Region Örebro län

Nio miljoner kronor i särskilda satsningar för att återstarta samhället

Dela

Förutsättningarna för regional utveckling har förändrats under pandemin och många aktörer har haft en tuff tid. Genom extra satsningar om 9 miljoner kronor med fokus på utbildning, kultur och företagande vill Region Örebro läns regionala tillväxtnämnd stötta de drabbade och bidra i återstarten av samhället.

- I budget 2022 ger vi resurser för återstart och omställning av jobb, utbildning och företagande i Örebro län. Inom området regional utveckling har förutsättningarna för såväl arbetsgivare som arbetstagare förändrats men genom fortsatta riktade insatser och stöd kan vi ge länet bra förutsättningar för att komma stärkta ur pandemin, säger Irén Lejegren (S), ordförande i regionala tillväxtnämnden.

När smittspridningen minskar och restriktionerna lättar påbörjas återstarten av samhället. Det sker bland annat genom att turistbranschen ska försöka locka tillbaka besökarna och att kulturaktörerna ska försöka locka tillbaka publiken. Men även om det finns ett sug hos länsinvånarna att aktivera sig kommer det att krävas stora insatser för att komma tillbaka till tidigare nivåer och det har regionala tillväxtnämnden tagit fasta på i den verksamhetsplan med budget för 2022 som beslutades i dag.

- Den här budgeten innehåller satsningar som tillsammans med Region Örebro läns övriga insatser lägger grunden för återstarten efter pandemin och för vår framtid, säger Torbjörn Ahlin (C), vice ordförande i regionala tillväxtnämnden.

Inför nästa år har regionala tillväxtnämnden tilldelats en ettårig satsning om 4 miljoner kronor. Dessa pengar ska prioriteras för återstart och omställning av jobb, utbildning och företagande. Dessutom kvarstår 2021 års särskilda satsningar om 5 miljoner kronor vilka ska användas till återstart av jobb och tillväxt i Örebro län.

- Vi ser nu en möjlighet att göra en extra insats för en fortsatt utveckling av länets näringsliv. Den möjligheten vill vi ta vara på och stärker därför insatserna för bland annat innovation och företagande, säger Bo Rudolfsson (KD), ledamot i regionala tillväxtnämnden

Kontakt

Irén Lejegren, ordförande i regionala tillväxtnämnden, telefon: 070-663 19 75

Torbjörn Ahlin, vice ordförande i regionala tillväxtnämnden, telefon: 073-84 27 454

Bo Rudolfsson, ledamot i regionala tillväxtnämnden, telefon: 070-580 93 92

Fakta: Sammanställning särskilda satsningar  

Område Näringsliv  

Almi, permanent utökning av verksamhetsbidrag         300 000

Almi, ettårig, utökning av verksamhetsbidrag               700 000

50 % tjänst avs AI                                                         400 000

Bergslagen Cycling                                                        500 000

Kriskommunikation                                                       240 000

Fokusområden                                                               4 300 000

Område Energi & klimat  

50% tjänst avseende skoglig näring                               380 000

50% tjänst avseende elektrifiering                                 380 000

Område Utbildning & arbetsmarknad  

Grundläggande struktur för samverkan                         1 000 000

Kompetensförsörjning                                                   800 000

Totalt                                                                             9 000 000

Nyckelord

Kontakter

Om

Region Örebro län
Region Örebro län
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.regionorebrolan.se

Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

Kunskapsdag för att säkra kompetensen på framtidens arbetsmarknad7.6.2022 08:41:32 CEST | Pressinbjudan

Samtidigt som arbetslösheten är fortsatt hög i länet finns en kraftig efterfrågan inom vissa branscher på kompetent och utbildad personal. Region Örebro län arbetar i flera projekt för att långsiktigt förbättra kompetensförsörjningen och därmed komma tillrätta med den obalans som i dag finns på länets arbetsmarknad. Ett steg för att få fler i studier som kan leda till arbete är den konferens som anordnas i Örebro den 8 juni, Framtidens arbetsmarknad.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum