Nu börjar trädgårdssäsongen - dags att rensa bort förbjudna bekämpningsmedel
I oktober 2021 förbjöds flera bekämpningsmedel för användning i privata trädgårdar. Det gäller medel som har följande verksamma ämnen:
- glyfosat
- pyretriner
- flupyradifuron
- acetamiprid
Dessa ämnen finns i ogräsmedel och insektsmedel. I ditt trädgårdsförråd har de kanske namn som börjar med Roundup, Pyretal, Rapton, Spraits, Provanto och Substral. Kika på Kemikalieinspektionens lista för att se exakt vilka produkter förbudet gäller.
Växtskyddsmedlen kan fortfarande finnas till salu, så fråga i butiken om vilka medel som är tillåtna. Har du kvar några av de förbjudna växtskyddsmedlen hemma bör de hanteras varsamt. Lämna dem i sin originalförpackning på en miljöstation eller bemannad återvinningscentral. Om medlet lämnas i annan förpackning är det viktigt att skriva på vad det innehåller.
- Det är bra att dessa växtskyddsmedel har förbjudits för privat bruk, men det är viktigt att medel som kan skada bin också slutar användas inom jordbrukssektorn. En tredjedel av våra vilda bin är hotade och en stor anledning till det är de kemiska bekämpningsmedel som används inom jordbruket. Det får konsekvenser för den biologiska mångfalden och för vår matproduktion, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.
Naturskyddsföreningen driver kampanjen Operation: Rädda Bina för fjärde året i rad. Ett av målen är att påverka för ett förändrat skattesystem så att inte biskadliga bekämpningsmedel gynnas i förhållande till mer skonsamma sådana. En namninsamling har startats som uppmanar politikerna att beskatta bekämpningsmedel hårdare. Målet är 50 000 underskrifter.
- Pollinatörer som vilda bin pollinerar majoriteten av de grödor vi äter, och baserat på den genomsnittliga svenskens matintag är var tredje tugga beroende av ekosystemets naturliga pollinering. Vill man som privatperson hjälpa bina är det en bra idé att köpa ekologiska produkter som främjar den biologiska mångfalden, utöver att rensa ut de numera förbjudna bekämpningsmedlen ur förrådet, säger Karin Lexén.
Inom det konventionella jordbruket används kemiska bekämpningsmedel som är förbjudna inom ekojordbruket, vilket är en anledning till att det ekologiska jordbruket ger 50 procent fler arter av växter och bin. Men enligt Naturskyddsföreningens Novus-undersökning känner endast två av tio svenskar till att ekologiskt gynnar bina. Årets upplaga av Operation: Rädda Bina vill därför öka medvetenheten om att en del av lösningen för att rädda världens vilda bin är genom att välja eko i mataffären.
Mer information
Läs mer om kampanjen Operation: Rädda Bina
Kemikalieinspektionens lista över förbjudna bekämpningsmedel
Nyckelord
Kontakter
Christopher Engberg DahlPressekreterare
Tel:076-8198060christopher.engberg.dahl@naturskyddsforeningen.seDokument
Om
Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.
Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare – lokalt, nationellt och globalt.
Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.
Följ Naturskyddsföreningen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen
Ny rapport: Rättvis klimatomställning i praktiken18.11.2024 15:53:07 CET | Pressmeddelande
För att klimatomställningen ska bli rättvis måste de höginkomsttagare som har störst utsläpp betala mest. Låginkomsttagare med mindre klimatutsläpp bör få ekonomiskt stöd för att klara av att ställa om. Idag lägger Naturskyddsföreningen fram två styrmedelspaket med 27 konkreta förslag för en politik som sänker utsläppen och kompenserar ekonomiskt sårbara grupper.
COP29: Dödläge i halvtid på klimattoppmötet18.11.2024 09:39:06 CET | Pressmeddelande
Efter en veckas klimatförhandlingar i Baku råder stora oenigheter om vilka länder som ska betala för klimatomställningen, och hur mycket. – I mötets viktigaste fråga om klimatfinansiering är det just nu låst, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.
Miljöjuristerna och Naturskyddsföreningen anmäler regeringen till EU för bristande klimatplan7.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Sverige missar alla EU:s klimatmål. Därför skickar Miljöjuristerna och Naturskyddsföreningen idag in en anmälan av Sveriges nationella energi- och klimatplan till EU-kommissionen. – När världen svämmar över svarar regeringen med att öka svenskarnas utsläpp. Det är ansvarslöst, men bryter också mot EU-lagstiftningen. Därför anmäler vi nu regeringens destruktiva politik till EU, säger Beatrice Rindevall, ordförande i Naturskyddsföreningen.
Klimatkonferensen COP29: Naturskyddsföreningen på plats5.11.2024 13:15:20 CET | Pressmeddelande
År 2023 var det varmaste året som någonsin uppmätts och den globala uppvärmningen överstiger regelbundet 1,5°C. Naturskyddsföreningen är på plats under COP29: FN:s 29:e klimatkonferens den 11 – 22 november i Baku, Azerbajdzjan, där klimatkrisens viktigaste förhandlingar äger rum.
Besvikelse över avbrutet naturtoppmöte – men några ljusglimtar gläder2.11.2024 15:50:43 CET | Pressmeddelande
Det är en stor besvikelse att FN:s naturtoppmöte i Colombia inte kunde tas i hamn, menar Naturskyddsföreningen. Arbetet med att stoppa och vända förlusterna av biologisk mångfald går redan alldeles för långsamt. Men flera viktiga beslut hade hunnit klubbas innan mötet avbröts.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum