Naturskyddsföreningen

Naturskyddsföreningen om COP26: Viktiga men otillräckliga framsteg

Dela
FN:s klimattoppmöte COP26 i Glasgow som avslutats i dag resulterade i flera viktiga framsteg. Nu måste världens länder gå från ord till handling, för att kunna begränsa uppvärmningen och de värsta effekterna av klimatförändringarna.

– Jag reste till Glasgow i hopp om att världens ledare skulle visa att de tar vetenskapens varningar och allmänhetens oro på allvar. Det är glädjande att länderna lyckades komma överens, men trots viktiga framsteg är Glasgowpakten fortfarande inte ett tillräckligt kraftfullt svar på klimatkrisen, säger Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen.

Budskapet i FN:s senaste klimatrapport är kristallklart: Läget för klimatet är akut och människan är ansvarig. Klimatförändringarna måste behandlas som ett direkt hot mot livet på jorden. Under veckan kom en analys från Climate Action Tracker som visade att utsläppen kommer vara dubbelt så stora år 2030 än vad som är förenligt med 1,5-gradersmålet – inklusive de löften som hade getts i Glasgow.

– Det är positivt att det finns besked om att infria tidigare löften om klimatfinansiering, men vi hade velat se löften också om att skala upp mer. De allra fattigaste länderna behöver också mer stöd för att anpassa sig till klimatförändringar och för de skador som redan har uppstått – länder som i många fall har bidragit minst till utsläppen, men drabbas värst av klimatkrisen, säger Karin Lexén.

Naturskyddsföreningen önskade se beslut på klimattoppmötet som innebär att länderna lovar att höja sina ambitioner, att de ska rapportera sina åtgärder transparent och utan kryphål, att löften om klimatfinansiering infrias, samt att fasa ut fossila subventioner. I Glasgow kom länderna överens om hur rapporteringen ska se, något som har förhandlats under många år, och för första gången nämns kol och fossila subventioner.

– Något som är mycket viktigt är att länderna ska återkomma redan om ett år med skärpta klimatplaner. Många har visat mer vilja än tidigare, och nu är det dags att åka hem och omsätta det i handling. Naturskyddsföreningen vill till exempel se ett fossilförbud i Sverige till år 2030, vilket skulle kunna minska våra utsläpp med 75 procent och vara ett bra sätt att visa att vi tar krisen på allvar, säger Karin Lexén.

Läs Naturskyddsföreningens positionspapper om COP26 här.  

Presskontakt i Glasgow: Hanna Berheim Brudin, kommunikationschef, 070-726 65 40, hanna.berheimbrudin@naturskyddsforeningen.se.
Presskontakt i Sverige: Anna Havula, 070-870 37 00, anna.havula@naturskyddsforeningen.se.

Fakta: FN:s klimattoppmöte i Glasgow 2021
Klimattoppmötet COP26 hölls i Glasgow 31 oktober–12 november 2021 och fortsatte på övertid. Mötet var det tjugosjätte under FN:s klimatkonvention och skulle egentligen ha hållits 2020, men blev uppskjutet på grund av pandemin. Mötet har kallats vår tids viktigaste klimatmöte och på agendan stod bland annat att förhandla klart reglerna för hur Parisavtalet ska genomföras.

 

 

Nyckelord

Kontakter

Om

Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.

Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare  lokalt, nationellt och globalt. 

Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.

Följ Naturskyddsföreningen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen

Granskning: Stort gap mellan EU-parlamentarikernas miljöinsatser11.4.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Naturskyddsföreningens granskning visar mycket stora skillnader mellan EU-parlamentarikernas engagemang och ambitionsnivå i EU:s miljöpolitik. Sverigedemokraterna får uselt betyg efter att ha röstat nej till nästan alla lagförslag. Moderaterna utmärker sig genom att de särskilt aktivt har motarbetat viktiga miljölagstiftningar i EU-parlamentet. Liberalerna däremot har röstat och agerat bra för miljön. Miljöpartiet och Vänsterpartiet får utmärkt miljöbetyg.

Pressinbjudan: Rovdjurskonferens och pressträff i Järvsö4.4.2024 14:19:23 CEST | Pressmeddelande

För första gången på många år möts jägare, lantbrukare, samer, forskare, miljöorganisationer och politiker på en konferens för att diskutera samexistens mellan människor och rovdjur. Välkommen på pressträff i Järvsö den 11 april kl 09.30 samt att bevaka rovdjurskonferensen på plats eller digitalt torsdag till lördag den 11–13 april. Konferensen arrangeras av Naturskyddsföreningen och WWF samt Ljusdals Naturskyddsförening och Naturskyddsföreningen Gävleborg.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye