Röda korset

Nomineringarna till Röda Korsets journalistpris 2022 är klara

Dela
Sedan 2006 har Svenska Röda Korsets journalistpris belönat en journalistisk gärning – i form av ett reportage eller särskild satsning – som under föregående år ökat förståelsen för de humanitära konsekvenserna och komplexiteten i dagens kriser eller katastrofer, ute i världen såväl som i Sverige. Idag har tio bidrag gått vidare i nomineringen till Svenska Röda Korsets journalistpris 2022.
Anna Hägg-Sjöquist, ordförande för Svenska Röda Korset.
Anna Hägg-Sjöquist, ordförande för Svenska Röda Korset.
  • I pandemins spår av reporter Staffan Lindberg och fotograf Andreas Bardell, Aftonbladet
  • Klimatmardrömmen redan verklighet i Kenya av reporter Ivar Andersen, Arbetet
  • Barn till varje pris av reportrarna Josefin Sköld, Patrik Lundberg och Alexander Mahmoud, DN
  • Tiggeridebatten som svek de utsatta av Anna Wallenlind Nuvanga, Johan Frisk, Faktum
  • Romani kris – ett parallellt rättssystem av reporter Jenny Strindlöv, Kvällsposten
  • I väntan på talibanerna, 2021 av reporter Jesper Huor, Svenska Dagbladet
  • Spelet om brukarna av reportrarna Johan Wikén och Lars-Erik Taubert, researcher Aris Velizelos, fotograf Christoffer Hjalmarsson och redaktör Jenny Küttim, SVT Nyheter
  • Skuggsamhället av reporter Elin Sandow, Upsala Nya Tidning
  • Bildningsbyrån – tänka mot strömmen av Elin Iskra, Anna Hammarén, Lina Sundahl Djerf, Öszgür Karlidag, Julia Lundberg och Gustav Wirtén, Utbildningsradion
  • Antisemitism idag av reportrarna Simon Moser, Nathalie Rothschild och producent Anna Maria Höglund, Utbildningsradion

Vinnaren utses senare av en jury som leds av Svenska Röda Korsets ordförande Anna Hägg-Sjöquist.

Jurymedlemmar: Arash Mokhtari, reporter på tidningarna Vision och Chefen i fokus, Clara Henry, medieprofil, Gunnar Bolin, författare och kulturjournalist Sveriges Radio P1, Maja Aase, journalist och kommunikationsstrateg på Union to Union samt Spanare i Sveriges Radio P1, Micael Lindholm, opinionsstrateg och Paul Hansen, författare och fotograf Dagens Nyheter.

Priset är ett resestipendium på 30 000 kronor.

 

Kontakter

Bilder

Anna Hägg-Sjöquist, ordförande för Svenska Röda Korset.
Anna Hägg-Sjöquist, ordförande för Svenska Röda Korset.
Ladda ned bild

Om

Röda korset
Röda korset
Hornsgatan 54
11891 Stockholm

08-452 46 00http://www.rodakorset.se

Röda Korset finns över hela världen. Tack vare miljontals volontärer når vi fram till människor i kriser och katastrofer, även när det är svårt. Vi kämpar för att rädda liv och ge hopp, överallt och varje dag.

Följ Röda korset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Röda korset

Röda Korset och ICA i gemensam satsning för att öka svenskarnas hemberedskap18.9.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

ICA har under 30 år stöttat Röda Korsets verksamhet i Sverige. Nu gör man en gemensam satsning under beredskapsveckan den 23-29 september för att stärka den civila beredskapen i Sverige. Röda Korset kommer vara närvarande i hundratals ICA-butiker över hela landet under veckan för att informera om hur och varför man ska vara krisredo. Under parollen “Bli krisredo med oss!” syftar satsningen till att stärka allmänhetens kunskap och med det även Sveriges civila beredskap.

Ny undersökning: Sämre krisberedskap i hushåll med låg inkomst11.9.2024 06:30:00 CEST | Pressmeddelande

En ny novusundersökning, utförd på uppdrag av Röda Korset, visar att svenskarna är bättre rustade för samhällskriser nu än för tre år sedan. Nära sex av tio uppger att de har gjort förberedelser hemma för att klara av en kris – en mer än fördubbling jämfört med en liknande undersökning från 2021. Samtidigt visar undersökningen på betydande skillnader i beredskapen beroende på inkomst och utbildningsnivå.

3 200 anhöriga saknas av personer i Sverige30.8.2024 07:30:00 CEST | Pressmeddelande

Krig, konflikter och katastrofer fortsätter att orsaka svåra och långvariga humanitära konsekvenser, bland annat att familjer splittras och förlorar kontakten med varandra. Det kan drabba personer på flykt till Sverige eller personer från olika diasporor som utgör Sveriges befolkning. Just nu saknar drygt 900 personer i Sverige information om vad som hänt 3 200 anhöriga i utlandet. Många familjer lever med den känslomässiga pressen det innebär att inte veta vad som hänt. Samtidigt ställs anhöriga ofta inför flera olika juridiska, ekonomiska och sociala utmaningar som de måste hantera för att kunna gå vidare i livet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye