Sveriges Arkitekter

Nominerade till Guldstolen utmanar vår syn på design

Dela
Designade föremål är inte bara estetik och funktion, rätt uttänkta hjälper de också inredningsarkitekter att göra miljövänliga val. Det jobbet gör alla fem nominerade till Sveriges Arkitekters designpris Guldstolen Produkt. På olika sätt utmanar de också synen på industri- och möbeldesign, från produktion till användning.
Fem designföremål tävlar om Sveriges Arkitekters nygamla pris Guldstolen Produkt.
Fem designföremål tävlar om Sveriges Arkitekters nygamla pris Guldstolen Produkt.

– Produkterna utmanar vårt sätt att producera – vem som är producenten eller var den produceras – men också hur vi använder produkten och själva designprocessen.

Det säger jurymedlemmen Maria Johansson som är industridesigner, inredningsarkitekt och medgrundare av designstudion Navet. Hon beskriver de nominerade som en bra kombination av fina föremål, exempel på vad som driver branschen framåt: De är på olika sätt inkluderande, innovativa, hållbara, folkliga och håller hög hantverksmässig kvalitet.

Produkterna som tävlar kan du se på Stockholms Furniture Fair. Sveriges Arkitekter ställer ut dem i Designprogrammets monter mitt emot Greenhouse. Torsdag den 9 februari kl 12 presenteras de av designer och jury och två timmar tidigare, kl 10, avslöjas de nominerade till Guldstolen Interiör i samma monter. Välkommen!

De nominerade är:

4PM, fåtölj

Design Chris Martin, producent Massproductions

Ur juryns motivering: ”Den smäckra och eleganta loungefåtöljen finns både i gör-det-själv-variant och som färdig produkt. ... En pedagogisk, kostnadsfri instruktion finns att ladda ned och vid workshops runtom i landet får deltagarna hjälp och lära av varandra. … Massproductions inspirerar andra genom att ansvara för hela produktionskedjan; tillverkning, försäljning och marknadsföring.”

– Gör-det-själv-varianten är minst lika fin som den färdigproducerade, med sitt open source-tänk är projektet en ögonöppnare för design även utanför branschen. Vi gillar också släktskapet med Enzo Maris tankesätt och design från 1960- och 70-talet, säger Maria Johansson.

Glänta utegym

Design Jan Loftén, producent Glänta design

Ur juryns motivering: ”En vacker och ergonomisk serie produkter som fyller behovet av tilltalande miljöer för utomhusträning. Glänta kan fungera som träningsredskap eller skulpturala former beroende på betraktare eller användare. … Serien Glänta kan vara till glädje för alla i staden. En demokratisk aspekt som inte är försumbar.”

– Glänta är till för alla, dess lekfullhet bjuder även in de som vanligtvis inte använder utegymmens utrustning. Delarna fungerar samtidigt som skulpturer i staden, de kan placeras ihop men är också vackra i sig själva, säger Maria Johansson.

Multilume Re:Think, armatur

Design och producent Fagerhults

Ur juryns motivering: ”Tanken är att förändra både tillverkning och transporter i grunden. … Genom en enkel men genial lösning kunde LED-armaturens ramverk av aluminium bytas till kartong. Kartongen är en nyutvecklad, hårdare typ, som kan återvinnas när armaturen är uttjänt. Det mest nytänkande är att den samtidigt fungerar som emballage.”

– Multilume Re:Think är innovativ och hållbar, ett inspirerande tänk rent produktionsmässigt: Vad kan vi göra för att minska materialåtgången utan att förändra själva funktionen av produkten? säger Maria Johansson.

Socialclub, fåtölj

Design Anna von Schewen, producent Fogia

Ur juryns motivering: ”Formspråket är lekfullt och lite avigt, med oväntade detaljer som den kantiga formen på foten. Socialclub har något komiskt över sig, som en ankunge som ännu inte kan flyga. De höga sidorna påminner om vingar och kan vinklas ned, på ena sidan eller på bägge två. I nedfällt läge inbjuder öronlapparna till social kontakt och i uppfällt till introvert kontemplation.”

– Istället för att produktutvecklingen sker hos producenten utforskas olika material och tekniker i den egna ateljén. Formgivarens gedigna prototyparbete syns i slutprodukten. Vi tycker att fåtöljen är stark i form, funktion och kvalitet, säger Maria Johansson.

VLF 02

Design Linn Fredlund, producent Verk

Ur juryns motivering: ”Initiativtagarna till Verk driver hela branschen framåt, genom sin ständiga jakt efter nya råvaror och material framtagna i Sverige. … Glasbordet är gott exempel på hur Verk arbetar; när det inte fanns en inhemskt tillverkad glasskiva att tillgå kontaktade man Målerås glashytta i Småland som kunde tillverka en. Det handgjutna glaset, gjutet i ett enda stycke, ger varje bord ett påkostat och individuellt uttryck.”

– Verk är inspiratörer i vår bransch. De tar initiativ som visar att det faktiskt går väldigt bra att tillverka i Sverige. Bordsskivan i handgjutet glas är fantastiskt fin, säger Maria Johansson.

Vilken av produkterna som står som vinnaren avslöjas på Arkitekturgalans prisutdelning måndag den 13 mars, på Lisebergsteatern i Göteborg.

I juryn ingår, förutom Maria Johansson, inredningsarkitekt Lars Pettersson, arkitekt SIR/MSA Mia Cullin och industridesigner Jenny Nordberg.

Sveriges Arkitekter har tidigare delat ut Guldstolen Produkt vartannat år mellan 1992 och 2015. Därefter sattes priset på paus för att nu återuppstå. Det kommer även framöver att delas ut vartannat år.

Fotona får användas för redaktionella ändamål. Ange designerns och fotografens namn.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Fem designföremål tävlar om Sveriges Arkitekters nygamla pris Guldstolen Produkt.
Fem designföremål tävlar om Sveriges Arkitekters nygamla pris Guldstolen Produkt.
Ladda ned bild
Fåtöljen 4PM. Design: Chris Martin. Foto: Andy Liffner
Fåtöljen 4PM. Design: Chris Martin. Foto: Andy Liffner
Ladda ned bild
Glänta utomhusgym. Design: Jan Loftén. Foto: Markus Crépin Bergström
Glänta utomhusgym. Design: Jan Loftén. Foto: Markus Crépin Bergström
Ladda ned bild
Armaturen Multilume Re:Think. Design: Fagerhults. Foto: En produktionsbyrå
Armaturen Multilume Re:Think. Design: Fagerhults. Foto: En produktionsbyrå
Ladda ned bild
Fåtöljen Social Club. Design: Anna von Schewen. Foto: Erik Lefvander
Fåtöljen Social Club. Design: Anna von Schewen. Foto: Erik Lefvander
Ladda ned bild
Bordet VLF 02. Design: Linn Fredlund. Foto: Jonas Ingerstedt
Bordet VLF 02. Design: Linn Fredlund. Foto: Jonas Ingerstedt
Ladda ned bild

Länkar

Om

Sveriges Arkitekter
Sveriges Arkitekter
Storgatan 41, Box 5027
102 41 Stockholm

Växel 08-505 577 00http://www.arkitekt.se

Vi är ett fackförbund och en intresseorganisation som driver Sveriges arkitekters gemensamma frågor – från studietiden och genom hela yrkeslivet. Vi står upp för arkitekternas arbetsvillkor och driver kårens intressen för att åstadkomma vackra, hållbara och välfungerande livsmiljöer. Vi har över 14 000 medlemmar och växer ständigt.

Följ Sveriges Arkitekter

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Arkitekter

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum