Riksteatern

Norrländsk seger i koreografitävlingen Skapa Dans

Dela

I helgen hölls finalen av koreografitävlingen Skapa Dans. Tävlingen har som mål att lyfta fram unga oetablerade koreografer och stödjs av Riksteatern. Olivia Löfvander Stribeck tog hem segern med bidraget REMINISCENCE.

Lördag den 4 november hölls riksfinalen i koreografitävlingen Skapa Dans på Riksteatern i Hallunda. Skapa Dans är en årlig koreografitävling för oetablerade koreografer i åldrarna 15 till 21 år. Under hösten har elva deltävlingar ägt rum runt om i landet där en vinnare från varje region har utsetts. Olivia Löfvander Stribeck, som representerade Västernorrland, utsågs till vinnare med sitt bidrag REMINISCENCE. Koreografin framfördes av Olivia själv tillsammans med Leonora Ekström och Lara Fernández Kassies.

Juryns motivering löd: ”Med en stark och konsekvent berättandeform kastas vi rakt in i stycket. På ett överraskande och originellt sätt håller koreografen oss kvar i sin visuella värld.”

Under finalen utsågs även publikens val som gick till bidraget PROLETÄR, koreograferad av Kristin Sonefors som representerade Östergötland. Juryns hedersomnämnde gick till bidraget THE REAL HEROES, koreograferad av Delina Girma Abera, Tevin Redvall och Jana Perunovic som representerade Jönköpings län.

Skapa Dans är ett samarbete inom SRD, Samarbetsrådet för Regional Dansutveckling. Riksfinalen av Skapa Dans sker i samarbete med Riksteatern. Juryn bedömer koreografernas scennärvaro, originalitet, konstnärliga och koreografiska kvalité samt det sceniska helhetsintrycket. Årets jury bestod av Fredrik ”Benke” Rydman från House of Shapes, Jane Hopper från Cullbergbaletten, Tarika Wahlberg från danskollektivet JUCK och Signe Landin fd danskonsulent i Stockholm.

Kontakter

För mer information: Joakim Johansson Press- och PR-ansvarig joakim.johansson@riksteatern.se Tel: 070-528 99 15

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Sign Language Arts Night 2022 – världskända artister möts för att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst9.11.2022 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Den 23–26 november bjuder Riksteatern Crea, Nordens största producent av scenkonst på teckenspråk, in artister från hela världen till Sign Language Arts Night. Teckenspråk står i fokus och under evenemanget utövas poesi, VV (visual vernacular) och andra former av teckenspråkskonst. Målet är att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst som scenkonst. Sign Language Arts anordnas för andra året i rad och är unikt i sitt slag.

Nyskriven dramatik, häxkraft och uppmärksammat kebabbråk - här är Riksteaterns repertoar för våren 20237.11.2022 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Komedin kontemplerar över politiken när ideologiska antagonister och omtvistade kebabfläckar blir teater. Dansen utforskar könsstereotyper och dansritualer i ljudlandskap. Hela tio urpremiärer avhandlar dystopier, omprövade klassiker och pojkar i en sorgesam värld. Våren hos Riksteatern tar plats över hela Sverige och skyggar inte för samhällets smärtpunkter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum