Svenska kyrkan

Nationell löneservice snart på plats i Uddevalla

Dela

Uddevalla blir orten där Svenska kyrkan etablerar sin nya nationella löneservice från den 1 maj 2021. Processen att hitta lokal och rekrytera en chef för verksamheten är nu inne i sitt slutskede. Fullt utbyggd kommer verksamheten att sysselsätta ett drygt 60-tal personer.

Beslutet att etablera en gemensam löneservice togs av Svenska kyrkans högsta beslutande organ, kyrkomötet, 2019. Bakgrunden är att med en krympande ekonomi behöver Svenska kyrkan samverka administrativt för att kunna lägga kraft på den grundläggande uppgiften att sprida den kristna tron och arbeta diakonalt i samhället.

Efter att olika alternativ utretts beslöt kyrkostyrelsen i juni 2020 att göra Uddevalla till placeringsort. Göteborgs stift har i dag en servicebyrå i Uddevalla med 30 anställda, varav 15 arbetar med löner. Den delen av verksamheten tas nu över av Svenska kyrkan på nationell nivå och byggs ut till att omfatta hela Svenska kyrkan. Under våren 2021 ska fem nya lönehandläggare anställas. När verksamheten är fullt utbyggd om 5-7 år kommer runt 65 personer att arbeta där.

En gemensam löneservice för hela Svenska kyrkan har många fördelar, säger Per Starke, chef för avdelningen för gemensamma funktioner på Svenska kyrkans nationella kansli i Uppsala.

- Att samla kompetensen på ett ställe ökar kvaliteten och säkerheten på tjänsterna. Utveckling och förbättringsarbete kommer att kunna ske snabbare. Handläggare kommer att kunna arbeta mer specialiserat, det gör att färre personer kan klara mer.

- Det blir ett viktigt stöd för församlingarna som frigör resurser till uppdraget att vara kyrka på ett tydligt sätt i det lokala sammanhanget.

Catarina Thedin är tillförordnad chef för lönetjänsterna i Uddevalla:

- Vi är förstås väldigt glada över det här förtroendet. En förutsättning för att vi har lyckats väl så här långt är ett nära samarbete med övriga stift och Svenska kyrkans nationella kansli kring gemensamma arbetssätt.

- En annan förutsättning är att vi har en god rekryteringsmiljö i Uddevalla, med ett nära samarbete med Affärshögskolan och deras YH-utbildning inom lön.

Servicebyrån i Uddevalla samordnar förutom lönetjänsterna också tjänster för församlingar och pastorat inom områdena ekonomi, fastighet och HR. Här skulle det med tiden kunna bli ännu fler arbetstillfällen i Uddevalla, säger Catarina Thedin.

- Efter att lönetjänsten knoppats av fortsätter och utvecklas verksamheten inom övriga områden. Syftet har hela tiden varit detsamma; att med både inomkyrklig kompetens och expertkompetens inom respektive område tillhandahålla tjänster på ett effektivt sätt och med hög kvalitet. Vi minskar sårbarheten lokalt och församlingarna kan fokusera på den grundläggande uppgiften.

I början av mars ska en ny lönechef tillsättas på Svenska kyrkans nationella löneservice. Förhoppningen är att innan årsskiftet ska verksamheten ha flyttat in i nya lokaler.

Administrativ samverkan inom Svenska kyrkan
Gemensam löneservice i Uddevalla är ett steg i det pågående arbetet med att bygga ökad administrativ samverkan inom Svenska kyrkan. Andra områden för samverkan är IT och digitalisering, fastighetsfrågor, ekonomi och gemensamma inköp. Syftet är att frigöra resurser för församlingarna till att lägga kraft på den grundläggande uppgiften att fira gudstjänst och bedriva diakoni, undervisning och mission.

Nyckelord

Bilder

Per Starke. Foto: Magnus Aronson/Ikon.
Per Starke. Foto: Magnus Aronson/Ikon.
Ladda ned bild
Catarina Thedin.
Catarina Thedin.
Ladda ned bild

Om

Svenska kyrkan
Svenska kyrkan
Kyrkokansliet
751 70 Uppsala

https://www.svenskakyrkan.se/

Följ Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum