Västerås stift, Svenska kyrkan

Nu är det klart: Sex kyrkor och sex konstnärer i Sjätte sinnet

Dela

Helene Schmitz är en av de konstnärer som medverkar i årets upplaga av konstutställningen Sjätte sinnet. Hon är känd bland annat för sina gripande bilder av naturen i norra Västmanland efter den stora skogsbranden 2014. I sommar ställer hon ut sina verk i Västerfärnebo kyrka. Ytterligare fem kyrkor och fem konstnärer medverkar i Svenska kyrkan Västerås stifts stora satsning på att ge samtida konst en plats i kyrkan.

Sjätte sinnet 2019. Helene Schmitz ställer ut sin fotokonst som skildrar naturen i norra Västmanland efter den stora skogsbranden 2014.
Sjätte sinnet 2019. Helene Schmitz ställer ut sin fotokonst som skildrar naturen i norra Västmanland efter den stora skogsbranden 2014.

– Sjätte sinnet är ett djärvt möte mellan konst från vår tid och kyrkorum från olika århundraden, säger Karin Perers, ledamot i Västerås stiftsstyrelse och en av eldsjälarna bakom utställningen.

Utställningen har tidigare fått stor uppmärksamhet för att den bjuder in till - och levandegör - kulturhistoriska miljöer som är av intresse för alla som lever i vårt land, oavsett kulturell eller religiös tradition.

 – I år fortsätter vi att utmana med konst som väcker djupa existentiella frågor, som till exempel Helene Schmitz skildring av människans litenhet inför naturens obändiga krafter, säger Karin.

I sommar pågår Sjätte sinnet den 2 juni – 1 september. Sex kyrkor i Dalarna och Västmanland och sex konstnärer medverkar:

Vika kyrka
Anna Sjons Nilsson
Gränsöverskridande textilkonstnär verksam i Falun. Arbetar med installationer och gestalter i återbruksmaterial. Hon verkar i folkkonstens tradition och uppehåller sig ofta kring förhållande till livet, växandet och döden i flödande berättelser.

Stjärnsunds kyrka
Jonathan Josefsson
Graffitimålaren som via konsthögskolestudier tagit sig in i det offentliga rummet. Förutom måleri arbetar han med ett textilt uttryck. Han tuftar stora mattor i fria format.

Norbergs kyrka
Knutte Wester
Har flyttat sin ateljé mellan olika platser i världen; till flyktingförläggningar, barnhem och härbärgen. Hans konstnärskap präglas av stark empati. I mötet med utsatta barn blir hans verk till i skulptur, foto och film.

Västerfärnebo kyrka
Helene Schmitz
Uppmärksammad fotograf som skildrar mötet mellan människa och naturkrafter. I poetiska men också skrämmande kompositioner visar hon naturen som både vacker och skoningslös. Hon arbetar med analog storbildskamera och har bland annat skildrat naturen i norra Västmanland efter den stora skogsbranden 2014.

Sura kyrka, Surahammar
Maria Andersson 
Är verksam i Berlin och utforskar linets alla möjligheter i stora organiska skulpturer och vävar, bland annat Ikat-teknik. Linet färgar hon själv.

S:t Lars kyrka, Hallstahammar
Sonja Larsson
Har utvecklat unikt egna metoder för sitt tidskrävande skiktmåleri i olja på duk eller akrylglas. Hon visar en abstrakt poetisk formvärld.

Kontakt
Karin Perers, Västerås stiftsstyrelse, 070-568 08 30
Kia Kullander, utställningsansvarig, 070-304 64 68

Den 6 februari hålls ett seminarium i S:t Paulsgården i Hedemora om årets upplaga av Sjätte sinnet. Kl. 12.30 finns möjlighet att träffa både Karin Perers och Kia Kullander, liksom representanter från församlingar som deltar i utställningen och representanter för konst- och kulturverksamhet i Region Dalarna och Region Västmanland. Föranmäl gärna till Marie Lundberg, marie.a.lundberg@svenskakyrkan.se.

Om Sjätte sinnet
Svenska kyrkan i Västerås stift skapade Sjätte sinnet för att ge konstnärer från vår egen tid betydelsefulla platser i kyrkorna.
Ingen vet – och alla anar – vad det sjätte sinnet är: Det som tillför tillvaron ännu en dimension utöver vad vi självklart kan se, höra, lukta, smaka och känna – kanske förnimmelse av en helhet som rör strängar djupt inom oss. Konsten – liksom livets stora frågor – talar direkt till oss som människor, utan att fråga efter tillhörighet eller traditioner.
Sjätte sinnet hade premiär 2007 och genomfördes då i stort format med medverkan av 24 konstnärer, 22 församlingar och i samverkan med konstverksamheterna i Landstinget Dalarna, Landstinget Västmanland och Regionförbundet Örebro. Konstutställningen fick därmed redan från start förankring i Svenska kyrkan runt om i hela stiftet. Sjätte sinnet har under åren lockade tusentals besökare – även många ovana kyrkobesökare – som genom konsten möter trotsiga frågor och modiga gestaltningar med existentiell bärkraft.

Bilder

Sjätte sinnet 2019. Helene Schmitz ställer ut sin fotokonst som skildrar naturen i norra Västmanland efter den stora skogsbranden 2014.
Sjätte sinnet 2019. Helene Schmitz ställer ut sin fotokonst som skildrar naturen i norra Västmanland efter den stora skogsbranden 2014.
Ladda ned bild
Ladda ned bild

Om

Västerås stift, Svenska kyrkan
Västerås stift, Svenska kyrkan
Västra Kyrkogatan 9
72215 Västerås

021-17 85 00https://www.svenskakyrkan.se/vasterasstift

Västerås stift är Svenska kyrkans regionala nivå i Dalarna, Västmanland och norra delen av Örebro län. Biskop sedan 2015 är Mikael Mogren. Stiftets uppgift är att stödja de 76 lokala församlingarna i den grundläggande uppgiften att fira gudstjänst, undervisa, utöva mission och diakoni, kyrkans sociala arbete.

Följ Västerås stift, Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Västerås stift, Svenska kyrkan

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum