Röda korset

Nomineringarna till Röda Korsets journalistpris 2021 är klara

Dela

Sedan 2006 har Svenska Röda Korsets journalistpris belönat en journalistisk gärning – i form av ett reportage eller särskild satsning – som under föregående år ökat förståelsen för de humanitära konsekvenserna och komplexiteten i dagens kriser eller katastrofer, ute i världen såväl som i Sverige. Idag har åtta bidrag gått vidare i nomineringen till Svenska Röda Korsets journalistpris 2021.

Juryns arbete leds av Röda Korsets ordförande Margareta Wahlström. Foto: Kim Eldinadotter.
Juryns arbete leds av Röda Korsets ordförande Margareta Wahlström. Foto: Kim Eldinadotter.

Dessa bidrag är som följer: 

  • Vipeholmsanstalten av reporter Randi Mossige-Norheim, Sveriges Radio

  • Pandemins paradox av reporter Jens Mikkelsen och fotograferna Lars Brundin, Hussein el-Alawi och Peter Frennesson, Sydsvenskan

  • Ali och tusentals andra flyr Sverige av fotograf Alexander Mahmoud och reporter Niklas Orrenius, Dagens Nyheter

  • Klimatkrigarna − striden om Amazonas av reporter Staffan Lindberg och bildjournalist Andreas Bardell, Aftonbladet

  • Konflikterna i Armenien och i Tigray/Etiopien av utrikeskorrespondent Samir Abu Eid och fotograf Salim Alsabbagh, Sveriges Television

  • Explosionen i Beirut av utrikeskorrespondent Stina Blomgren och fotograferna Tilo Gummel och Pablo Torres, Sveriges Television

  • De yazidiska mödrarnas förlorade barn av utrikeskorrespondent Cecilia Uddén, Sveriges Radio

  • Dokumentären 100 dagar av reporter Karin Jansson, Göteborgs-Posten

Vinnaren utses senare i vår av en jury som leds av Svenska Röda Korsets ordförande Margareta Wahlström.

Jurymedlemmar: Arash Mokhtari, reporter tidningarna Vision och Chefen i fokus, Clara Henry, medieprofil, Gunnar Bolin, författare och kulturjournalist Sveriges Radio P1, Maja Aase, journalist och kommunikationsstrateg på Union to Union samt Spanare i Sveriges Radio P1, Micael Lindholm, opinionsstrateg och Paul Hansen, författare och fotograf Dagens Nyheter.

Priset är ett resestipendium på 30 000 kronor.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Juryns arbete leds av Röda Korsets ordförande Margareta Wahlström. Foto: Kim Eldinadotter.
Juryns arbete leds av Röda Korsets ordförande Margareta Wahlström. Foto: Kim Eldinadotter.
Ladda ned bild

Om

Röda korset
Röda korset
Hornsgatan 54
11891 Stockholm

08-452 46 00http://www.rodakorset.se

Röda Korset finns över hela världen. Tack vare miljontals volontärer når vi fram till människor i kriser och katastrofer, även när det är svårt. Vi kämpar för att rädda liv och ge hopp, överallt och varje dag.

Följ Röda korset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Röda korset

Den nya migrationslagstiftningen kommer att göra det svårare att behandla trauman från krig och flykt19.7.2021 07:09:40 CEST | Pressmeddelande

Imorgon träder Sveriges nya migrationslagstiftning i kraft. Den nya lagstiftningen innebär att korta, tidsbegränsade uppehållstillstånd blir norm och att begränsningarna i rätten till familjeåterförening permanentas. För den som vill återförenas med sin familj kommer det även fortsättningsvis att ställas höga krav på jobb och bostad – så kallade försörjningskrav – för att beviljas familjeåterförening.

Röda Korset kraftsamlar för medmänsklighet och ökad krisberedskap31.5.2021 12:33:13 CEST | Pressmeddelande

I går söndag avslutades Svenska Röda Korsets Riksstämma. Stämman valde Anna Hägg-Sjöquist till ny ordförande. Svenska Röda Korset ser med växande oro på att miljö- och klimatförändringar leder till att samhällen och människor drabbas av kriser och katastrofer. Svenska Röda Korset Riksstämma antog därför ett uttalande för att belysa människors ökande utsatthet, särskild de som befinner sig på flykt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum