Tekniska verken i Linköping

Nu ska även hårdplast sorteras

Dela

Tidigare har kunder som besökt återvinningscentralerna i Linköping slängt hårdplast i containrar för förbränning. Men från och med idag, måndagen den 18 oktober, kommer kunderna som besöker Tekniska verkens återvinningscentraler, att sortera plasten som sedan kan återvinnas.

- Våra plockanalyser på återvinningscentralerna visar att cirka 500 ton (7 procent) hårdplast går till energiåtervinning, och det vill vi ändra på. Vi jobbar för att bli världens mest resurseffektiva region och strävar mot att hamna högre upp i den så kallade avfallstrappan, så att mer ska återbrukas och återvinnas. Därför inför vi nu en ny sorteringsrutin för hårdplast som vi hoppas Linköpingsborna ska uppskatta, säger Johan Borg

På återvinningscentralerna Ullstämma, Gärstad och Malmen kan alla Linköpingsbor lämna sitt grovavfall. Tidigare har hårdplast sorterats som brännbart avfall, medan plastförpackningar har sorterats ut för att återvinnas.Plastförpackningar har ett eget insamlingssystem och de ska fortsätta återvinnas på samma sätt som tidigare. Men nu ska alltså så mycket som möjligt av övrig hårdplast också materialåtervinnas och det är därför viktigt att den sorteras på rätt sätt.

Hårdplasten kommer att hanteras i ytterligare ett steg på plats av vår utbildade personal för att så mycket som möjligt ska kunna lämnas vidare för materialåtervinning, säger Johan Borg.

Exempel på hårdplast:
Uttjänta eller trasiga plastmöbler
Leksaker som inte innehåller batterier.
Tvättkorgar av hårdplast

På återvinningscentralerna finns nya skyltar som hjälper kunderna att sortera rätt, samt personal som gärna hjälper till om det behövs.

Här finns Tekniska verkens sorteringsguide.

För mer information kontakta gärna:
Johan Borg, Avdelningschef hushållsavfall, Tekniska verken, 013-20 81 19
johan.borg@tekniskaverken.se

Bilder

Om

Tekniska verken i Linköping
Tekniska verken i Linköping
Box 1500
581 15 Linköping

013 - 20 80 00https://www.tekniskaverken.se/
Tekniska verken i Linköping
Box 1500
581 15 Linköping

Tekniska verken-koncernen bygger världens mest resurseffektiva region genom att erbjuda smarta och effektiva lösningar som förenklar våra
211 000 privat- och företagskunders vardag. Tillsammans med våra kunder tar vi hand om och nyttjar jordens resurser på ett bättre sätt, med mer nytta och mindre påverkan på miljön. Vi erbjuder tjänster inom elnät och elhandel, avfall, biogas, effektiva energilösningar, vatten och avlopp, fjärrvärme, fjärrkyla, bredband, belysning och laddlösningar. 
 
Välkommen att läsa mer på tekniskaverken.se
 

Tekniska verken i Linköping AB (publ) Box 1500 581 15 Linköping Besöksadress: Brogatan 1 Presskontakt: 013-20 91 40 Växel: 013-20 80 00

Läs om vårt bidrag till FN:s globala mål här

Följ Tekniska verken i Linköping

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tekniska verken i Linköping

Linköpings- och Mjölbyborna har sänkt sin elförbrukning under hösten11.11.2022 10:00:00 CET | Pressmeddelande

Under oktober månad använde Tekniska verkens privatkunder i Linköping 17 procent mindre el i oktober 2022 jämfört med oktober 2021. Under september minskade samma hushålls elförbrukning med cirka 12 procent jämfört med september 2021. Privatkunderna i Mjölby-Svartådalen använde 22 procent mindre el i oktober 2022 jämfört med oktober 2021. Under september minskade Mjölbybornas elförbrukning med cirka 14 procent jämfört med september 2021.

Energiförbrukningsmätare årets vinnare i Innovation Camp11.11.2022 08:50:33 CET | Pressmeddelande

Igår kväll utsågs vinnarlaget i den årliga tävlingen Innovation Camp på Tekniska verken i Linköping. Elever från Platengymnasiet, Katedralskolan och Curt Nicolin Gymnasiet tog hem priset för företagsidén Voltsave som erbjuder en mätare med tillhörande app som visar energiförbrukningen i hemmet. Tjänsten "Tally" tydliggör i ett första steg kopplingen mellan varmvatten och energiförbrukning, då mätaren kan skruvas fast på alla vattenkranar. På sikt ska applikationen kunna visa hemmets hela energiförbrukning, för att påverka beteendet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum