Naturskyddsföreningen om vårbudgeten: ”Oacceptabelt att regeringen inte agerar utifrån vetenskapen”
– Regeringens vårbudget bromsar klimatomställningen och ökar utsläppen. Med denna politik kommer Sverige att missa klimatmålen. Regeringen och Sverigedemokraterna måste sluta att klamra sig fast i fossilsamhället och lägga om politiken för att möta klimatkrisen, säger Karin Lexén, generalsekreterare i Naturskyddsföreningen.
– Satsningarna på internationella klimatinvesteringar tredubblas. Det är positivt att ge stöd till fattigare länders klimatåtgärder, men det är viktigt att det inte ersätter kraftfull politik på hemmaplan, säger Karin Lexén.
I höstas gjorde regeringen och Sverigedemokraterna kraftiga nedskärningar i miljöbudgeten. Särskilt i anslagen till skydd och skötsel för värdefull natur som minskade med 1,5 miljarder kronor. Nu höjer regeringen anslagen med 40 miljoner kronor (3,5 procent). Det är ett litet steg i rätt riktning men det krävs mångmiljardbelopp för att svara mot behoven.
– Satsningarna på naturvårdsarbetet är en droppe i havet jämfört med vad som krävs. De kraftiga nedskärningar på naturvård som gjordes i höstas kommer leda till att mer skyddsvärd skog avverkas, ängar växer igen och fler arter hotas, säger Karin Lexén, generalsekreterare i Naturskyddsföreningen.
Höstbudgeten innehöll pengar för att gå vidare med en havsmiljöproposition. Nu meddelar regeringen i stället att man inte kommer lägga fram något sådant förslag under 2023.
– Det är väldigt allvarligt att havsmiljöpropositionen skjuts på en oviss framtid i ett läge med akuta miljöproblem för haven, säger Karin Lexén.
Regeringen ökar åtgärderna till havs- och vattenmiljö med 25 miljoner kronor för att upprätthålla strukturen och fortsätta förberedelserna för miljöprövning av vattenkraften.
– Vi förutsätter att detta innebär att miljöprövningen av vattenkraften återupptas efter den paus som regeringen tidigare beslutat om. En miljöanpassning av vattenkraften är helt nödvändig för att rädda utsatta djur och växter och för att leva upp till EU:s lagstiftning, säger Karin Lexén.
Sedan höstbudgeten presenterades har FN:s klimatpanel IPCC, Klimatpolitiska rådet och regeringens egna myndigheter påtalat det akuta behovet av utsläppsminskningar och en kraftfull politik för klimatomställning. Regeringen har också undertecknat den nya globala handlingsplanen för biologisk mångfald inom Konventionen om biologisk mångfald (CBD), som kräver stora satsningar för att återställa och bevara värdefull natur.
– Trots detta fortsätter nedmonteringen av miljö- och klimatarbetet. Det är uppenbart att regeringen inte agerar på vetenskapen om det akuta läget – talar experterna för döva öron? säger Karin Lexén.
Nyckelord
Kontakter
Lisa PerssonPressekreterare
Tel:070-9164179lisa.persson@naturskyddsforeningen.seBilder
Om
Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.
Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare – lokalt, nationellt och globalt.
Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.
Följ Naturskyddsföreningen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen
Naturskyddsföreningen motsätter sig licensjakt på varg30.12.2024 08:30:00 CET | Pressmeddelande
Den 2 januari börjar licensjakten på varg. Länsstyrelserna beslöt i september om att sammanlagt 30 vargar i Sverige får skjutas. Jakten pågår till den 15 februari. Enligt den senaste officiella inventeringen från SLU för vintern 2023–2024 uppskattas det finnas cirka 375 vargar i Sverige. Åtta procent av vargstammen ska alltså fällas.
Kommentar på skogsutredningen19.12.2024 16:21:15 CET | Pressmeddelande
Naturskyddsföreningen ser att delbetänkandet av 2024 års skogspolitiska utredning kan leda till ökade konflikter i skogen. Om utredarens förslag blir verklighet kan situationen i skogen bli ännu mer ohållbar för den biologiska mångfalden.
Tio tips för en hållbar jul19.12.2024 11:10:16 CET | Pressmeddelande
Julen har tendens att bli en stor miljöbov. Men det finns sätt att undvika de stora koldioxidutsläpp som konsumtionen av mat, resor, belysning och klappar orsakar. Här är Naturskyddsföreningen guide till ett julfirande som skonar klimat och miljö.
Dåligt förslag om minskat strandskydd10.12.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Naturskyddsföreningen avvisar regeringens förslag att ta bort strandskyddet vid små sjöar och smala vattendrag i remissvaret till promemorian ”Strandskyddet vid små sjöar och smala vattendrag”, som lämnas in idag. Om förslaget genomförs försvinner naturskydd för så mycket som 5–10 procent av Sveriges yta.
Ny analys: Regeringens kärnkraftsplan resulterar i över 200 miljoner ton högre koldioxidutsläpp3.12.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Idag släpper Naturskyddsföreningen en ny analys om hur utsläppen av växthusgaser påverkas av regeringens färdplan för ny kärnkraft. Analysen visar att fokuset på ny kärnkraft fördröjer klimatomställningen. Det kan resultera i att utsläppen av koldioxid blir cirka 220 miljoner ton högre jämfört med en fortsatt utbyggnad av förnybar el, vilket motsvarar över fem gånger de territoriella utsläppen i Sverige 2023. Nu kräver Naturskyddsföreningen att regeringen ska utreda konsekvenserna av färdplanen för kärnkraft innan den sjösätter subventionerade mångmiljardlån och andra styrmedel för att bygga ut kraftslaget.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum