Stockholms läns sjukvårdsområde

Nedsatt socialt beteende en riskfaktor för hög alkoholkonsumtion hos unga vuxna

Dela

Unga vuxna (18–24 år) med hög alkoholkonsumtion har en nedsättning i sociala beteenden kopplade till altruism, rättvisa och tillit i jämförelse med en kontrollgrupp med låg konsumtion. Nedsättningarna är stabila över tid vilket kan bidra till att vidmakthålla en framtida hög alkoholkonsumtion. Det visar en ny forskningsstudie från Centrum för psykiatriforskning och Avdelningen för psykologi vid Karolinska Institutet, som undersökt olika faktorer som kan bidra till uppkomsten av alkoholberoende.

Cirka 300.000 vuxna individeri Sverige är alkoholberoende, ett beroende förknippat med social isolering och ensamhet. Trots att så många individer är drabbade söker bara 20 procentvård för sin alkoholkonsumtion och då ofta sent upp i åldrarna. 

- Forskningsresultaten bidrar till ny kunskap om ett utbrett fenomen bland unga vuxna, samt är lovande för att adressera sociala beteenden i framtida psykologiska och farmakologiska behandlingsstudier för personer med hög alkoholkonsumtion. Kunskapen om nedsättningar i just dessa sociala beteenden möjliggör riktade insatser för att både motverka riskfyllt drickande samt bryta ett redan etablerat alkoholberoende. Tidigare forskning på främst friska individer visar hur dessa sociala beteenden kan stärkas bland annat genom att träna hjärnan i medveten närvaro respektive tillföra oxytocin för att stärka hjärnans sociala processer, säger Simon Jangard, legitimerad psykolog och doktorand med Nitya Jayaram-Lindström och Andreas Olsson som huvudsakliga handledare.

Forskningsresultaten har publicerats i Biological Psychiatry.

Läs artikeln 

Nyckelord

Kontakter

Simon Jangardlegitimerad psykolog och doktorand vid Centrum för psykiatriforsning respektive Avdelningen för psykologi, Institutionen för klinisk neurovetenskap, Karolinska Institutet

Tel:+46 70 293 59 80simon.jangard@ki.se

Bilder

Om

Stockholms läns sjukvårdsområde
Stockholms läns sjukvårdsområde
Solnavägen 1
113 65 Stockholm

08-123 40 444https://www.slso.regionstockholm.se/

SLSO ansvarar för Region Stockholms egenägda hälso- och sjukvård inom områdena psykiatri, primärvård, geriatrik, ASIH, närakuter, somatisk specialistvård, habilitering och hjälpmedel samt ansvarar för Regionalt kunskapscentrum för kris och katastrofpsykologi. Vi bedriver också omfattande forsknings- och utvecklingsverksamhet inom dessa områden tillsammans med Karolinska Institutet (KI) och andra lärosäten. Tillsammans är vi cirka 12 000 medarbetare och en av Sveriges största vårdgivare. 

Följ Stockholms läns sjukvårdsområde

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms läns sjukvårdsområde

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum