Umeå kommun

Näringslivsstrategi för Umeå på gång

Dela

En strategi är snart klar för att främja näringslivet i Umeå, möjliggöra fler etableringar och nysatsningar och utveckla besöksnäringen. Ett förslag har varit på en omfattande remiss hos en rad organisationer och instanser, både externt och i kommunen. Kommunfullmäktige väntas anta strategin under våren.

Strategin ska skapa energi och riktning i arbetet för att utveckla näringslivet i Umeå. Den ska visa vägen och samla engagemang hos alla aktörer som är med och påverkar förutsättningar för företagande och innovation i regionen.

– Äntligen har vi ett förslag till strategi som bygger på bred samverkan, som visar vart vi ska och vilka förmågor vi behöver utveckla. Vi är en bit på väg, men mycket arbete återstår, nästa steg är en mer konkret handlingsplan, säger Hans Lindberg (S), ordförande, kommunstyrelsen.

Som grund för strategin ligger en omfattande analys, jämförelse med andra kommuner och samlad kunskap om hur en plats kan arbeta med näringslivsutveckling. Umeå kommun har en nyckelroll i sammanhanget, men att förverkliga visionen är ett samarbete mellan många aktörer, menar politikerna i kommunstyrelsens näringslivs- och arbetsutskott.

– Strategin är en bra grund för fortsatt arbete, men från moderaterna saknar vi några delar. Vi återkommer i kommunstyrelsen med yrkanden, däribland om vikten av lägre kommunalskatt, säger Anders Ågren (M), vice ordförande, kommunstyrelsen.

Förslaget till näringslivsstrategi för Umeå kommun 2018–2025 finns i handlingar för kommunstyrelsens näringslivs- och arbetsutskott. Handlingarna finns riktade till medier på www.umea.se/handlingar (tillfälligt publicerade).

Mer information:

Hans Lindberg (S)
ordförande
kommunstyrelsen
Umeå kommun
090-16 12 01
070-589 01 66
hans.lindberg@umea.se

Anders Ågren (M)
1:e vice ordförande
kommunstyrelsen
Umeå kommun
090-16 23 17
070-341 67 64
anders.agren@umea.se

Peter Juneblad
näringslivschef
Umeå kommun
090-16 32 10
070-225 72 15
peter.juneblad@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00http://www.umea.se/kommun

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum