Järfälla Kommun

Nästa steg för stadsliv och tunnelbana till Barkarbystaden

Dela

På onsdagen inleder Järfälla kommun samrådet för detaljplanen av den fjärde etappen i Barkarbystaden. Samrådet omfattar kvarteren runt den kommande tunnelbanestationen Barkarbystaden med två uppgångar och anläggningar under jord.

Visionsbild Barkarbystaden IV. (Tovatt 2018).
Visionsbild Barkarbystaden IV. (Tovatt 2018).

Den fjärde etappen är en viktig och central del i utbyggnaden av Barkarbystaden. Här kommer tunnelbanans nya station Barkarbystaden att ha sina två uppgångar. Det är också här som stadslivet blir som mest intensivt med stråk för handel, service och kontor.

– Samrådet är en viktig milstolpe för att förverkliga utbyggnaden av Barkarbystaden och tunnelbanans förlängning hit. Det här blir hjärtat för det stadsliv som utvecklas i Barkarbystaden. Därför är det viktigt att vi gör detta i samråd med medborgarna, för att kunna skapa en så bra miljö som möjligt, säger kommunstyrelsens ordförande Claes Thunblad (S).

Förslaget till detaljplan för Barkarbystaden IV omfattar i korthet:

  • Tunnelbanestation med två uppgångar.
  • 2 000 bostäder.
  • Lokaler för kontor, handel och service.
  • Fem integrerade förskolor.
  • Parker och torg.

Samrådet för detaljplanen för Barkarbystaden IV pågår mellan 30 maj och 29 juni. Öppet hus hålls torsdagen den 7 juni kl 17.00 i Herresta bibliotek i Barkarbystaden.

Beslutet om att sända förslaget för detaljplan för Barkarbystaden IV på samråd togs av kommunstyrelsens planutskott i Järfälla onsdagen den 23 maj.

 

Om Barkarbystaden

Enligt avtal om utbyggnad av tunnelbana till Barkarby ska Järfälla kommun uppföra 14 000 bostäder i tunnelbanans influensområde fram till år 2032. Inom stadsutvecklingsområdet Barkarbystaden pågår utbyggnad inom detaljplan för Barkarbystaden I och detaljplanearbete för detaljplanerna Barkarbystaden IV, Barkarbystaden X, Veddesta 1, Veddesta 2, Veddesta 3 och Veddesta 4.

Detaljplanen för Barkarbystaden II har vunnit laga kraft och miljödom väntas hösten 2018. Detaljplanen för Barkarbystaden III har antagits av kommunfullmäktige i Järfälla i mars 2018. Beslutet har överklagats till Mark- och miljödomstolen och väntar där på avgörande.

Nyckelord

Kontakter

Claes Thunblad (S)Kommunstyrelsens ordförande

Claes Thunblad är ordförande i kommunstyrelsen och kommunalråd sedan 20 oktober 2014. Presskontakt: William Sundelin, 070-002 35 06, william.sundelin@jarfalla.se

070-002 35 06 claes.thunblad@jarfalla.se

Bilder

Visionsbild Barkarbystaden IV. (Tovatt 2018).
Visionsbild Barkarbystaden IV. (Tovatt 2018).
Ladda ned bild
Illustrerad vy mot Barkarbystadens västra tunnelbaneuppgång, torg 1 och park 1. (Tovatt 2018).
Illustrerad vy mot Barkarbystadens västra tunnelbaneuppgång, torg 1 och park 1. (Tovatt 2018).
Ladda ned bild
Illustrerad vy vid östra tunnelbaneuppgången och torg 3. (Tovatt 2018).
Illustrerad vy vid östra tunnelbaneuppgången och torg 3. (Tovatt 2018).
Ladda ned bild

Länkar

Om

Järfälla Kommun
Järfälla Kommun
Riddarplatsen 5
177 80 Järfälla

08-580 285 00https://www.jarfalla.se/

Järfälla i nordvästra Stockholm är en av de snabbast växande kommunerna i Sverige. Med ny tunnelbana, spår och vägar växer Barkarbystaden och Barkarby station fram till ett av regionens bästa kollektivtrafiknav. Hela Järfälla växer, och det byggs nya attraktiva bostäder för 30-40 000 människor. Samtidigt planerar vi för tusentals nya jobb, högre utbildning och fler besökare.

Följ Järfälla Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Järfälla Kommun

Efterlängtad byggstart för Veddestabron i Barkarby18.3.2019 14:23:36 CETPressmeddelande

Idag tog Järfälla kommun och Trafikverket det första spadtaget för Veddestabron. Bron blir en viktig pusselbit i den nya staden som växer fram i Barkarby och en viktig del i den stora regionala infrastruktursatsning som görs här för resenärer i hela Stockholmsregionen: en ny stad och en ny kollektivtrafikknutpunkt där direkt anslutning mellan tunnelbana, buss, pendeltåg och regionaltåg gör att fler människor i regionen har möjlighet att bo, leva, arbeta och studera där de vill.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum