Umeå kommun

Nu är Umeås nya stadsdelsbeskrivningar klara

Dela
Nu finns rapporten ”Umeås stadsdelar – så står det till!” att ta del av på kommunens webbplats. Rapporten beskriver våra stadsdelar utifrån statistik, analyser och Umeåbornas synpunkter från stadsdelsdialogen. Rapporten utgör ett möjligt avstamp för hur stadsdelarna kan utvecklas och kompletteras och är ett stöd i målsättningen om att utveckla socialt hållbara stadsdelar.
En ”dialogcykel” besökte de flesta av Umeås stadsdelar i samband med stadsdelsdialogen.
En ”dialogcykel” besökte de flesta av Umeås stadsdelar i samband med stadsdelsdialogen.

– Genom den här rapporten får vi ett helt nytt grepp om hur det faktiskt står till i Umeå och de olika stadsdelarna. Alla goda idéer från Umeåborna ger kommunen förbättrade möjligheter att planera och bygga en socialt sammanhängande stad. En socialt hållbar utveckling lägger även grunden för mycket annat, exempelvis målsättningen att lyckas med klimatomställningen, säger Janet Ågren, kommunalråd (S).

Rapporten ger en bild av hur det står till i våra stadsdelar, hur mixen av hushållsstorlekar samt upplåtelseformer ser ut, hur vi reser och mycket annat. Rumsliga analyser ger en bild av den gestaltade livsmiljön, var det finns mötesplatser och hur de fungerar, om det finns fysiska hinder eller exempelvis brist på trygghet som kan finnas anledning att adressera i den fortsatta utvecklingen.

– Tanken är att dokumentet ska få en bred användning och vara allas material. Målet är den goda staden och en nyckel till att lyckas är en gemensam syn på social hållbarhet och tillsammansarbete. Förutom att vara inspiration för en bredd av kommunens verksamheter är dokumentet också till för bygg- och fastighetsaktörer samt ideella organisationer som har en viktig roll i att bygga sociala värden lokalt. Förhoppningsvis är materialet intressant också för den som vill lära känna sin stadsdel lite bättre, säger Pernilla Helmersson, samhällsplanerare.  

Läs beskrivningen av våra stadsdelar samt ta del av den fullständiga rapporten på www.umea.se/stadsdelar. Rapporten finns även bifogad i detta pressmeddelande. 

Mer information

Pernilla Helmersson
samhällsplanerare
070-611 75 57
pernilla.helmersson@umea.se

Janet Ågren (S)
ordförande i kommunstyrelsens planeringsutskott
Umeå kommun
070-610 47 85
janet.agren@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

En ”dialogcykel” besökte de flesta av Umeås stadsdelar i samband med stadsdelsdialogen.
En ”dialogcykel” besökte de flesta av Umeås stadsdelar i samband med stadsdelsdialogen.
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Satsning på mobilt operativt team ska stödja elever som riskerar skolmisslyckande14.12.2023 13:31:42 CET | Pressmeddelande

För- och grundskolenämnden får tre miljoner kronor extra i arbetet med att Umeå ska växa tryggt och säkert. Av dessa ska 1,7 miljoner kronor användas för att tillskapa ett mobilt operativt team i samverkan mellan skola, polis, socialtjänst och fritid. Teamets förebyggande arbete ska riktas till elever i årskurs 4–6 som riskerar att ha problematisk skolfrånvaro, låg måluppfyllelse och eventuellt normbrytande beteende. I förlängningen riskerar dessa elever att inte nå behörighet till gymnasiet.

Beslut om bidrag till fristående enheter och interkommunal ersättning14.12.2023 13:10:43 CET | Pressmeddelande

För- och grundskolenämnden har fattat beslut om 2024 års bidrag till fristående skolhuvudmän som bedriver förskola, pedagogisk omsorg, förskoleklass, grundskola och fritidshem. Beräkningen av bidrag ska ske på lika villkor som kommunen tillämpar vid fördelning av resurser till den kommunala verksamheten. Nämnden har också fattat beslut om 2024 års interkommunala ersättning för barn som är folkbokförda i Umeå kommun, men som får sin utbildning i en annan kommun.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye