Naturvetarna utmanar Sveriges fackförbund: Gör schyssta placeringar
Nu höjer Naturvetarna ribban och gör en extra insättning i fonder som investerar i socialt och miljömässigt hållbara projekt i utvecklingsländer. Samtidigt utmanar vi fler fackförbund att göra etiska placeringar av kapital.
Hittills har Naturvetarna placerat fem procent av sitt kapital i proaktiva etiska fonder.
– Nu höjer vi budet och överträffat vår egen målsättning. Med nuvarande ränteläge ger detta en avkastning som är jämförbar med andra placeringar. Därför var det ett lätt beslut för oss att höja insatsen, säger Andreas Englund, andre vice ordförande för Naturvetarna och ansvarig för förbundets etiska placeringar.
Att Naturvetarna väljer att göra etiska placeringar beror på att många medlemmar jobbar med frågor som handlar om hållbarhet. Många har också professioner med insikt i den här typen av frågor.
– Därför var det naturligt för oss att som första fackförbund ta det här steget. Nu hoppas vi att andra fackförbund antar utmaningen och placerar pengar i hållbara projekt, som förnybar energi, vattenrening och kooperativ för produktion av kaffe, bananer och kakao.
De tio största fackförbunden i Sverige har ett kapital som tillsammans uppgår till 20 miljarder kronor.
– Tänk om alla placerade fem procent av sitt kapital i etiska fonder. Det skulle ge en miljard kronor till fonder, vars kapital kan lånas ut till entreprenörer, varav runt 80 procent är kvinnor, som utvecklar hållbara projekt i utvecklingsländer.
Samarbetspartner för placeringarna är Oikocredit som är världens största finansiär av utvecklingsprojekt genom privatkapital.
I Almedalen deltar Naturvetarnas Andreas Englund på finansinstitutet Oikocredits och Ekobankens seminarium ”Klöver över – vad gör vi med dem?” för att diskutera hur social och ekologisk hållbarhet kan skapas genom förvaltning av kapital. Seminariet äger rum i dag torsdag 2/7 klockan 15.00 i Almedalen, Uppsala universitet, Campus Gotland, Cramérgatan 3, Visby. Mer information om seminariet här.
För mer information, kontakta Andreas Englund, telefon 070-317 66 05.
Nyckelord
Kontakter
Johan AhlgrenChef Kommunikation och påverkan
Tel:08-466 24 05 / 073-366 24 05johan.ahlgren@naturvetarna.seOm
Följ Naturvetarna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Naturvetarna
Doktorander inom matematik/fysik har högst löneutveckling 202413.3.2025 11:22:04 CET | Pressmeddelande
Doktorander har en löneutveckling på 7,6 procent enligt senaste lönestatistiken från fackförbundet Naturvetarna. Verksamma inom matematik/fysik har sett en löneutveckling är på 5,4 procent, att jämföra med övriga arbetsmarknaden vars löner ökade med enbart 3,9procent. Bäst löneutveckling hade privat sektor medan kommunsektorn halkat efter.
Ny statistik: Djurskyddsinspektörer ökar mest i lön i men branschen halkar efter13.3.2025 11:10:32 CET | Pressmeddelande
Djurskyddsinspektörer med STEM-utbildning i bakgrunden har sett sin lön öka markant under 2024, enligt ny statistik från fackförbundet Naturvetarna. 6,1 procent mer i lönekuvertet placerar dem högst bland naturvetare inom livsmedelsbranschen, som i genomsnitt hade en löneutveckling på 4,5 procent, vilket är högre än arbetsmarknaden i sin helhet som nådde upp till 3,9 procent 2024.
Doktorandlöner ökar mest i ny lönekartläggning13.3.2025 11:00:09 CET | Pressmeddelande
Doktorander inom life science (inklusive hälso- och sjukvården) har ökat sin lön med i genomsnitt 7,1 procent enligt fackförbundet Naturvetarnas årliga lönestatistik. Det är mer än andra naturvetare i branschen och mer än arbetsmarknaden generellt som enbart når upp till 3,9 procent. Även biomedicinska analytiker har fått en ökning i lönekuvertet.
Naturvårdshandläggare toppar löneutvecklingen inom miljöbranschen13.3.2025 10:44:10 CET | Pressmeddelande
Naturvårdshandläggare har högst löneutveckling inom miljöområdet visar fackförbundet Naturvetarnas senaste lönestatistik. Lönen ökade med 5,5 procent under 2024 vilket är högre än genomsnittet för alla naturvetare och högre än arbetsmarknaden i stort, som når upp till 3,9 procent.
Ny statistik: lönegapet inom IT-branschen största sen 201413.3.2025 10:28:45 CET | Pressmeddelande
Utbildade inom STEM som verkar inom IT kan se emot en högre löneutveckling än genomsnittsnaturvetaren i andra branscher, hela 10 procent. Men inte om du är kvinna. Inte sedan 2014 har naturvetare inom IT-branschen haft så högt lönegap mellan män och kvinnor, 18 procent, visar fackförbundet Naturvetarnas senaste lönestatistik.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum