotiskasallskapet.se/

Kungl. Patriotiska Sällskapet är sedan över 250 år en samlingspunkt för personer med engagemang i näringsliv, statsförvaltning, vetenskap och kultur. Gustav III skrev under stadgarna 1772. En patriot är och var en människa som verkar för det allmänna bästa och inte bara för egen vinning. Sällskapets syfte är att stödja landets utveckling. 

Sällskapet förvaltar fonder på en halv miljard kr och delar årligen ut ca 15 Mkr i bidrag till forskning, utbildning och sociala ändamål.

Med Sällskapets medaljer premieras uppskattade arbetsinsatser och betydande gärningar. Med Näringslivsmedaljen uppmärksammas årligen nydanande insatser i näringslivet. Fostrargärningsmedaljen utdelas som belöning för berömvärd gärning inom uppfostran och lärandets områden.

Följ Kungl. Patriotiska Sällskapet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kungl. Patriotiska Sällskapet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum