Naturskyddsföreningen

Nio av tio vill stoppa import av olja och gas från Ryssland

Dela

En stor majoritet av svenskarna vill stoppa importen av olja, kol och gas från Ryssland. Nio av tio (91 procent) är positiva till att ett importstopp. Det visar en ny Sifo-undersökning som Naturskyddsföreningen har låtit göra.

– En stor majoritet av svenska folket är positiva till att Sverige stoppar import av olja och gas från Ryssland. Undersökningens resultat är oerhört tydliga. Att svenska folket vill se ett importstopp visar att regeringen har ett stort utrymme att agera för att göra oss mindre beroende av fossila bränslen från Ryssland, säger Johanna Sandahl, ordförande i Naturskyddsföreningen.

Världsmarknadspriserna på olja och gas har den senaste tiden stigit kraftigt, och Rysslands invasion av Ukraina driver upp priserna än mer. Bensin- och dieselpriset har nått rekordnivåer. Regeringen har reagerat med breda subventioner och sänkta skatter på bensin och diesel, vilket går tvärtemot vad som krävs för att nå de klimatpolitiska målen.

Undersökningen som Naturskyddsföreningen lät göra under förra veckan visar att svenska folket är positiva till att stoppa importen av olja och gas från Ryssland. Nio av tio är positiva, och hela 76 procent är mycket positiva. Bara fem procent är negativa.

– Vi sitter fast i ett fossilberoende som måste brytas. Att fortsätta använda fossila bränslen är helt enkelt för riskfyllt både med tanke på klimatkrisen och vår sårbarhet för odemokratiska regimers inflytande, säger Johanna Sandahl.

I undersökningen ställdes frågorna: (se bifogade bilagor för att läsa hela undersökningen)


Hur ställer du dig till att Sverige stoppar importen av olja, kol och gas från Ryssland?

Mycket positiv: 76 procent
Ganska positiv: 15 procent
Ganska negativ: 3 procent
Mycket negativ: 2 procent
Vet inte: 4 procent

Hur ställer du dig till att EU stoppar importen av olja, kol och gas från Ryssland?

Mycket positiv: 76 procent
Ganska positiv: 15 procent
Ganska negativ: 3 procent
Mycket negativ: 1 procent
Vet ej: 4 procent

Undersökningen gjordes av Kantar Sifo den 14–15 mars 2022, med 1 015 webbaserade intervjuer. Målgruppen var allmänheten, 18–79 år. Resultaten är viktade utifrån kön, ålder, region samt partival 2018, för att representera allmänheten i Sverige.

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Om

Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.

Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare  lokalt, nationellt och globalt. 

Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.

Följ Naturskyddsföreningen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen

Naturskyddsföreningen anordnar manifestation för miljöförsvarare på COP27 i Egypten15.11.2022 12:24:02 CET | Pressmeddelande

Kampen för att bromsa klimatförändringarna och minska förlusten av biologisk mångfald har blivit allt farligare. Varannan dag mördas en miljöförsvarare någonstans i världen och urfolk tillhör de särskilt utsatta. För att sätta ljuset på miljöförsvarares rättigheter anordnar Naturskyddsföreningen i dag en manifestation på klimattoppmötet COP27 i Sharm el-Sheikh, Egypten.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum