Civil Rights Defenders

Nobelpristagaren Ales Bialiatski dömd till 10 års fängelse

Dela
Ales Bialiatski från Belarus, mottagare av Nobels fredspris 2022 och Civil Rights Defender of the Year Award 2014, dömdes idag till 10 års fängelse. Han döms för att ha tagit in pengar i landet för att finansiera civilsamhällets så kallade “illegala aktiviteter”, något som både människorättsorganisationer och andra länders regeringar menar är politiskt motiverad hämnd för hans arbete för demokrati och mänskliga rättigheter.

– Ales Bialiatski är en varm människa med humor och integritet. Han är en av de starkaste och tydligaste rösterna för demokrati och mänskliga rättigheter i Belarus. Han är en modig människorättsförsvarare vars arbete jag beundrar djupt. Den belarusiska regimens desperata försök att tysta honom och andra kritiker med långa fängelsestraff är fegt, men inte oväntat. Landets demokratirörelse har mött allt hårdare motstånd från regimen sedan protesterna 2020, situationen förvärras konstant. Omvärlden måste fortsätta stötta de som står upp för mänskliga rättigheter och demokrati i Belarus och fördöma regimens allt hårdare tilltag, säger Anders L. Pettersson, Executive Director, Civil Rights Defenders. 

Ales Bialiatski är ordförande för en av landets främsta organisationer för demokrati och mänskliga rättigheter, Viasna, som han grundade 1996. Under rättegången dömdes även tre andra människorättsförsvarare. Valiantsin Stefanovic, vice ordförande för Viasna och Uladzimir Labkovich, jurist, dömdes till 9 respektive 7 års fängelse. Zmitser Salauyou som åtalats i sin frånvaro dömdes till 8 års fängelse. 

Tidigare fängslad  

År 2011 dömdes Ales Bialiatski till fyra och ett halvt års fängelse efter att han anklagats för skatteflykt. Han satt fängslad i nästan tre år innan han släpptes i en amnesti 2014. I juli 2021 greps Ales Bialiatski igen. Han har suttit häktad sedan dess utan någon rättegång. 

Idag finns det 1458 politiska fångar i Belarus. Situationen för politiska fångar i Belarus är katastrofal. Viasna har dokumenterat flera fall av tortyr och annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling bland politiska fångar och personer som fängslats efter att ha deltagit i fredliga demonstrationer. De belarusiska myndigheterna har dock inte utrett vittnesmålen om tortyr och omänsklig behandling.  
 
Civil Rights Defender of the Year Award 2014 

År 2014 tilldelades Ales Bialiatski vårt årliga pris, Civil Rights Defender of the Year Award.  

Sedan 2013 delar Civil Rights Defenders varje år ut priset Civil Rights Defender of the Year Award till en människorättsförsvarare eller organisation som, trots att det innebär risker för deras egen säkerhet, fortsätter att kämpa för att mänskliga rättigheter ska erkännas och respekteras. 

Kontakta oss för en kommentar på 076 576 27 62 / press@crd.org 

Nyckelord

Kontakter

Om

Civil Rights Defenders
Civil Rights Defenders
Östgötagatan 90
SE-116 64 Stockholm

+46 (0)76 576 27 62https://crd.org/sv/

Civil Rights Defenders är en internationell människorättsorganisation som grundades i Sverige 1982. Vi arbetar för och tillsammans med tusentals människorättsförsvarare som kämpar för att demokrati ska gälla och de mänskliga rättigheterna respekteras världen över. Vår uppgift är att se till att de kan arbeta säkrare, smartare och snabbare. Vi håller även makthavare i Sverige ansvariga när de kränker mänskliga rättigheter på hemmaplan.

Läs om vilka länder och regioner vi bevakar här.

Läs om vårt uppdrag och våra arbetsmetoder här.

Följ Civil Rights Defenders

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Civil Rights Defenders

Prisutdelning: Årets människorättsförsvarare 2023 till Stockholm29.5.2023 10:51:16 CEST | Pressmeddelande

I morgon kommer Alfredo Romero och Raquel Sánchez, från den venezuelanska organisationen Foro Penal till Stockholm för att ta emot utmärkelsen Civil Rights Defender of the Year Award. Genom Foro Penals arbete har tusentals godtyckligt fängslade demonstranter, aktivister och oppositionspolitiker släppts fria från fängelse i det repressiva landet. Kontakta oss för att boka intervju eller rapportera om prisutdelningen. Ceremonin sker i Stockholm den 30 maj.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum