Naturskyddsföreningen

Naturskyddsföreningen lämnar in överklagan i Cementa-fallet

Dela
Nu har Naturskyddsföreningen lämnat in överklagan av regeringens tillstånd till Cementa AB:s kalkstenstäkt på Gotland till Högsta förvaltningsdomstolen. Anledningen är att regeringens beslut innebär ett allvarligt avsteg från både miljölagstiftningen och grundlagen, men också att Gotlands natur och vatten måste skyddas.

– Vi har nu lämnat in vår klagan till Högsta förvaltningsdomstolen för att få regeringens beslut om Cementa ogiltigförklarat. Det är oerhört allvarligt att regeringen valt att göra avsteg från lagen, eftersom det öppnar dörren för att också andra företag ska få anpassade lagar och därmed kunna bedriva miljöskadlig verksamhet, säger Karin Lexén, generalsekreterare i Naturskyddsföreningen.

Regeringens beslut till tidsbegränsad fortsatt kalkbrytning grundades på en tillfällig lagändring, en lex cementa, som skrevs in i ett eget kapitel i miljöbalken i samband med att Cementas ansökan gick till regeringen. Lex cementa står i konflikt med grundlagen på två sätt, dels eftersom lagändringen i praktiken bara gällde ett enda bolag, dels på grund av det sätt regeringen stressade igenom lagändringen. I den saken har Naturskyddsföreningen stöd i Lagrådets bedömning.

Anledningen till lex cementa var att näringslivet larmade om cementbrist när Mark- och miljööverdomstolen i juli förra året avvisade Cementas ansökan om ökad kalkstensbrytning på Gotland. Domstolens motivering var att bolagets underlag hade ”så väsentliga brister” att det inte kunde ”utgöra grund för ett ställningstagande”. Det är detta domslut som regeringen nu kringgått, något som i sig är allvarligt.

Cementas täktverksamhet i Slite är skadlig för både natur och invånarnas vattenförsörjning på Gotland. Täkterna innebär ingrepp i känsliga och värdefulla kalkstensmarker med en rik flora och fauna. De närbelägna skyddade naturområdena kan påverkas av grundvattenförändringarna. Cementa har också motsatt sig en utvidgning av naturskyddet i trakten.

– Naturskyddsföreningen vill nu en gång för alla lägga fast att det är grundläggande och oerhört viktigt att alla aktörer i samhället ska följa miljölagarna. Miljölagstiftningen finns för att skydda oss och vår miljö, rätten till luft och vatten, klimat och biologisk mångfald, säger Oscar Alarik, chefsjurist på Naturskyddsföreningen.

Under hösten framkom att Cementa AB skrivit avtal med ett annat bolag på norra Gotland, Nordkalk AB, om de kalkstensleverenser som behövs för att täcka den svenska marknadens behov av cement, varför det finns starka skäl att befara att larmen om cementbrist är kraftigt överdrivna. Att köpa in kalksten från ett annat bolag är naturligtvis inte lika förmånligt för Cementa som att bryta ut kalksten ur egna täkter. Men det är inte något som går före miljölagar och vattenförsörjning.

– Att Sveriges näst största utsläppare av koldioxid, som fortfarande till stor del drivs av stenkol, får skräddarsydda undantag från miljölagarna visar att det är långt mellan den officiella bilden av Sveriges miljöpolitik och verkligheten, säger Oscar Alarik, chefsjurist på Naturskyddsföreningen. 

Om

Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.

Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare  lokalt, nationellt och globalt. 

Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.

Följ Naturskyddsföreningen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen

Ny rapport: Stora skillnader i klimat- och miljöpolitik inför EU-valet2.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Det råder stora skillnader mellan de svenska partiernas inställning i klimat- och miljöpolitiska frågor inför EU-valet. Det visar Naturskyddsföreningens enkät, där partierna fått ta ställning till tjugo miljöpolitiska förslag. Enkäten visar också att endast tre av åtta partier vill minska EU:s klimatutsläpp till nära noll till 2040 och att en majoritet av partierna svarar nej till att ha kvar nuvarande artskydd i EU.

EU:s klimat- och miljöpolitik viktig för svenskarna1.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

I juni är det dags för val till EU-parlamentet. För sju av tio väljare är klimat- och miljöfrågor viktiga för hur de kommer att rösta i valet. Det visar en ny Sifo-undersökning som Naturskyddsföreningen beställt. Undersökningen visar också att åtta av tio tycker det viktigt med en ambitiös miljö- och klimatpolitik i EU. Lika många har koll på att EU har ett stort inflytande över klimat- och miljöfrågorna i Sverige.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye