Riksteatern

Nu påbörjas handlingsplan för Riksteaterns cirkusuppdrag

Dela
Från och med den här veckan har Riksteatern rekryterat Åsa Johannisson och Magali Bancel för att ta fram en handlingsplan för det cirkusuppdrag som Riksteatern fick av kulturdepartementet i höstas.
portra t magali
portra t magali

Det var i början av hösten 2020 som Riksteatern fick ett utökat uppdrag av regeringen med fokus på att utveckla den samtida cirkusen. “Riksteatern ska främja utveckling och spridning av den samtida cirkusen i hela landet genom samarbeten med nationella, regionala och lokala aktörer och därmed skapa förbättrade förutsättningar för cirkuskonstnärer att verka i Sverige och göra konstformen tillgänglig för fler.”

Åsa Johannisson har regisserat och skrivit manus för cirkus, bedrivit konstnärlig forskning inom cirkus samt utbildat cirkusartister på såväl Cirkuspiloterna (den första cirkusartistutbildningen i Norden) och Cirkus Cirkör som på Institutionen för cirkus vid Stockholms konstnärliga högskola. Åsa har också varit verksamhetsledare och konstnärlig ledare för cirkuskompaniet Circus Glass Royale.

Magali Bancel har en karriär som frilanscirkusartist och har bland annat byggt upp cirkuskompaniet Compagnie Isis i ett av Frankrikes mest utsatta områden. De senaste nio åren har hon arbetat som cirkusregissör, cirkusartist och producent på Östgötateatern, där hon varit en drivande kraft i teaterns cirkussatsning. Hon har också varit involverad i projektet Nycirkus Öst som genomförts i region Östergötland.

-Vi kommer att börja med att föra en dialog med olika aktörer inom cirkusbranschen liksom med lokala teaterföreningar och andra arrangörer runtom i landet. Jag tycker att det ska bli väldigt roligt att arbeta med detta och att få bidra till utvecklingen av den samtidiga cirkusen i Sverige på lång sikt, säger Åsa Johannisson. -Den finns en enorm potential i att cirkuskonstnärer hittar ett hem hos Riksteatern. Jag tar med mig en mängder av erfarenheter från min bakgrund både i Sverige och andra delar av världen när det gäller att bygga upp cirkus på landsbygd, hitta en publik liksom att utbilda politiker och publik om vad cirkus är, säger Magali Bencel.

Handlingsplanen, som planeras vara klar 30 juni 2021, ska utgå från cirkuskonstnärers olika förutsättningar och behov samt ta cirkusens olika konstnärliga uttryck, ambitioner och format i beaktande men också utgå från de olika förutsättningar som gäller för landets lokala riksteaterföreningar.

-I Åsa och Magali får vi två mycket kompetenta personer som borgar för en bra handlingsplan som tar ansvar för både arrangörers och konstnärers perspektiv. Den samtida cirkusen har stora förutsättningar att utvecklas utifrån Riksteaterns vision om scenkonst för alla överallt, säger Magnus Aspegren, vd på Riksteatern.

Kontakter

För mer information: Anna Gerdin Press- och PR-ansvarig anna.gerdin@riksteatern.se Tel: 070- 528 991 5

Bilder

portra t magali
portra t magali
Ladda ned bild
A sa Johannisson
A sa Johannisson
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Kristian Gidlunds ord blir teater27.3.2023 05:30:00 CEST | Pressmeddelande

Musikern, journalisten och författaren Kristian Gidlunds ord får för första gången liv på scenen. Föreställningen bygger på den uppmärksammade blogg Kristian Gidlund skrev från det att han drabbats av obotlig cancer 2011 fram till sin död 2013. Tio år senare blir hans texter till en pjäs i regi av Johan Paus. På scen står skådespelaren Razmus Nyström tillsammans med musikern Mats Björke som även var tidigare medlem i hyllade bandet Mando Diao.

Power! Döv-communityts superstjärnor gör tabufylld performanceföreställning13.3.2023 05:00:00 CET | Pressmeddelande

Med poesi, dans och visuell storytelling skärskådar tvillingsystrarna Jamila och Amina Quahid normer och tabun i en föreställning om att leva upp till förväntningar och att våga göra det oväntade. Jamila och Amina Ouahid är världskända inom döv-communityt för sitt speciella och starka uttryck. I vår står de på scen i föreställningen Power i regi av Mindy Drapsa. Urpremiär 16 mars.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum