Naturskyddsföreningen

Naturskyddsföreningen på plats på FN:s klimattoppmöte COP26

Dela

FN:s klimattoppmöte i Glasgow är ett helt avgörande möte för att världen ska ha en chans att begränsa de värsta effekterna av klimatförändringarna. Naturskyddsföreningen kommer att vara på plats och kan ge direktrapporter till media. Här kan du ta del av Naturskyddsföreningens positionspapper med de frågor föreningen kommer att driva och bevaka under mötet, och i efterhand se den pressträff som hölls om klimattoppmötet tidigare idag.

Budskapet i FN:s senaste klimatrapport är kristallklart – läget för klimatet är akut och människan är ansvarig. Klimatförändringarna måste behandlas som ett direkt hot mot livet på jorden.  

– Min förväntan och förhoppning är att världens ledare lyckas leverera ett kraftfullt svar på klimatkrisen, så att vi kan undvika de värsta effekterna av klimatförändringarna. Sverige och EU måste driva på för att klimattoppmötet ska resultera i beslut som innebär att länderna skärper sina klimatplaner. Det är helt nödvändigt för att vi ska ha en chans att begränsa temperaturhöjningen till 1,5 grader, säger Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen.

– Jag hoppas också på konkreta åtaganden kring klimatfinansiering, att löftet från klimattoppmötet i Köpenhamn om 100 miljarder dollar per år efter 2020 ska infrias, och att dessa pengar verkligen kommer de allra fattigaste länderna till del. Jag kommer också hålla ögonen på att toppmötet tar hänsyn till att klimatkrisen och krisen för biologisk mångfald hänger ihop, säger Karin Lexén. 

Följande personer från Naturskyddsföreningen kommer att vara på plats vid klimattoppmötet:  

Karin Lexén, generalsekreterare, på plats 8–13 november.  
Ulrik Westman, policychef på internationella avdelningen, på plats 3–9 november. 

Presskontakt på plats i Glasgow: Hanna Berheim Brudin, kommunikationschef, på plats 8–13 november. 070-726 65 40, hanna.berheimbrudin@naturskyddsforeningen.se.  
Presskontakt i Sverige: Anna Havula, 070-870 37 00, anna.havula@naturskyddsforeningen.se. 

Läs Naturskyddsföreningens positionspapper om COP26 här. 

Se Naturskyddsföreningens pressträff "Vad står på spel vid FN:s klimattoppmöte" här. 

Kontakter

Om

Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.

Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare  lokalt, nationellt och globalt. 

Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.

Följ Naturskyddsföreningen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen

Minskade miljöanslag förvärrar naturkrisen: ”Riskfylld politik”31.1.2023 16:51:11 CET | Pressmeddelande

Naturvårdsverket har presenterat sin fördelning av budgeten för 2023 för skydd och skötsel av värdefull natur. Jämfört med 2022 minskar anslagen för skydd med 32 procent och för skötsel med 45 procent. Samtidigt slopas anslaget för att bekämpa invasiva arter helt. Under resten av mandatperioden kommer miljöanslagen att minska ännu mer, vilket Naturskyddsföreningen menar kommer att förvärra naturkrisen.

Många vinster med att inreda sitt hem med begagnat18.1.2023 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Att inreda sin bostad innebär ofta många inköp av möbler och inredning, vilket kan vara en stor belastning på klimatet. Men genom att köpa begagnat blir klimatpåverkan mycket mindre. Exempelvis går det att köpa 24 begagnade fåtöljer eller 26 begagnade mattor för samma klimatpåverkan som en ny. Det visar rapporten ”Bästa bohaget” från Naturskyddsföreningen, där möbler och inredning för fyra olika rum har analyserats ur klimat- och resursperspektiv.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum