Skogsstyrelsen

Nu ska 12 500 ungskogar granskas – följ med på årets betesinventering

Dela
Nu drar Skogsstyrelsen i gång årets omfattande inventering av skador på ungskog orsakade av bete från bland annat älg. Särskilt utbildade inventerare börjar idag ge sig ut i skogarna i södra Sverige för att inventera provytor i inte mindre än 12 500 ungskogar i hela landet. Syftet är att få ner skadorna som varje år orsakar miljardförluster men också påverkar den biologiska mångfalden. Media är välkomna att följa med ut!
45 000 slumpmässigt utvalda provytor inventeras under våren över hela landet. Foto: Bulldozer (Bilden får användas fritt i samband med rapportering om den här nyheten.)
45 000 slumpmässigt utvalda provytor inventeras under våren över hela landet. Foto: Bulldozer (Bilden får användas fritt i samband med rapportering om den här nyheten.)

Älgar, rådjur och andra hjortdjur orsakar skador och virkesförluster i skogen när de betar på ungtallar som därmed växer sämre eller i värsta fall dör. För att få fram ett underlag, som blir viktigt för att lyckas minska på skadorna, använder Skogsstyrelsen en inventeringsmetod som kallas för Äbin. Inventeringen utförs varje år och är en statistisk säkerställd metod.

Samtliga inventerare genomgår teoretisk utbildning med kunskapsprov och kontrollövning i fält. Datan valideras och kontrolleras innan Skogsstyrelsens analyserar och presenterar resultatet.

– Hjortdjurens betesskador på ungskog leder till en försämrad virkeskvalitet och minskad tillväxt i skogen. I arbetet med att minska dessa är det viktigt att vi har tillförlitliga data att utgå ifrån och då är inventeringen ett viktigt verktyg, säger Ebba Henning Planck, viltspecialist på Skogsstyrelsen.

Vid ett alltför högt betestryck från hjortdjur blir skogarna också mindre artrika. Biologisk mångfald och rekreationsvärden påverkas negativt.

Äbin i siffror

  • Inventeringen omfattar över 45 000 slumpmässigt utvalda provytor
  • Totalt inventeras provytor i cirka 12 500 ungskogsbestånd.
  • Förra årets inventering visar att mer än var tionde ungtall har skador uppkomna under det senaste året.

Skadorna ligger långt över målet

Målet när det gäller viltbetesskadorna är att andelen ungtallar med färska skador inte ska vara högre än fem procent. Dock visar förra årets samlade inventering att de nya skadorna på unga tallar ligger på 11 procent, alltså långt över samhällets uppsatta mål.

Förra året fick Skogsstyrelsen, tillsammans med Naturvårdsverket, i uppdrag att utreda möjliga åtgärder för att minska skadenivåerna. Uppdraget redovisas till regeringen under hösten.

Vill ni följa med ut? Kontakta:

Lars Ingemarson, skogskonsulent, Skogsstyrelsen, 013-32 97 37, 070-660 26 77, lars.ingemarson@skogsstyrelsen.se

Mer fakta om Äbin
Varje år presenterar Skogsstyrelsen den nationella älgbetesinventeringen, Äbin. Den visar hur omfattande betesskadorna är på tall av främst älg men även andra hjortdjur.
Äbin är en etablerad metod som används inom älgförvaltningen. Inventeringen utförs i fält på slumpmässigt utvalda rutor runt om i landet. Varje år inventeras cirka 45 000 provytor i cirka 12 500 ungskogar.
Inventeringen baseras på en kvalitetssäkrad statistisk metod som beräknar hur många av träden inom ett inventeringsområde som skadats av hjortdjur. Äbin tar även fram uppgifter om trädslag som är särskilt begärliga för viltet; rönn, asp, sälg och ek. Dessutom ger inventeringen information om vilka trädslag som använts då ungskogen anlades.
Inventeringen görs på våren, strax före lövsprickning. Därför är resultaten från Götaland klara först. Resultatet ska i första hand användas som ett beslutsunderlag vid förvaltning av älg.

I vår nya broschyr "Tänk vilt när du sköter din skog – för skog och hjortdjur i balans" får skogsägaren bland annat konkreta tips om hur man undviker skador, räddar värdet på skogen och avleder hjortdjuren: Tänk vilt när du sköter din skog (skogsstyrelsen.se)

Här finns en film om hur inventeringen går till: Äbin och foderprognos - Skogsstyrelsen

Mer information:

Presstjänst: 036-35 94 91, pressjour@skogsstyrelsen.se
Vår presstjänst är tillgänglig vardagar kl. 8.00–16.30

Bilder

45 000 slumpmässigt utvalda provytor inventeras under våren över hela landet. Foto: Bulldozer (Bilden får användas fritt i samband med rapportering om den här nyheten.)
45 000 slumpmässigt utvalda provytor inventeras under våren över hela landet. Foto: Bulldozer (Bilden får användas fritt i samband med rapportering om den här nyheten.)
Ladda ned bild

Länkar

Om

Skogsstyrelsen
Skogsstyrelsen
Skeppsbrogatan 2
553 29 Jönköping

036-35 93 00http://www.skogsstyrelsen.se

Skogsstyrelsen är en myndighet för frågor som rör skog. Vår uppgift är att verka för att skogen sköts så att de skogspolitiska mål som beslutats av riksdagen kan nås. Målen för produktion och miljöhänsyn är jämställda.

Skogen ska brukas på ett hållbart sätt så att även framtida generationer kan ha nytta av den. 

Skogsstyrelsen sorterar under Landsbygds- och infrastrukturdepartementet.

Den lokala förankringen är viktig för oss. Vi har kontor på cirka 75 platser runtom i landet. Vårt huvudkontor ligger i Jönköping.

Vår vision är ”Skog till nytta för alla”.

Följ Skogsstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Skogsstyrelsen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye