Västerås stift, Svenska kyrkan

Nu är det klart: Sex kyrkor och sex konstnärer i Sjätte sinnet

Dela

Helene Schmitz är en av de konstnärer som medverkar i årets upplaga av konstutställningen Sjätte sinnet. Hon är känd bland annat för sina gripande bilder av naturen i norra Västmanland efter den stora skogsbranden 2014. I sommar ställer hon ut sina verk i Västerfärnebo kyrka. Ytterligare fem kyrkor och fem konstnärer medverkar i Svenska kyrkan Västerås stifts stora satsning på att ge samtida konst en plats i kyrkan.

Sjätte sinnet 2019. Helene Schmitz ställer ut sin fotokonst som skildrar naturen i norra Västmanland efter den stora skogsbranden 2014.
Sjätte sinnet 2019. Helene Schmitz ställer ut sin fotokonst som skildrar naturen i norra Västmanland efter den stora skogsbranden 2014.

– Sjätte sinnet är ett djärvt möte mellan konst från vår tid och kyrkorum från olika århundraden, säger Karin Perers, ledamot i Västerås stiftsstyrelse och en av eldsjälarna bakom utställningen.

Utställningen har tidigare fått stor uppmärksamhet för att den bjuder in till - och levandegör - kulturhistoriska miljöer som är av intresse för alla som lever i vårt land, oavsett kulturell eller religiös tradition.

 – I år fortsätter vi att utmana med konst som väcker djupa existentiella frågor, som till exempel Helene Schmitz skildring av människans litenhet inför naturens obändiga krafter, säger Karin.

I sommar pågår Sjätte sinnet den 2 juni – 1 september. Sex kyrkor i Dalarna och Västmanland och sex konstnärer medverkar:

Vika kyrka
Anna Sjons Nilsson
Gränsöverskridande textilkonstnär verksam i Falun. Arbetar med installationer och gestalter i återbruksmaterial. Hon verkar i folkkonstens tradition och uppehåller sig ofta kring förhållande till livet, växandet och döden i flödande berättelser.

Stjärnsunds kyrka
Jonathan Josefsson
Graffitimålaren som via konsthögskolestudier tagit sig in i det offentliga rummet. Förutom måleri arbetar han med ett textilt uttryck. Han tuftar stora mattor i fria format.

Norbergs kyrka
Knutte Wester
Har flyttat sin ateljé mellan olika platser i världen; till flyktingförläggningar, barnhem och härbärgen. Hans konstnärskap präglas av stark empati. I mötet med utsatta barn blir hans verk till i skulptur, foto och film.

Västerfärnebo kyrka
Helene Schmitz
Uppmärksammad fotograf som skildrar mötet mellan människa och naturkrafter. I poetiska men också skrämmande kompositioner visar hon naturen som både vacker och skoningslös. Hon arbetar med analog storbildskamera och har bland annat skildrat naturen i norra Västmanland efter den stora skogsbranden 2014.

Sura kyrka, Surahammar
Maria Andersson 
Är verksam i Berlin och utforskar linets alla möjligheter i stora organiska skulpturer och vävar, bland annat Ikat-teknik. Linet färgar hon själv.

S:t Lars kyrka, Hallstahammar
Sonja Larsson
Har utvecklat unikt egna metoder för sitt tidskrävande skiktmåleri i olja på duk eller akrylglas. Hon visar en abstrakt poetisk formvärld.

Kontakt
Karin Perers, Västerås stiftsstyrelse, 070-568 08 30
Kia Kullander, utställningsansvarig, 070-304 64 68

Den 6 februari hålls ett seminarium i S:t Paulsgården i Hedemora om årets upplaga av Sjätte sinnet. Kl. 12.30 finns möjlighet att träffa både Karin Perers och Kia Kullander, liksom representanter från församlingar som deltar i utställningen och representanter för konst- och kulturverksamhet i Region Dalarna och Region Västmanland. Föranmäl gärna till Marie Lundberg, marie.a.lundberg@svenskakyrkan.se.

Om Sjätte sinnet
Svenska kyrkan i Västerås stift skapade Sjätte sinnet för att ge konstnärer från vår egen tid betydelsefulla platser i kyrkorna.
Ingen vet – och alla anar – vad det sjätte sinnet är: Det som tillför tillvaron ännu en dimension utöver vad vi självklart kan se, höra, lukta, smaka och känna – kanske förnimmelse av en helhet som rör strängar djupt inom oss. Konsten – liksom livets stora frågor – talar direkt till oss som människor, utan att fråga efter tillhörighet eller traditioner.
Sjätte sinnet hade premiär 2007 och genomfördes då i stort format med medverkan av 24 konstnärer, 22 församlingar och i samverkan med konstverksamheterna i Landstinget Dalarna, Landstinget Västmanland och Regionförbundet Örebro. Konstutställningen fick därmed redan från start förankring i Svenska kyrkan runt om i hela stiftet. Sjätte sinnet har under åren lockade tusentals besökare – även många ovana kyrkobesökare – som genom konsten möter trotsiga frågor och modiga gestaltningar med existentiell bärkraft.

Bilder

Sjätte sinnet 2019. Helene Schmitz ställer ut sin fotokonst som skildrar naturen i norra Västmanland efter den stora skogsbranden 2014.
Sjätte sinnet 2019. Helene Schmitz ställer ut sin fotokonst som skildrar naturen i norra Västmanland efter den stora skogsbranden 2014.
Ladda ned bild
Ladda ned bild

Om

Västerås stift, Svenska kyrkan
Västerås stift, Svenska kyrkan
Västra Kyrkogatan 9
72215 Västerås

021-17 85 00https://www.svenskakyrkan.se/vasterasstift

Västerås stift är Svenska kyrkans regionala nivå i Dalarna, Västmanland och norra delen av Örebro län. Biskop sedan 2015 är Mikael Mogren. Stiftets uppgift är att stödja de 76 lokala församlingarna i den grundläggande uppgiften att fira gudstjänst, undervisa, utöva mission och diakoni, kyrkans sociala arbete.

Följ Västerås stift, Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Västerås stift, Svenska kyrkan

Vandringsled från medeltiden får nytt liv tack vare lokal samverkan 23.5.2019 11:00:00 CESTPressmeddelande

Under 19 dagar i juni sker den första långvandringen i modern tid på Romboleden, Västerås stifts pilgrimsled med anor från medeltiden. 36 kyrkor och flera andra viktiga kulturhistoriska platser i Västmanland och Dalarna kommer att få besök av pilgrimerna när de går från Munktorp i söder till Älvdalen i norr. Vandringen är ett samarbete mellan församlingar, kommuner, turistbyråer och hembygdsföreningar längs leden.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum