Civil Rights Defenders

Nicaragua gör oppositionen statslös – vi kan kommentera

Dela
Nicaragua gör 94 politiska motståndare statslösa när president Daniel Ortega fråntar dem deras nicaraguanska medborgarskap. Det här rör sig om mycket grova människorättskränkningar; en statslös person kommer att ha svårt att få tillgång till grundläggande rättigheter, såsom utbildning, hälso- och sjukvård, sysselsättning och fri rörlighet. Vi ser stora risker att det här kan sprida sig till fler auktoritära länder, som ett vapen för att nedmontera och tysta oppositionen.

Det rör människorättsförsvarare, oppositionspolitiker, journalister, studenter som fråntas sina medborgarskap, utan att ta hänsyn till om de har medborgarskap i andra länder eller inte. Med medborgarskapet fråntas de även sina medborgerliga och politiska rättigheter. En statslös person kommer att ha svårt att få tillgång till grundläggande rättigheter, såsom utbildning, hälso- och sjukvård, sysselsättning och fri rörlighet. Det här rör sig om mycket grova människorättskränkningar.

Det Nicaragua nu gör bryter mot deklarationen om mänskliga rättigheter såväl som mot internationella avtal. Vi ser stora risker att det här kan sprida sig till fler auktoritära länder, som ett vapen för att nedmontera och tysta oppositionen.

Den senaste händelsen följer på förra veckans landsförvisning av 222 politiska fångar, där de släpptes ur fängelse mot att de avsade sig sitt medborgarskap och flög till USA.

Vi kan kommentera och har kontakt med personer som förlorat medborgarskap

Erik Jennische, chef för Latinamerikaavdelningen, är väl insatt i frågorna och regionen och kan kommentera utifrån ett människorättsperspektiv.

Vi undersöker även möjligheten att göra en intervju med en av de människorättsförsvarare som förlorade sitt medborgarskap i går, Amaru Ruiz. Här intervjuas han i SR då han besökte oss i höstas: https://sverigesradio.se/artikel/aktivister-och-manniskorattsforsvarare-gastade-stockholm

Kontakt

Presstjänsten: telefon: 076 576 27 62 / E-post: press@crd.org   

Mer läsning

Mer om nyheten: Nicaragua strips citizenship from 94 political opponentshttps://apnews.com/article/politics-spain-government-caribbean-daniel-ortega-4907d12691ef14a243adffb5fb34ce82

Mer om förra veckans landsförvisning: Nicaragua släpper 222 fångar till USA – https://www.svd.se/a/q1m6mg/nicaragua-slapper-222-fangar-till-usa

Nyckelord

Om

Civil Rights Defenders
Civil Rights Defenders
Östgötagatan 90
SE-116 64 Stockholm

+46 (0)76 576 27 62https://crd.org/sv/

Civil Rights Defenders är en internationell människorättsorganisation som grundades i Sverige 1982. Vi arbetar för och tillsammans med tusentals människorättsförsvarare som kämpar för att demokrati ska gälla och de mänskliga rättigheterna respekteras världen över. Vår uppgift är att se till att de kan arbeta säkrare, smartare och snabbare. Vi håller även makthavare i Sverige ansvariga när de kränker mänskliga rättigheter på hemmaplan.

Läs om vilka länder och regioner vi bevakar här.

Läs om vårt uppdrag och våra arbetsmetoder här.

Följ Civil Rights Defenders

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Civil Rights Defenders

Prisutdelning: Årets människorättsförsvarare 2023 till Stockholm29.5.2023 10:51:16 CEST | Pressmeddelande

I morgon kommer Alfredo Romero och Raquel Sánchez, från den venezuelanska organisationen Foro Penal till Stockholm för att ta emot utmärkelsen Civil Rights Defender of the Year Award. Genom Foro Penals arbete har tusentals godtyckligt fängslade demonstranter, aktivister och oppositionspolitiker släppts fria från fängelse i det repressiva landet. Kontakta oss för att boka intervju eller rapportera om prisutdelningen. Ceremonin sker i Stockholm den 30 maj.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum