Naturskyddsföreningen

Naturskyddsföreningens kansli har renoverats med återbruk i fokus

Dela

Under pandemin har Naturskyddsföreningen passat på att renovera rikskansliets slitna kontor i en lokal från 1800-talet, med fokus på återbruk och miljökloka val. I renoveringen tillämpades cirkulära designmetoder och nytänkande, med syfte att minimera byggnadens koldioxidavtryck och spara på miljön. En viktig åtgärd har varit att så långt som möjligt återanvända och återbruka. Möbler och inredning har återbrukats till 100 procent. Samtidigt har arbetsplatsen övergått till ett flexibelt, verksamhetsbaserat och zonindelat kontor. Sveriges största miljöorganisation har med hjälp av Kaminsky arkitektur tagit ett helhetsgrepp om lokalerna.

Bild: Kaminsky Arkitekur, fotograf Emil Fagander
Bild: Kaminsky Arkitekur, fotograf Emil Fagander

Naturskyddsföreningen har moderniserat sitt rikskansli i ett bryggeri från 1800-talet i centrala Stockholm med ledorden hållbarhet och återbruk. Från projektering till byggnation och inredning har det lagts ett stort fokus på att ta fram hållbara lösningar som ligger i framkant, och som speglar Naturskyddsföreningens vision om en hållbar framtid på en frisk och levande planet.

– Det har varit mycket spännande att tillsammans med Kaminsky arkitektur undersöka hur framtidens hållbara arbetsplats kan se ut. Vi hoppas att resultatet ska kunna inspirera andra att renovera och bygga mer hållbart, säger Måns Lagerlöf, kanslichef, Naturskyddsföreningen.

Som stöd för att hålla en hög nivå på hållbarhetsarbetet har Naturskyddsföreningen utgått ifrån sin miljöpolicy, och framför allt principer och prioriteringar i återbruks- och inköpspolicyn. Redan på ritningsstadiet har arkitekterna jobbat med att se vad som kan behållas, uppgraderas eller repareras. Mycket har återbrukats. Då inköp behövt göras har miljömärkta produkter prioriterats och Byggvarubedömningens grönklassning har använts för detta.

–Vi är väldigt intresserade av att återanvända saker som redan har producerats, produkter som har ett försumbart koldioxidavtryck. Alla inblandade har varit delaktiga och engagerade i att hitta återbrukade lösningar av hög kvalitet. En utmaning som alla gått in för med stor entusiasm och kreativitet, förklarar Aimee Mackenzie på Kaminsky Arkitektur.

Arkitekterna utgick ifrån och återanvände befintliga strukturer och rumsbildningar, dvs. ”blåste inte ur” den många sätt utmanande lokalen och började om från början. Det mest iögonfallande i renoveringen är de centrala delarna som håller uppe mezzaninen i hjärtat av den fem meter långa brygghallen. Genom att återanvända trä, glas och dörrar från de rivna kontorskuberna, omgestaltades väggarna och målades i en petroleumgrön färg, som knyter samman hela designen och ger fokus till husets vackra struktur, valv och pelare.

–För att kunna använda sig av återbrukat material i renoveringen i så hög grad som vi har gjort krävs att man är beredd att släppa kravet om garanti. Istället har vi varit noggranna med att se till att välja material och inredning av hög kvalitet, som håller länge. Resultatet är fantastiskt. Det kanske viktigaste tipset vi har är att våga återbruka och samarbeta med miljöintresserade arkitekter och entreprenörer som vill jobba för en så låg miljöpåverkan som möjligt, säger Helena Fredriksson, projektledare på Naturskyddsföreningen.

Exempel på hur återbruk tillämpats i renoveringen: (se även bifogade pressbilder)

 • Väggelement, innerdörrar, takplattor och sanitetsporslin har återbrukats från den tidigare lokalen eller från andra renoveringar via inblandade företag i projektet.
 • Där nya väggar möter gamla täcks skarvar med återanvändbara väggmaterial av kork, vilket minskar användningen av gipsskivor.
 • Badrummen är klädda med Fibo, en vattentät produkt gjord av trä.
 • Nya mattor är vävda av garn baserad på återanvända fiskenät och annat spillmaterial.
 • Energibesparingar med återbrukad ledifierad belysning, samt ett styrsystem för ytterligare energibesparingar. 
 • Skrivbord, stolar, skärmar, tangentbord och lampor har införskaffats begagnat.
 • Ståbord i trä med stolar är införskaffade genom en donation från Grant Thornton.
 • Designmöbler som soffor, bord, stolar är införskaffade från Offeccts nedlagda showroom.
 • Sadelgjordstolar i ek av John Kandell, donerade av Härlanda kyrka i Göteborg.
 • Återbrukade gardiner och draperier.
 • Stoppade möbler från den tidigare lokalen av märket Kinnarps har klätts om.
 • I det som trots allt är nyinköpt har trä framför plast och metall prioriterats i så hög utsträckning som möjligt. Exempelvis gällande locken till golvbrunnar i duscharna och de platsbyggda sofforna, bänkar och bokhyllor är endast i trä, och textilen är spillmaterial från möbeltillverkning.

Ett syfte med renoveringen var att skapa en mer flexibel arbetsmiljö för cirka 150 anställda och lyfta fram befintliga kvalitéer i byggnaden. För att rymmas går man från egna arbetsplatser till en verksamhetsbaserat zonindelat kontor. Naturskyddsföreningen har nyligen återgått till att arbeta deltid på kontoret, men fortfarande tillämpas också distansarbete för de medarbetare som önskar.

För inspiration delar Naturskyddsföreningen med sig av sin miljöpolicy bland annat med fokus på återbruk och miljökloka inköp www.naturskyddsforeningen.se/miljopolicy

Beställare och hyresgäst: Naturskyddsföreningen

Arkitekt: Kaminsky arkitektur AB

Byggprojektledare: Alfred Consulting AB

Byggentreprenör: Arcona AB

Projektör, VVS, el, belysning: Exengo Installationskonsult AB

Projektör konstruktion: K-Lab Projektering AB

Fastighetsägare: Stalands Fastigheter AB

Bilagor:
Pressbilder, före och efter-bilder samt bilder från det färdiga kontoret. 

Presskontakt:
Anna Havula, presschef Naturskyddsföreningen, 0708 703 700, anna.havula@naturskyddsforeningen.se 
Joakim Kaminsky, Kaminsky Arkitektur, 0730 53 32 33, joakim@kaminsky.se

Kontakter

Bilder

Bild: Kaminsky Arkitekur, fotograf Emil Fagander
Bild: Kaminsky Arkitekur, fotograf Emil Fagander
Ladda ned bild
Bild: Kaminsky Arkitekur, fotograf Emil Fagander
Bild: Kaminsky Arkitekur, fotograf Emil Fagander
Ladda ned bild
Bild: Kaminsky Arkitekur, fotograf Emil Fagander
Bild: Kaminsky Arkitekur, fotograf Emil Fagander
Ladda ned bild
Bild: Kaminsky Arkitekur, fotograf Emil Fagander
Bild: Kaminsky Arkitekur, fotograf Emil Fagander
Ladda ned bild
Bild: Kaminsky Arkitekur, fotograf Emil Fagander
Bild: Kaminsky Arkitekur, fotograf Emil Fagander
Ladda ned bild
Bild: Kaminsky Arkitekur, fotograf Emil Fagander
Bild: Kaminsky Arkitekur, fotograf Emil Fagander
Ladda ned bild
Bild: Kaminsky Arkitekur, fotograf Emil Fagander
Bild: Kaminsky Arkitekur, fotograf Emil Fagander
Ladda ned bild

Om

Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.

Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare  lokalt, nationellt och globalt. 

Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.

Följ Naturskyddsföreningen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen

Mandatperiodens miljöbästa och miljösämsta partier rankas18.5.2022 06:05:00 CEST | Pressmeddelande

Sedan 1988 har Naturskyddsföreningen inför varje riksdagsval granskat vad partierna har gjort och vill göra i miljöpolitiken. I dag lanseras Naturskyddsföreningens granskning av partiernas miljöpolitiska agerande under den gångna mandatperioden. Resultatet visar att Miljöpartiet utses till mandatperiodens miljöbästa parti och att Vänsterpartiet kommer tvåa. S, C och L delar en tredjeplats och uppmanas gå från ord till handling, medan M, KD och SD får underkänt.

PÅMINNELSE: Pressträff 18/5: Mandatperiodens miljöbästa och miljösämsta partier rankas17.5.2022 14:39:10 CEST | Pressmeddelande

Välkommen till en digital pressträff onsdagen den 18 maj om Naturskyddsföreningens granskning av miljöpolitiken under den gångna mandatperioden. Vi presenterar vår rankning av riksdagspartierna – från bäst till sämst utifrån deras miljöpolitiska insatser sedan valet 2018. Vi går också igenom mandatperiodens viktigaste miljöpolitiska segrar och bottennapp.

Naturskyddsföreningens två krav på regeringen efter helgens rikskonferens: stoppa importen och rädda biståndet15.5.2022 16:42:31 CEST | Pressmeddelande

Vid Naturskyddsföreningens rikskonferens i Mora 2022 uttrycktes djup solidaritet med Ukrainas befolkning och stor ilska över Rysslands illegala invasion. I ett öppet brev kräver nu Naturskyddsföreningens styrelse att regeringens förslag om nedskärningar på 9,2 miljarder i Sveriges biståndsbudget dras tillbaka, och att Sverige slutar importera fossil olja och gas från Ryssland. Samma uppmaning kommer också samarbetsorganisationen Ecoaction i Ukraina.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum