Riksteatern

Normbrytande föreställning om oskriven kvinnohistoria

Dela
Missionären är en historisk föreställning om lesbiska kristna missionärer som bröt mot normer och konventioner. Malin Hellkvist Selléns koreograferade berättarföreställning rymmer angelägna frågor om kvinnors identitet, arbete, sexualitet och tro. Föreställningen har hyllats av både publik och press och ger sig under våren ut på Riksteaterturné.
Foto-Sofia-Runarsdotter
Foto-Sofia-Runarsdotter

Missionären är arrangerad som ett väckelsemöte från tidigt 1900-tal och bygger på såväl fakta som fantasi. Föreställningen använder tal, rörelse och sång och ger plats och röst åt de kristna lesbiska kvinnor som för över 100 år sedan hittade sin plats i frikyrkan. Missionären öppnar upp för samtal om historieskrivningens konsekvenser och tolkningens makt och möjligheter.

- Jag tycker att Missionären är en viktig föreställning därför att den lyfter ett avsnitt ur vår historia som osynliggjorts i historieskrivningen. Vi får möta kvinnor vars liv och gärning fått oförtjänt lite utrymme och det är möjligt att låta sig inspireras av dessa lesbiska missionärers mod och handlingskraft säger, Malin Hellkvist Sellén.

Missionären är en samproduktion mellan Malin Hellkvist Sellén och NorrlandsOperan

Om Malin Hellkvist Sellén: Malin Hellkvist Sellén har tidigare gjort koreografiska verk som Parveln, Inom rimliga gränser, Rosa löften och Bättre folk. I november 2016 mottog hon ett av Svenska Kyrkans kulturstipendium för sitt verk Missionären. Svenska Teaterkritikers Förenings Danspris och Svenska Regissörsföreningens regipris IRIS för 2016 tilldelades Malin Hellkvist Sellén.

Premiär 20 februari i Hova

Medverkande Louise Löwenberg Sofia Rönnegård

Idé/manus/koreografi/regi Malin Hellkvist Sellén Kostymdesign Elin Hallberg Maskör Rebecca Afzelius Kompositör Sara Lundén

För mer information samt turnéplan: https://www.riksteatern.se/missionaren

Pressbilder finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/missionaren

Kontakter

För mer information: Anna Gerdin Press- och PR-ansvarig anna.gerdin@riksteatern.se Tel: 070- 637 59 40

Bilder

Foto-Sofia-Runarsdotter
Foto-Sofia-Runarsdotter
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Power! Döv-communityts superstjärnor gör tabufylld performanceföreställning13.3.2023 05:00:00 CET | Pressmeddelande

Med poesi, dans och visuell storytelling skärskådar tvillingsystrarna Jamila och Amina Quahid normer och tabun i en föreställning om att leva upp till förväntningar och att våga göra det oväntade. Jamila och Amina Ouahid är världskända inom döv-communityt för sitt speciella och starka uttryck. I vår står de på scen i föreställningen Power i regi av Mindy Drapsa. Urpremiär 16 mars.

Radioprofilen Nanna Olasdotter Hallberg debuterar som dramatiker med Karl Marx-influerad dystopi för tonåringar6.3.2023 05:30:00 CET | Pressmeddelande

Sci-Fin Famnen är ett framtidsscenario där de flesta människor inte lever IRL. I den digitala världen finns varken smärta, död eller värdsliga drifter men kvar på jorden finns en vloggare som insisterar på att paradiset finns på vår fysiska planet. Famnen är en nyskriven monolog av Nanna Olasdotter Hallberg i regi av skådespelaren och regissören Lola Zackow.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum