Nominerade till Stora Fackbokspriset
Axel och Margaret Ax:son Johnsons Stiftelse för allmännyttiga ändamål utdelar varje år, givet det finns en värdig mottagare, Stora fackbokspriset om 125 000 kronor till den eller de (levande personer) som skrivit årets fackbok i enlighet med Forum Axess devis ”Vetenskap, bildning tradition”. Tanken är att stödja det slag framstående essäistiskt humanistiskt författarskap som lyfter fram vetenskap, bildning, tradition med hög stilistisk och fackmässig verkshöjd. Syftet är att på svensk botten uppmuntra en berättande humanistisk bildningstradition präglad av stilistisk briljans.

De nominerade är:
Lennart Bengtsson: Vad händer med klimatet? En klimatforskares syn på jordens klimat (Karneval)
Gunnar Broberg: Mannen som ordnade naturen. En biografi över Carl von Linné (Natur och kultur)
Sverker Johansson: På spaning efter språkets ursprung (Natur och kultur)
Dan Korn: Som om Gud fanns. Det sekulära samhällets religiösa rötter (Timbro)
Anna-Karin Palm: ”Jag vill sätta världen i rörelse”. En biografi över Selma Lagerlöf (Bonnier)
Gunnar Åselius: Vietnamkriget och de svenska diplomaterna (Dialogos)
För vidare frågor kontakta Peter Luthersson på Axel och Margaret Ax:son Johnsons stiftelse
peter.luthersson@axsonjohnsonstiftelsen.se
Kontakter
Catta Neuding
Stiftelsefrågor
08-788 50 57catta.neuding@axess.seBilder
Om
Axess är en tidskrift inom området humaniora/samhällsvetenskap och utges av Axess Publishing AB. Tidskriftens målsättning är att fungera som en knutpunkt mellan den akademiska och den publicistiska sfären.
Axess är finansierat av Axel och Margaret Ax:son Johnsons stiftelse för allmännyttiga ändamål, en privat stiftelse vars huvudsakliga ändamål är att allmänt främja vetenskaplig forskning. Den stödjer särskilt humaniora och samhällsvetenskap. Stiftelsen grundades 1947 av generalkonsul Axel Ax:son Johnson (1876-1958), ägaren av Nordstjernankoncernen, tillsammans med hans hustru Margaret (1887-1966).
Följ Axess
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Axess
Vinnare av Stora fackbokspriset5.12.2019 19:07:31 CET | Pressmeddelande
Stora Fackbokspriset 2019 tilldelas Gunnar Åselius för "Vietnamkriget och de svenska diplomaterna 1954 – 1975"
Vetenskapsjournalisten Henrik Höjer möter gäster med insyn i universitetsvärlden5.11.2019 07:14:00 CET | Pressmeddelande
Hur mår egentligen högskolan? Är studenterna tillräckligt förberedda för högskolestudier? Forskar man om rätt saker? Sex tisdagar framöver möter Henrik Höjer forskare med god insyn i verksamheten. Missa inte intervjuprogrammet "Höjer synar högskolan", tisdagar kl. 21.00 på Axess TV och när det passar på våra övriga plattformar.
Liberalism i blåsväder4.11.2019 13:56:58 CET | Pressmeddelande
Har liberalismen sina bästa dagar bakom eller framför sig? I nya numret av Axess tacklar sex vassa skribenter frågan utifrån olika vinklar. Tidskriften Fokus tillträdande publisher Jon Åsberg skriver om svenskarnas rädsla för att tycka olika. Simon Westberg undrar varför vi bygger bort barnen och PJ Anders Linder beskriver Januariöverenskommelsen som en pyrrhusseger för Socialdemokraterna. Axess nr 8/2019 är på väg till prenumeranterna och finns i butik i nästa vecka. Trevlig läsning!
Axess minns Harold Bloom - intervju från år 200015.10.2019 17:30:00 CEST | Pressmeddelande
Axess minns den amerikanske litteraturprofessorn Harold Bloom med en intervju från år 2000. ”Död åt förtrytelsens skola”, så lät Harold Blooms dom över den samtida litteraturforskningen och litteraturkritiken. Själv stod han fast vid meningsbärande estetisk briljans som den enda adekvata bedömningsgrunden för ett litterärt verks kvalitet och relevans.
På måndag kl. 21.00 börjar en ny säsong av Veckans bok, med intervjuer från årets bokmässa11.10.2019 07:13:00 CEST | Pressmeddelande
Under bokmässan i Göteborg 2019 intervjuade vi 22 av årets mest intressanta svenska fackboksförfattare. De har skrivit om allt från vålnader till rymden, förfalskningar och AI, och porträtt av historiska personer som Selma Lagerlöf, Bellman, Alfred Nobel och Elin Wägner.
Vem blir det härnäst? Om kollektivism och syndabockar i Sverige8.10.2019 06:45:00 CEST | Pressmeddelande
I en skarp essä tar Christian Abrahamsson upp frågor om konsensuskultur och syndabockar i Sverige utifrån böcker av Katarina Frostenson, Fredrik Virtanen och Harriet Wallberg. Hans text kommenteras av flera skribenter i ett temablock.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum