Umeå kommun

Nu är Umeås nya stadsdelsbeskrivningar klara

Dela

Nu finns rapporten ”Umeås stadsdelar – så står det till!” att ta del av på kommunens webbplats. Rapporten beskriver våra stadsdelar utifrån statistik, analyser och Umeåbornas synpunkter från stadsdelsdialogen. Rapporten utgör ett möjligt avstamp för hur stadsdelarna kan utvecklas och kompletteras och är ett stöd i målsättningen om att utveckla socialt hållbara stadsdelar.

En ”dialogcykel” besökte de flesta av Umeås stadsdelar i samband med stadsdelsdialogen.
En ”dialogcykel” besökte de flesta av Umeås stadsdelar i samband med stadsdelsdialogen.

– Genom den här rapporten får vi ett helt nytt grepp om hur det faktiskt står till i Umeå och de olika stadsdelarna. Alla goda idéer från Umeåborna ger kommunen förbättrade möjligheter att planera och bygga en socialt sammanhängande stad. En socialt hållbar utveckling lägger även grunden för mycket annat, exempelvis målsättningen att lyckas med klimatomställningen, säger Janet Ågren, kommunalråd (S).

Rapporten ger en bild av hur det står till i våra stadsdelar, hur mixen av hushållsstorlekar samt upplåtelseformer ser ut, hur vi reser och mycket annat. Rumsliga analyser ger en bild av den gestaltade livsmiljön, var det finns mötesplatser och hur de fungerar, om det finns fysiska hinder eller exempelvis brist på trygghet som kan finnas anledning att adressera i den fortsatta utvecklingen.

– Tanken är att dokumentet ska få en bred användning och vara allas material. Målet är den goda staden och en nyckel till att lyckas är en gemensam syn på social hållbarhet och tillsammansarbete. Förutom att vara inspiration för en bredd av kommunens verksamheter är dokumentet också till för bygg- och fastighetsaktörer samt ideella organisationer som har en viktig roll i att bygga sociala värden lokalt. Förhoppningsvis är materialet intressant också för den som vill lära känna sin stadsdel lite bättre, säger Pernilla Helmersson, samhällsplanerare.  

Läs beskrivningen av våra stadsdelar samt ta del av den fullständiga rapporten på www.umea.se/stadsdelar. Rapporten finns även bifogad i detta pressmeddelande. 

Mer information

Pernilla Helmersson
samhällsplanerare
070-611 75 57
pernilla.helmersson@umea.se

Janet Ågren (S)
ordförande i kommunstyrelsens planeringsutskott
Umeå kommun
070-610 47 85
janet.agren@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

En ”dialogcykel” besökte de flesta av Umeås stadsdelar i samband med stadsdelsdialogen.
En ”dialogcykel” besökte de flesta av Umeås stadsdelar i samband med stadsdelsdialogen.
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Fortsatt delvis distans på kommunala högstadieskolor29.3.2021 08:30:00 CEST | Pressmeddelande

Elever på kommunala högstadieskolor får delvis distansundervisning fram till Valborg (till och med torsdag 29 april). Skolhuvudmannens beslut sker efter samråd med Region Västerbottens smittskyddsläkare utifrån pandemiläget. Elever i årskurs 7–9 växlar var tredje vecka mellan att ha närundervisning i skolan och på distans. Elever i grundsärskolan och elever som riskerar att inte nå målen berörs inte av beslutet och får undervisning på skolan.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum