Nu drar Nobel Week Lights i gång
Idag lördag klockan 16.00 tänds Nobel Week Lights Stockholm. Ljusfesten som pågår till den 12 december har ett tjugotal iögonfallande ljusinstallationer för alla dem som vill uppleva Stockholm på ett nytt sätt. I år erbjuds gratis guidade turer och alla som vill kan delta i ljusfestivalens fototävling.

– Att använda Stockholms allra mest ikoniska byggnader för dessa fantastiska ljusinstallationer tror jag kommer att lysa upp många stockholmares vardag och skapa mer trygghet under årets mörkaste tid. Detta blir en spektakulär inledning till Nobelveckan. Med ljus, konst och innovationer lyser vi upp Stockholm, säger Dennis Wedin, bostads- och fastighetsborgarråd Stockholms stad.
Erika Lanner, chef på Nobel Prize Museum kommenterar årets ljusfestival:
– I år finns det en tydlig koppling mellan ljusinstallationerna och olika Nobelpris. Ta exempelvis verket på Västerbron som kläs i det grönglimrande ljus som ofta förknippas med radium och fysikpristagaren Marie Curie. Genom Nobel Week Lights kan alla vara med och fira Nobelveckan. Det är också härligt att se hur ljusfestivalen får människor att röra sig i stadsrummet och uppleva staden på ett nytt sätt.
En nyhet för årets Nobel Week Lights är att guidade turer erbjuds. Turerna går att boka via upplev.stockholm. De erbjuds på svenska, engelska, teckenspråk och för synskadade. Speciella turer erbjuds också på Skeppsholmen. Alla guidade turer är gratis men måste förbokas.
Alla installationer visas klockan 16.00–22.00 den 4–12 december. De flesta installationerna går att uppleva dygnet runt.
I år görs också en fototävling. Genom att lägga upp en bild på Instagram och tagga den med #NobelWeekLightsPhotoComp2021 är du med och tävlar.
Karta
Här hittar du en karta där alla ljusinstallationer är markerade:
https://nobelweeklights.se/karta-2021/
Pressbilder
Med detta utskick följer två bilder från förhandsvisningen av Earth from Space på Stadshuset och À Marie på Västerbron. Pressbilder och material från övriga ljusinstallationer kommer att finnas tillgängliga från och med den 6 december. Det återfinns här: https://nobelprize.org/press-images-nobel-week-lights-2021
Program
Mer information om alla installationer och hela årets program går att läsa om på: https://nobelweeklights.se/
Presskontakt
Rebecka Oxelström, presschef Nobel Prize Museum
rebecka.oxelstrom@nobelprize.org, + 46 73 412 66 75
Erik Engstrand, bostads- och fastighetsborgarrådet Dennis Wedin
erik.engstrand@stockholm.se, +46 76 122 91 40
Kontakt för Nobel Week Lights
Lara Szabo Greisman (Projektledare)
lara@nobelweeklights.se, +46 762 44 90 40
Om Nobel Week Lights Stockholm
Nobel Week Lights Stockholm är initierat och producerat av Annika Levin, Alexandra Manson, Lara Szabo Greisman och Troika AB. Evenemanget är en del av Nobelveckans program och genomförs av Nobel Prize Museum och Stockholms stad med stöd av Erling-Perssons Stiftelse, Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse, Rymdstyrelsen och Stockholms Handelskammare samt ett flertal övriga partners och belysningsföretag. Nobel Week Lights Stockholm är en hyllning till Nobelpristagarna och deras insatser för mänsklighetens största nytta.
Uppskattningar visar att över 200 000 personer besökte ljusfesten förra året och över en miljon människor nåddes av de satsningar som Nobel Prize Museum gjorde för att informera om installationerna i sociala medier.
Bilder


Om
I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.
Stockholms stad är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.
Följ Stockholms stad
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad
Spadtag för Värtahamnen i Norra Djurgårdsstaden27.1.2023 06:21:30 CET | Pressmeddelande
Igår togs ett första spadtag för att markera starten av byggnationerna i Värtahamnen. Utvecklingen av Värtahamnen är nästa steg i stadsutvecklingsprojektet Norra Djurgårdsstaden och möjliggör för 1 700 bostäder och 20 000 arbetsplatser.
Slöjd, Ngoma och längdhopp i Skolpodden25.1.2023 16:25:21 CET | Pressmeddelande
Vårterminens första avsnitt av Skolpodden i Stockholm finns ute nu. Längdhopparen Mattias Sunneborn, slöjdläraren Tobias Rydström och musikläraren Anna Gustafsson är några medverkande. Podden finns där andra poddar finns.
Vinnarna av S:t Julianpriset 202320.1.2023 15:38:18 CET | Pressmeddelande
S:t Julianpriset är Stockholms stads årliga pris för att belöna arbete som görs för att inkludera människor med funktionsnedsättning i samhället. Årets pristagare är Vattenleken i Husbyparken, Unga Klara, Unicus Sverige AB och Alla kan gympa på Stockholm Top Gymnastics.
Pressinbjudan till vernissage av skulpturen "tårarna" på Norra Bantorget18.1.2023 15:21:14 CET | Pressmeddelande
Under årets första månader visas Stockholm konsts tillfälliga vinterhändelse på Norra Bantorget i Stockholm. Det är konstnären Birgitta Burling som skapat ett nytt verk "tårarna" för platsen. Invigning: Fredag 20 januari kl. 15:00
Vårprogram med jubileumsprägel på Stadsarkivet17.1.2023 14:05:33 CET | Pressmeddelande
Nu drar vårterminen igång på Stadsarkivet med ett program fyllt av berättelser om personer, platser och händelser i Stockholms historia. Vi uppmärksammar även Stadshusets 100-årsjubileum och de spår som den magnifika byggnaden lämnat i arkiven. Först ut är ett föredrag i serien Stockholmsfolk nu på torsdag den 19 januari med Stadsarkivets Mats Hayen om människorna som var med och byggde Stadshuset.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum