Riksteatern

Nu finns filmklipp att ladda ned från Riksteaterns FTP: Helkväll på teatern: Dödsdansen & Vi har det bra på Sverigeturné

Dela
En klassiker och en nyskriven pjäs som tillsammans bildar en helkväll på teatern. Det är receptet när regissören Dritëro Kasapi i höst sätter upp August Strindbergs klassiker Dödsdansen och Camilla Blomqvists nyskrivna Vi har det bra som två akter i en föreställning. I samarbete med Smålands Musik och Teater. Premiär och urpremiär i Handen den 27 september. Filmklipp och ljud för radio och TV finns att ladda ned från Riksteaterns FTP.

Pjäserna har triangeldramat gemensamt och den senare har dramatikern Camilla Blomqvist skrivit med Strindbergs Dödsdansen i åtanke.

- Dödsdansens Alice och Edgar har ju blivit något av själva urtypen för fastlåsta parförhållanden på scenen och att hitta en egen ingång i det har varit en utmaning som dramatiker. Mitt arbete med Vi har det bra har tagit avstamp i instängdheten som finns i Dödsdansen. Jag ville skriva något om hur vi idag bygger murar runt tvåsamheten och familjen, hur vi på många sätt "rustar oss" mot omvärlden i vår strävan efter att bli lyckliga, säger dramatikern Camilla Blomqvist.

August Strindberg har 2012 varit död i 100 år. Förmodligen hade han - trots att Vi har det bra skrivits med Dödsdansen i åtanke - tyckt att de båda enaktarna är väldigt olika, tror Camilla Blomqvist.

- Det är häftigt att tänka på. Men han hade ju humor, Strindberg, så jag tror att han hade gillat vårt grepp, säger hon.

I August Strindbergs klassiker Dödsdansen brottas artillerikaptenen Edgar och hans fru, före detta skådespelerskan Alice, med en sliten relation efter 25 års äktenskap. Kusin Kurt kommer på besök och de tre dras in i ett tragiskt tringeldrama.

I Vi har det bra letar Erik och Anna-Karin efter lyckan. De har rest bort för att få vara ensamma och hitta tillbaka till varandra när Kenneth, den nyseparerade grannen hemifrån, plötsligt dyker upp på samma hotell. Semestern blir en mardröm.

På scen syns skådespelarna Sylvia Rauan, Benjamin Moliner och Jimmy Endeley och för regin står Dritëro Kasapi som hösten 2011 på turné med Riksteatern flyttade Shakespeare till modern samtid i en hyllad uppsättning av Othello. Förutom flertalet internationella uppsättningar har han i Sverige regisserat Enron på Örebro Länsteater, En midsommarnattsdröm på Uppsala Stadsteater och Mot väggen på Riksteatern.

Under turnén testas ny miljövänlig teknik då belysningen består av 12 rörliga LED-lampor, som under en föreställning drar 100 gånger mindre el än traditionell teaterbelysning.

I Linköping, Härnösand, Åbo och Jönköping spelas vidare föreställningen med förinspelad syntolkning och textning i scenografin och under Finlandsturnén textas föreställningen till finska.

Dödsdansen & Vi har det bra är ett samarbete mellan Riksteatern och Smålands Musik & Teater.

TV OCH RADIO? Film- och ljudfiler från föreställningen finns tillgängliga på Riksteaterns FTP.

Så här hämtar du filerna: Kopiera länken nedan, öppna upp en Utforskare t. ex via ”Mina Dokument-mappen” och klistra in länken i adressfältet. Skriv in inloggningsuppgifterna nedan. Då öppnas vår ftp och du kan enkelt kopiera över filer från ftp:n till önskad mapp på din dator.

INLOGGNINGSUPPGIFTER: Adress: ftp://ftp.riksteatern.se User: press Lösen: 68ByVaV7

Tekniska problem? Kontakta Ylva Tingvik: Tel: 08-531 992 56 ylva.tingvik@riksteatern.se

Turnéplan: Handen (27/9) Hofors (29/9) Förslöv (1/10) Kristianstad (2/10) Gävle (9/10) Söderhamn (10/10) Härnösand (12/10) Bollstabruk (13/10) Skellefteå (16/10) Vadstena (21/10) Valdemarsvik (23/10) Linköping (24/10) Åbo (6/11) Tammerfors (7/11) Esbo (8/11 och 9/11) Kotka (10/11) Kuopio (14/11) Lappeenranta (12/11) Uleåborg (16/11) Kokkola (17/11) Jönköping (21/11, 22/11, 23/11, 27/11, 28/11, 29/11, 30/11 och 1/12) Falkenberg (9/12) Växjö (10/12) Värnamo (11/12) Halmstad (12/12) Lund (14/12)

Pressbilder finns för nedladdning på www.riksteatern.se/press

Kontakter

För mer information och intervjuförfrågningar kontakta gärna: Mimmi Fristorp Fagerholm, pressansvarig Riksteatern 08-53199354 mimmi.fristorp@riksteatern.se

Bilder

Om

Riksteatern
Riksteatern



Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Riksteaterturné för succépjäs om förbjuden kärlek i 50-talets Västerbotten29.2.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Vajlett och Rut är en förbjuden kärlekshistoria i en frireligiös by i 50-talets Västerbotten. En ung nyinflyttad lärarinna och en kortklippt postfröken fattar tycke för varandra. Men samtidigt som känslorna växer mellan dem växer skvallret och rädslan för att bli avslöjade. I regi av Karin Enberg, dramatiserad av Ninna Tersman efter Karin Alfredssons böcker. Ett samarbete mellan Riksteatern och Västerbottensteatern. Turnépremiär med Riksteatern, 3 mars Strängnäs.

P3 Dokumentär blir scenföreställning med Riksteatern – Gängkrigets start27.2.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Det är en varm sommardag 2001. Näsets badplats i Göteborg är fylld med badande människor när plötsligt skarpa skott börjar studsa mellan klipporna. De här händelserna handlar P3 Dokumentärs "Skotten på Näsetbadet och gängkrigets start” om. I samarbete med Riksteatern får nu dokumentären en helt ny form och gestaltas av skådespelare. Turnépremiär på Stora Teatern i Göteborg den 14 mars.

Ny rapport: Svenskarna vill ta del av mer scenkonst – ekonomin håller oss tillbaka21.2.2024 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Hela sju av tio svenskar önskar att de oftare tog del av teater, dans och annan scenkonst. Främsta hindret är ekonomi, följt av utbud och tidsbrist. Det visar en ny landsomfattande undersökning från Riksteatern som kartlagt allmänhetens relation till scenkonst. Om svenska folket själva får välja ska det vara mer kärlek, musik och politik på scen och de kändisar man allra helst sitter i salongen med är Marianne Mörck och Jonathan Unge.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye