Naturvetarna

Naturvetarna för dialog med Region Stockholm om kompetensförsörjning

Dela

Ökad digitalisering, utvecklad diagnostik och fler individualiserade behandlingar gör att nya kompetenser behövs inom hälso- och sjukvården. För att klara kompetensförsörjningen och genomföra nödvändiga organisatoriska förändringar, måste regioner som arbetsgivare skapa en attraktiv och inkluderande utvecklingskultur. I Naturvetarnas satsning på hälso- och sjukvårdssektorn besöker förbundet under maj månad fyra sjukhus i Region Stockholm och för dialog om naturvetares roll och kompetens inom sektorn.

 

- Idag finns 10 000 naturvetare inom svensk hälso- och sjukvård. Knappt 3 000 arbetar i Region Stockholm och många finns på sjukhuslaboratorier. Och i framtiden kommer ännu fler att arbeta i sektorn, säger Marita Teräs, utredare på Naturvetarna.

Av naturvetare inom hälso- och sjukvården idag har 4 av 10 legitimation och arbetar som biomedicinska analytiker, dietister eller sjukhusfysiker. Övriga är specialiserade inom naturvetenskap, data eller medicin.

Naturvetare skapar framtidens hälso- och sjukvård. Naturvetares kompetens tas inte tillvara på ett optimalt sätt. Naturvetarnas satsning på hälso- och sjukvårdssektorn går därför ut på att synliggöra vikten av naturvetares kompetens.

– För att förbättra vården är det nödvändigt att utveckla medarbetarna. Vi arbetar för att skapa bättre förutsättningar för de tjugotalet olika naturvetaryrken som finns i landets regioner.

– Förbättras dialogen med medarbetarna kan naturvetares kompetens utnyttjas på ett bättre sätt. Det leder i sin tur till en högre kvalitet i hälso- och sjukvården. Naturvetare skapar framtidens hälso- och sjukvård, säger Marita Teräs.

Fyra nedslag i Region Stockholm. Naturvetarna besöker under maj månad fyra av sjukhusen inom Region Stockholm – Södersjukhuset, Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge och Solna samt Danderyds sjukhus.

I dag den 9 maj är besöket på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna. Naturvetarna bjuder bland annat in till inspirationsföreläsningen ”Utan dina styrkor stannar verksamheten” med Gunnel Ryner, i Rolf Luft Auditorium kl 12.00-12.45. Media är välkomna att närvara vid föreläsningen.

Naturvetarnas satsning på hälso- och sjukvård. I sin satsning på hälso- och sjukvårdssektorn besöker Naturvetarna landets regioner. Förbundet för dialog med medlemmar (naturvetare), arbetsgivare och verksamhetsföreträdare samt regionpolitiker.

I filmen Så tar naturvetare fajten mot cancer berättar Naturvetarna om hur några medlemmar i förbundet – naturvetare i olika professioner – är med och skapar framtidens hälso- och sjukvård:

Så tar naturvetare fajten mot cancer

För vidare information, v.v. kontakta:
Marita Teräs, utredare och projektledare Naturvetarnas hälso- och sjukvårdsprojekt, tfn 073-366 24 81

Kontakter

Om

Naturvetarna är fackförbundet för akademiker inom naturvetenskap. Vi coachar, företräder och stöttar naturvetare på hela arbetsmarknaden, från studietiden och genom hela arbetslivet.

Vi har 33 000 medlemmar inom life science, jord, skog och miljö, de fysiska vetenskaperna, matematik och data. Som expert på naturvetares kompetens och arbetsmarknad erbjuder vi specialiserad service och rådgivning kring karriär, lön och arbetsvillkor. Tillsammans med andra fackliga organisationer förhandlar vi kollektivavtal som reglerar villkoren på svensk arbetsmarknad.

Naturvetarna är ett partipolitiskt obundet fackförbund inom Saco, Sveriges akademikers centralorganisation, vars förbund organiserar medlemmar efter utbildningsområde.

Följ Naturvetarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Naturvetarna

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum