Nödvändigt att kunna göra uppehåll i tjänstepensionen

- Den mest prioriterade frågan för välfärden är kompetensutmaningen! Välfärden behöver de mest erfarna medarbetarna. Om fler ska lockas att efter pensionen återvända till arbetslivet för att stötta upp välfärdsverksamheterna så måste du också kunna pausa uttaget av tjänstepensionen. Det skulle gynna verksamheten, säger Heike Erkers ordförande Akademikerförbundet SSR.
En pensionär som återgår till arbete kan idag göra uppehåll i den allmänna pensionen, men inte i utbetalningen av tjänstepension. Det innebär att skattenivån ökar och att en större del av inkomsten går bort i skatt. För att inte detta ska stå i vägen för fler att återgå till arbete måste inkomstskattelagen ändras så att det blir möjligt att göra uppehåll i uttaget av tjänstepension.
− Med det här initiativet från fack och arbetsgivare hoppas vi kan bidra att förstärka välfärdens viktiga arbeten med erfarna kompetenta medarbetare som kan och vill arbeta i viktiga arbeten. Nu måste regeringen lyssna på vårt gemensamma krav, säger Markus Furuberg förhandlingschef Akademikerförbundet SSR.
Att underlätta ett förlängt arbetsliv bland anställda i kommuner och regioner bidrar till att trygga välfärdens kompetensförsörjning. Alla åtgärder som bidrar till att säkra bemanningen i välfärdssektorn är nödvändiga eftersom att den demografiska utvecklingen visar att arbetskraften inte kommer att räcka till.
Fakta
De närmaste tio åren ökar äldre över 80 år med 47 procent medan den arbetsföra befolkningen, i åldern 20–66 år, enbart ökar med 4 procent. I 6 av 10 kommuner minskar till och med den arbetsföra andelen av befolkningen.
I SKR:s rapport Välfärdens kompetensförsörjning framgår att antalet faktiskt sysselsatta dock bara beräknas öka med 169 000 personer. Mer än hälften av dem, 91 000 personer, skulle behövas i välfärden, framför allt i äldreomsorgen. Utöver det beräknas 319 000 medarbetare i välfärden gå i pension under samma period.
Ett förlängt arbetsliv förutsätter att ålder beaktas i det systematiska arbetsmiljöarbetet, oavsett om det gäller yngre eller äldre medarbetare. Ett livslångt lärande med möjlighet att utbilda och fortbilda sig är också viktigt för att förlänga arbetslivet.
Läs vidare
Strategier för att möta kompetensutmaningen
Nyckelord
Kontakter
Victor HarjuPresschef Akademikerförbundet SSR
Tel:070 690 44 23victor.harju@akademssr.seBilder


Om
Vi är det ledande fackförbundet för samhällsvetare. Du hittar oss i offentlig såväl som privat sektor. Medlemmar är beteendevetare, ekonomer, folkhälsovetare, personalvetare, socionomer och andra samhällsvetare, men också chefer och egenföretagare. Det som förenar våra närmare 78 000 medlemmar är att vi alla är akademiker som strävar efter ett samhälle och ett arbetsliv som tillvaratar, utvecklar och värderar akademisk kompetens.
Följ Akademikerförbundet SSR
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Akademikerförbundet SSR
Nej till flexpension ett hårt slag mot jämställdheten16.5.2023 08:05:00 CEST | Pressmeddelande
Pensionsgapet mellan anställda i offentlig respektive privat välfärdssektor ökar om Arbetsgivaralliansen, arbetsgivarna inom ideella och idéburna organisationer, fortsätter att neka våra medlemmar flexpension. Det är ett slag mot jämställdheten och en redan ekonomiskt utsatt grupp, menar företrädare för Vårdförbundet, Vision och Akademikerförbundet SSR.
Våra medlemmar utsatta för värsta kampanjen mot Sverige någonsin28.4.2023 15:04:00 CEST | Pressmeddelande
Försvarshögskolan har presenterat en rapport om den så kallade ”LVU-kampanjen” där några av landets främsta experter slår fast att svensk socialtjänst utsatts för den värsta påverkanskampanjen någonsin riktad mot Sverige. Detta måste tas på största allvar och staten måste agera. Försvarshögskolans slutsatser stämmer väl med vad Akademikerförbundet SSR och våra medlemmar i socialtjänsten ser.
För lite pengar till kriminalvården i vårbudgeten16.4.2023 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Stress och hög arbetsbelastning präglar kriminalvården. För få platser på landets fängelser och häkten, överbeläggningar och en hård press på både frivården. Därför hade Kriminalvården bett regeringen om 750 miljoner extra 2023 men regeringen skjuter bara till 300 miljoner i vårbudgeten. Akademikerförbundet SSR är det största fackförbundet för akademiker inom Kriminalvården och kräver mer resurser till myndigheten.
Skattar bäst som skattar sist? Rapport om bolagsbeskattning30.3.2023 11:49:35 CEST | Pressmeddelande
Förslaget om nya minimibeskattning av bolag och dess ekonomiska konsekvenser granskas i den nya rapporten ”Skattar bäst som skattar sist?”. 100 miljarder kronor i vinster flyttas från Sverige varje år. Ett nytt EU-förslag om ett golv för bolagsskatt skulle göra det svårare för skatteparadis att locka multinationella företag med låga skatter.
Ungdomsfängelser ger nya problem27.2.2023 12:33:10 CET | Pressmeddelande
Akademikerförbundet SSR presenterar idag krav för att Statens institutionsstyrelse (SiS) bättre ska klara av uppdraget och lyfter flera problem med att införa nya ungdomsfängelser. En Novusundersökning gjord bland Akademikerförbundet SSR:s medlemmar inom SiS visar att över 30 procent menar att insatser inte kan ges utifrån vetenskap och beprövad erfarenhet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum