Svenska kyrkan Norrköping

Norrköpings krematorium möter framtiden

Dela

När Norrköping växer ökar också kraven på stadens kremationsanläggning. Just nu renoveras Norrköpings krematorium för att möta en hållbar framtid. Krematoriet ska dimensioneras för att kunna hantera Norrköpings stigande befolkningsmängd och kommer även miljöanpassas för att göra minsta möjliga klimatavtryck. Även intressanta kulturhistoriska värden återställs i byggnaden.

Pressinbjudan
Var: Norrköpings krematorium / Himmelstalunds kapell
När: Torsdag 15 april 10.00
Vem: Anders Carlsson, chef för Norrköpings kyrkogårdsförvaltning,
Felix Freudenthal Lotz, arkitekt på Fredriksson arkitektkontor AB

Vi coronaanpassar pressvisningen och behöver då veta hur många vi blir. Därför vill vi gärna att du mailar oss på e-post: anders.h.carlsson@svenskakyrkan.se och berättar att du kommer, så att vi kan organisera pressvisningen på bästa sätt. Vid stort intresse kan vi dela upp oss i grupper, eller göra flera pressvisningar efter varandra. Vi kan också genomföra telefonintervjuer om så önskas.

Norrköpingsbor som promenerar i Folkparken med sina vackra omnejder kan inte undgå att märka att något är i görningen uppe vid krematoriet. Anläggningen är avspärrad med byggstaket. Då och då hörs varningsljud och dova knallar av sprängningar och maskiner med byggmaterial kör fram och tillbaka över området. Det är inte ovanligt att Kyrkogårdsförvaltningens telefonväxel får ta emot samtal från Norrköpingsbor som vill veta vad som är på gång.

Arkitekterna vid Fredriksson arkitektkontor AB med Felix Freudenthal Lotz i spetsen, har tagit fram ritningar på hur Norrköpings krematorium kommer att se ut när det är färdigställt år 2022. Bland annat kommer två helt nya kremationsugnar installeras, som drivs helt fossilfritt med RME rapsmetylester.

Vad gäller den kulturhistoriska biten återställs bland annat den vackra pelargången som funnits utomhus längs långsidan av Himmelstalunds kapell. Även det igensatta fönstret framme vid koret i ceremonisalen öppnas åter upp och får kasta sitt ljus på fresken av Olle Hjortzberg, som på ett finurligt sätt utnyttjat just fönstrets ljus över målningen, vilken hade gått förlorad när det stora fönstret minskades på 1960-talet.

När Norrköpings krematorium stod klart 1938 var den en av de första stora funkisbyggnaderna i sitt slag och mycket intressant i arkitektkretsar. Norrköpings stadsarkitekt Kurt von Schmalensee stod för ritningarna, men innan dess hade arkitekten Carl Bergsten fått rita sitt förslag, som fått avslag. Om Carl Bergstens förslag hade beviljats hade Norrköping haft en egen pyramid! Bergstens första förslag var just en pyramidbyggnad, med förbränningsugnen finurligt gömd i pyramidens topp.

Carl Bergstens förslag orsakade het debatt under 30-talet, som till stor del fördes via hetlevrade insändare i lokalpressen, den så kallade krematoriestriden. I dagens läge kunde man inte vara mer överens om hur krematoriet ska se ut, nu när Norrköpings krematorium byggs för att klara kraven inför framtiden.

Kontakt
Anders Carlsson, chef för Kyrkogårdsförvaltningen
011-241501 / anders.h.carlsson@svenskakyrkan.se

Felix Freudenthal Lotz, arkitekt
011-100067 / felix@fredrikssonarkitektkontor.se

Bilder

Om

Svenska kyrkan Norrköping
Svenska kyrkan Norrköping
Nya Rådstugugatan 7
601 04 Norrköping

+46(11)241000https://www.svenskakyrkan.se/norrkoping

Kyrkan finns till för dig.

Svenska kyrkan Norrköping vill vara en närvarande och öppen kyrka som ger möjlighet till eftertanke, tro och engagemang. Vi är en gemenskap och ett stöd i glädje och sorg. Vi finns med i vardagen liksom vid livets stora skiften, både hemma och långt bort. 

Svenska kyrkan i Norrköping har fyra församlingar, Borgs församling, Kolmårdens församling, S:t Johannes församling och S:t Olofs församling. Här finns också Diakonicentrum - DC som är en mötesplats och samtalsmottagning för ungdomar och unga vuxna. I Norrköpings pastorat finns även en kyrkogårdsförvaltningen, ett kansli och en utvecklingsenhet.

Tillsammans består Svenska kyrkan i Norrköping av ca 80 000 medlemmar, 25 kyrkor, 23 kyrkogårdar, 7 kapell och flertalet församlingshem och andra verksamhetslokaler.

Vi vill medverka till att Norrköping blir en bra plats att leva på för alla, vi vill vara där människor är. Kyrkan finns till för dig.

Följ Svenska kyrkan Norrköping

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan Norrköping

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum