VisitDenmark

Njut av sommaren i Danmark – nya inreseregler

Dela

Idag beslutade den danska regeringen att lätta på inresereglerna till Danmark. Ett beslut som i synnerhet kommer glädja fotbollsintresserade svenskar som vill ta sig till Parken i Köpenhamn för att se EM-fotboll men också semesterglada svenskar som saknat att besöka Danmark.

Nyhavn, Köpenhamn ©Kim Wyon
Nyhavn, Köpenhamn ©Kim Wyon

Sverige klassificeras fr.o.m. idag den 26 juni som ett ”grönt” land och följande inreseregler gäller till Danmark:

  • Är man färdig-vaccinerad mot covid (sista sprutan ska vara minst 14 dagar gammal) så är man välkommen in i landet. Inga testkrav råder. Du kan behöva visa upp ett Covidbevis (s.k. coronapass) eller handlingar från din vårdgivare som bevisar att man är färdig-vaccinerad.
  • Har man antikroppar, dvs. att man har haft covid-19 någon gång de senaste 180 dagarna, så är man också välkommen att besöka Danmark utan testkrav. Även här krävs handlingar som bevisar att man varit smittad.
  • Är man inte färdig-vaccinerad eller tidigare smittad av covid-19 så gäller dock fortfarande att man måste göra ett PCR-test som är max 72 timmar gammalt eller ett negativt antigentest som är max 48 timmar gammalt. Ett till test kan komma att göras vid ankomst i Danmark (detta är gratis).

För många svenskar är lättnaderna av inresereglerna en mycket god nyhet eftersom just Danmark är ett av svenskarnas favoritresmål.

Svenskarna är ett resvant folk och att resa har blivit en del av vår livsstil. Corona-pandemin satte stopp för det i flera månader, men det finns anledning att tro att det finns ett uppdämt behov av att vilja resa. Men kanske vi kommer att se ett ändrat resmönster, i alla fall i närtid – man vill inte resa så långt bort och man reser helst med bil eller tåg.

- Den globala pandemin har förändrat vår syn på vår vardag. Den har stoppat våra resplaner och tvingat oss att mer i detalj fundera på hur vi lever. Nu finns massor av möjligheter att ta vara på dagen och skapa trygga, roliga och meningsfulla upplevelser tillsammans, säger Flemming Bruhn, chef för VisitDenmark i Sverige.

- För dem som nu vill resa tryggt och inte så långt, men ändå få ”utomlandskänslan” och den kontinentala stämningen, är Danmark ett bra val. Det är dags att återigen börja njuta av det världsberömda danska "hygget" på stränder, i naturen, på familjeattraktionerna och i städerna.

2019 stod svenskarna för drygt 1,7 miljoner övernattningar i Danmark enligt Danmarks Statistik. Då är inte endagsturismen inräknad som är betydande till framför allt Köpenhamn och Helsingör. Svenskarna föredrar att bo på hotell i Danmark – 2019 registrerades knappt 1 miljon övernattningar. Men många hyr också hus utmed de danska kusterna – cirka 217 000 övernattningar. En mindre andel campar – cirka 173 000 övernattningar.

- Danmark kan erbjuda vidsträckta stränder utan trängsel och en tillgänglig och vänlig natur för vandring och cykling. Familjer, såväl som par och vänner, kan känna sig trygga i eget hyrt hus vid havet, eller på familjära mindre hotell på landsbygden, eller i charmiga småstäder och fiskelägen, säger Flemming Bruhn.

- Många svenskar uppskattar också den avslappnade atmosfären i Danmarks två största städer; Köpenhamn och Aarhus och deras stora utbud av framstående kultur och riktigt god mat.

Danmark är favoritlandet i Norden för svenskarna och kommer på tredje plats, efter Spanien och Tyskland, sett till vart svenskarna reser på semester när de åker utomlands.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Nyhavn, Köpenhamn ©Kim Wyon
Nyhavn, Köpenhamn ©Kim Wyon
Ladda ned bild
Restaurant Hoejeruplund, Stevns Klint, Sydsjälland ©Kim Wyon
Restaurant Hoejeruplund, Stevns Klint, Sydsjälland ©Kim Wyon
Ladda ned bild
Aarhus ©Robin Skjoldborg
Aarhus ©Robin Skjoldborg
Ladda ned bild

Länkar

Om

VisitDenmark
VisitDenmark
No. 18 Grand Central Centralplan 15
11120 Stockholm / Sweden

+46 (0) 768 35 00 31http://www.visitdenmark.com

VisitDenmark är Danmarks nationella turismorganisation med uppgift att informera om och marknadsföra Danmark som resmål för svenskar. 
VisitDenmark samarbetar med transportörer, regioner och verksamheter i Danmark inom turistnäringen och finns representerad i åtta länder, varav Sverige är ett.

Följ VisitDenmark

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från VisitDenmark

Nordens musikstad - Aarhus17.3.2022 07:45:00 CET | Pressmeddelande

Aarhus är en musikstad. Det ligger i stadens DNA. Redan på 1500-talet skrevs musik i Aarhus och så har det fortsatt fram till idag. Musiken binder samman staden. I år vill staden uppmärksamma musiklivet, musikbranschen och historiken genom att kalla sig – Music City Aarhus 2022. Andra städer i världen som också tagit till sig begreppet Music City är; Nashville, Manchester och Toronto. Under temat ”Let´s Come Together” startar musikåret i staden med en stor öppningskonsert i hjärtat av Aarhus den 26 mars.

Fira sportlov i Danmark14.2.2022 14:56:04 CET | Pressmeddelande

Längtan att få resa och umgås med sin familj kanske inte har varit större än den är nu. I både Sverige och Danmark har olika restriktioner som gjort resandet svårt att planera nu tagits bort. Sedan den 1 februari är Covid-19 restriktionerna slopade i Danmark. Äntligen kan restauranger, caféer, museum besökas, aktiviteter göras och vänner träffas. Utan krav på munskydd och utan att behöva visa upp ett Covid-bevis. En frihetskänsla och lycka för många. Vi har samlat på oss tips och förslag till barnfamiljer över aktiviteter och upplevelser i Danmark under sportlovet….eller vinterferie som danskarna kallar det.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum