Naturskyddsföreningen

Nu börjar trädgårdssäsongen - dags att rensa bort förbjudna bekämpningsmedel

Dela

Påsk, fågelkvitter och aprilväder - allt det är tecken på att det börjar bli dags att ta tag i årets trädgårdsarbete. Men mycket har hänt sedan förra trädgårdssäsongen. Flera bekämpningsmedel har förbjudits - och om du har kvar dessa i något förråd är det bäst att göra dig av med dem. Annars riskerar du att skada våra viktiga bin, den biologiska mångfalden och din trädgård.

I oktober 2021 förbjöds flera bekämpningsmedel för användning i privata trädgårdar. Det gäller medel som har följande verksamma ämnen: 

  • glyfosat   
  • pyretriner   
  • flupyradifuron  
  • acetamiprid  

Dessa ämnen finns i ogräsmedel och insektsmedel. I ditt trädgårdsförråd har de kanske namn som börjar med Roundup, Pyretal, Rapton, Spraits, Provanto och Substral. Kika på Kemikalieinspektionens lista för att se exakt vilka produkter förbudet gäller.  

Växtskyddsmedlen kan fortfarande finnas till salu, så fråga i butiken om vilka medel som är tillåtna. Har du kvar några av de förbjudna växtskyddsmedlen hemma bör de hanteras varsamt. Lämna dem i sin originalförpackning på en miljöstation eller bemannad återvinningscentral. Om medlet lämnas i annan förpackning är det viktigt att skriva på vad det innehåller. 

- Det är bra att dessa växtskyddsmedel har förbjudits för privat bruk, men det är viktigt att medel som kan skada bin också slutar användas inom jordbrukssektorn. En tredjedel av våra vilda bin är hotade och en stor anledning till det är de kemiska bekämpningsmedel som används inom jordbruket. Det får konsekvenser för den biologiska mångfalden och för vår matproduktion, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.  

Naturskyddsföreningen driver kampanjen Operation: Rädda Bina för fjärde året i rad. Ett av målen är att påverka för ett förändrat skattesystem så att inte biskadliga bekämpningsmedel gynnas i förhållande till mer skonsamma sådana. En namninsamling har startats som uppmanar politikerna att beskatta bekämpningsmedel hårdare. Målet är 50 000 underskrifter. 

- Pollinatörer som vilda bin pollinerar majoriteten av de grödor vi äter, och baserat på den genomsnittliga svenskens matintag är var tredje tugga beroende av ekosystemets naturliga pollinering. Vill man som privatperson hjälpa bina är det en bra idé att köpa ekologiska produkter som främjar den biologiska mångfalden, utöver att rensa ut de numera förbjudna bekämpningsmedlen ur förrådet, säger Karin Lexén. 

Inom det konventionella jordbruket används kemiska bekämpningsmedel som är förbjudna inom ekojordbruket, vilket är en anledning till att det ekologiska jordbruket ger 50 procent fler arter av växter och bin. Men enligt Naturskyddsföreningens Novus-undersökning känner endast två av tio svenskar till att ekologiskt gynnar bina. Årets upplaga av Operation: Rädda Bina vill därför öka medvetenheten om att en del av lösningen för att rädda världens vilda bin är genom att välja eko i mataffären. 

Mer information 

Läs mer om kampanjen Operation: Rädda Bina 

Kemikalieinspektionens lista över förbjudna bekämpningsmedel 

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Om

Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.

Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare  lokalt, nationellt och globalt. 

Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.

Följ Naturskyddsföreningen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen

Kraftfulla förslag för effektivare transportsystem19.5.2022 09:24:13 CEST | Pressmeddelande

Naturskyddsföreningen välkomnar Klimaträttsutredningens analys av bristerna i Trafikverkets planering av infrastruktur. Nu föreslås att Trafikverket ska börja arbeta för ökad transporteffektivitet. Med rätt regeländringar kan fler transporter antingen helt effektiviseras bort eller föras över från bil och lastbil till cykel och tåg. Tillsammans med det tidigare förslaget som begränsar industrins utsläpp av växthusgaser har politiker nu förslag som tar ett samlat grepp över två tredjedelar av Sveriges utsläpp.

Mandatperiodens miljöbästa och miljösämsta partier rankas18.5.2022 06:05:00 CEST | Pressmeddelande

Sedan 1988 har Naturskyddsföreningen inför varje riksdagsval granskat vad partierna har gjort och vill göra i miljöpolitiken. I dag lanseras Naturskyddsföreningens granskning av partiernas miljöpolitiska agerande under den gångna mandatperioden. Resultatet visar att Miljöpartiet utses till mandatperiodens miljöbästa parti och att Vänsterpartiet kommer tvåa. S, C och L delar en tredjeplats och uppmanas gå från ord till handling, medan M, KD och SD får underkänt.

PÅMINNELSE: Pressträff 18/5: Mandatperiodens miljöbästa och miljösämsta partier rankas17.5.2022 14:39:10 CEST | Pressmeddelande

Välkommen till en digital pressträff onsdagen den 18 maj om Naturskyddsföreningens granskning av miljöpolitiken under den gångna mandatperioden. Vi presenterar vår rankning av riksdagspartierna – från bäst till sämst utifrån deras miljöpolitiska insatser sedan valet 2018. Vi går också igenom mandatperiodens viktigaste miljöpolitiska segrar och bottennapp.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum