Nedsatt socialt beteende en riskfaktor för hög alkoholkonsumtion hos unga vuxna
Unga vuxna (18–24 år) med hög alkoholkonsumtion har en nedsättning i sociala beteenden kopplade till altruism, rättvisa och tillit i jämförelse med en kontrollgrupp med låg konsumtion. Nedsättningarna är stabila över tid vilket kan bidra till att vidmakthålla en framtida hög alkoholkonsumtion. Det visar en ny forskningsstudie från Centrum för psykiatriforskning och Avdelningen för psykologi vid Karolinska Institutet, som undersökt olika faktorer som kan bidra till uppkomsten av alkoholberoende.

Cirka 300.000 vuxna individeri Sverige är alkoholberoende, ett beroende förknippat med social isolering och ensamhet. Trots att så många individer är drabbade söker bara 20 procentvård för sin alkoholkonsumtion och då ofta sent upp i åldrarna.
- Forskningsresultaten bidrar till ny kunskap om ett utbrett fenomen bland unga vuxna, samt är lovande för att adressera sociala beteenden i framtida psykologiska och farmakologiska behandlingsstudier för personer med hög alkoholkonsumtion. Kunskapen om nedsättningar i just dessa sociala beteenden möjliggör riktade insatser för att både motverka riskfyllt drickande samt bryta ett redan etablerat alkoholberoende. Tidigare forskning på främst friska individer visar hur dessa sociala beteenden kan stärkas bland annat genom att träna hjärnan i medveten närvaro respektive tillföra oxytocin för att stärka hjärnans sociala processer, säger Simon Jangard, legitimerad psykolog och doktorand med Nitya Jayaram-Lindström och Andreas Olsson som huvudsakliga handledare.
Forskningsresultaten har publicerats i Biological Psychiatry.
Nyckelord
Kontakter
Simon Jangardlegitimerad psykolog och doktorand vid Centrum för psykiatriforsning respektive Avdelningen för psykologi, Institutionen för klinisk neurovetenskap, Karolinska Institutet
Tel:+46 70 293 59 80simon.jangard@ki.seStockholms läns sjukvårdsområdePressfunktion
Tel:08-123 40 444press.slso@regionstockholm.seBilder
Om

Solnavägen 1
113 65 Stockholm
08-123 40 444https://www.slso.regionstockholm.se/
SLSO ansvarar för Region Stockholms egenägda hälso- och sjukvård inom områdena psykiatri, primärvård, geriatrik, ASIH, närakuter, somatisk specialistvård, habilitering och hjälpmedel samt ansvarar för Regionalt kunskapscentrum för kris och katastrofpsykologi. Vi bedriver också omfattande forsknings- och utvecklingsverksamhet inom dessa områden tillsammans med Karolinska Institutet (KI) och andra lärosäten. Tillsammans är vi cirka 12 000 medarbetare och en av Sveriges största vårdgivare.
Följ Stockholms läns sjukvårdsområde
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Stockholms läns sjukvårdsområde
Problem med sexuell hälsa osynliga i vården8.6.2022 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Den övervägande majoriteten av befolkningen i Stockholms län är i stort sett nöjd med sitt sexliv. Samtidigt har många upplevt problem i samband med sexlivet, problem som de flesta låter bli att ta upp i kontakten med hälso- och sjukvården, som också undviker att prata om sexuell hälsa med patienter. Det visar en ny rapport från Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin vid Region Stockholm.
Driftuppehåll i Alltid öppet natt mot 19 maj18.5.2022 10:00:00 CEST | Pressmeddelande
Natten mellan onsdag 18 maj och torsdag 19 maj klockan 22:30-02:00 genomförs ett planerat underhållsarbete i appen Alltid öppet.
Stor ökning cannabisrelaterade diagnoser bland unga vuxna11.5.2022 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Andelen unga vuxna i Stockholms län med en cannabisrelaterad diagnos har fördubblats mellan år 2006 och 2019. Diagnoserna är vanligare bland yngre, män och personer med kort utbildning. Dessutom finns stora skillnader i förekomst mellan olika områden i länet, visar en ny rapport från Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin (CES).
Allt fler barn får diagnoserna adhd eller autism5.5.2022 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Allt fler barn och ungdomar i Stockholms län får diagnoserna adhd eller autism. Det visar en rapport från Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin (CES) som undersökt vårdkedjorna för barn och unga med dessa neuropsykiatriska diagnoser.
Anonymt stöd kan hjälpa även personer med samsjuklighet2.5.2022 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
En ny rapport från Droghjälpen visar att majoriteten av de som hör av sig till den anonyma stödtjänsten lider av någon form av samsjuklighet. Samtidigt är många rädda för att söka hjälp och upplever det svårt att hitta rätt i vården. Stödet hos Droghjälpen minskade användarnas upplevda problem.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum