Naturskyddsföreningen om vårbudgeten: ”Vi kan inte dutta oss ur klimat – och naturkrisen”
– Vi har stor förståelse för det svåra läget i omvärlden, men är starkt kritiska till att regeringen löser de akuta problemen genom att slå undan benen för framtida generationer, och ställer utsatta människor mot varandra och mot åtgärder för att lösa klimat- och naturkrisen, säger Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen.
– Regeringen föreslår bara några få åtgärder för att skynda på den gröna omställningen. I övrigt görs inga betydande satsningar på miljöpolitiken, trots att det krävs väldigt mycket mer för att omställningen ska ske fullt ut och miljömålen ska kunna nås. Allvarligt talat regeringen, vi kan inte dutta oss ur klimat- och naturkrisen. Istället presenteras åtgärder som riskerar låsa fast människor och företag i ett fossilberoende, som sänkt skatt på bensin, tusenlappen till alla bilägare och sänkt dieselskatt till jord- och skogsbruket, säger Johanna Sandahl, ordförande Naturskyddsföreningen.
– Stora delar av de ökade kostnaderna för flyktingmottagandet kommer att tas från biståndsbudgeten. Men det svenska biståndet behövs mer än någonsin, inte minst till viktiga miljö – och klimatinsatser i andra länder. Vi välkomnar självklart det starka engagemanget för de ukrainska flyktingarna och åtgärder för att ge dessa stöd, men flyktingmottagandet ska inte finansieras genom avräkningar från biståndet, säger Karin Lexén.
– Den här mandatperioden har miljöbudgeten förstärkts kraftigt med 55 procent jämfört med mandatperiodens första statsbudget, något som vi välkomnat. Nu gör regeringen prognosen att miljöbudgeten ska mer än halveras från årets budget till 2025, vilket vore mycket allvarligt. Är det alltså ett vallöfte från Socialdemokraterna, att en S-ledd regering tänker halvera miljöbudgeten? säger Johanna Sandahl.
Siffror ur budgeten:
- Miljöbudgeten (utgiftsområde 20) beräknas minska från 24,4 miljarder 2022 till 11,8 miljarder 2025.
- Beräknat anslag för Skydd av värdefull natur beräknas minska med 300 miljoner per år 2023 och 2024.
- Beräknat anslag för Skötsel av skyddade områden beräknas minska med 1,2 miljarder per år 2023 och 2024, vilket innebär en dryg halvering jämfört med dagens nivå.
- Regeringen aviserar att upp till 9,2 miljarder kronor kan avräknas från biståndsramen på 57 miljarder för att betala för flyktingmottagande i Sverige.
- Skattenedsättning för dieselanvändning i jord- och skogsbruk utökas. Den totala kostnaden för skattenedsänkningen är 800 miljoner kronor.
Kontakter
Anna HavulaPresschef
Tel:070-870 37 00anna.havula@naturskyddsforeningen.seOm
Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.
Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare – lokalt, nationellt och globalt.
Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.
Följ Naturskyddsföreningen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen
Dåligt förslag om minskat strandskydd10.12.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Naturskyddsföreningen avvisar regeringens förslag att ta bort strandskyddet vid små sjöar och smala vattendrag i remissvaret till promemorian ”Strandskyddet vid små sjöar och smala vattendrag”, som lämnas in idag. Om förslaget genomförs försvinner naturskydd för så mycket som 5–10 procent av Sveriges yta.
Ny analys: Regeringens kärnkraftsplan resulterar i över 200 miljoner ton högre koldioxidutsläpp3.12.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Idag släpper Naturskyddsföreningen en ny analys om hur utsläppen av växthusgaser påverkas av regeringens färdplan för ny kärnkraft. Analysen visar att fokuset på ny kärnkraft fördröjer klimatomställningen. Det kan resultera i att utsläppen av koldioxid blir cirka 220 miljoner ton högre jämfört med en fortsatt utbyggnad av förnybar el, vilket motsvarar över fem gånger de territoriella utsläppen i Sverige 2023. Nu kräver Naturskyddsföreningen att regeringen ska utreda konsekvenserna av färdplanen för kärnkraft innan den sjösätter subventionerade mångmiljardlån och andra styrmedel för att bygga ut kraftslaget.
Nytt förslag på kraftfull naturpolitik28.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Nu finns det ett förslag på naturpolitiskt ramverk för regering och riksdag att ta vidare – med både naturpolitiskt mål och en egen naturlag. Det är Naturskyddsföreningen och WWF som gemensamt arbetat fram ett förslag till en samlad och kraftfull naturpolitik för Sverige.
Tips för att stå emot köphetsen under Black Week25.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Nu är det full fart på Black Week, där olika köptriggers kryllar i våra mobiler och köphetsen flämtar oss i nacken. Och snart drar julhandeln i gång på allvar. Men konsumtionen av onödiga prylar behöver minska – inte öka. Naturskyddsföreningen delar här med sig av några tips på hur du kan stå emot handelns köphets och en lista på företagens vanliga säljknep och köptriggers.
COP29: Klent resultat efter två veckors förhandlingar24.11.2024 00:31:21 CET | Pressmeddelande
Natten till söndag, två dagar efter klimattoppmötets egentliga slutdatum, kom resultatet. Utvecklingsländerna ska få 300 miljarder dollar om året för att hantera klimatkrisen. – Det räcker inte, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum