Stadsarkivet

Nu släpper Stadsarkivet vårens program med nästan 40 programpunkter

Dela

Den som besöker Stadsarkivet kan se fram emot en fullmatad vår med program och magasinsvisningar flera dagar i veckan. Startskottet går den 26 januari med invigningen av utställningen om kvarteret Putten som försvann i cityomvandlingen på 50-talet. Därefter blir det en strid ström av föreläsningar och visningar, om t ex sjukhusskandalen 1936 som ledde fram till Lex Maria och Den lesbiska härvan 1943, året innan homosexualitet avkriminaliserades. Besökaren får också följa med ner i de spännande arkiven och bland annat ta del av vackra kyrkoritningar och lära sig om vilka spår t ex ett mord lämnar i arkiven. Det blir även en temadag om 100-årsjubilaren Per Anders Fogelström och mycket mycket mer.

Författaren Per Anders Fogelström framför porten till Kvastmakarbacken 4, 1961. Upphov: Herbert Lindgren. Fotografi från Stadsmuseet.
 

Bland föreläsarna finns förutom arkivarier från Stadsarkivet historieforskare från Stockholms universitet, historiker Jonas Nordin från Kungliga biblioteket, konstvetaren, författaren och dokumentärfilmaren Anders Wahlgren och många fler.

– Antalet besökare till Stadsarkivets evenemang ökar stadigt för varje år. Det visar på vilket stort intresse det finns för historiska ämnen som ju ofta har en stark koppling till det som händer idag, säger Lennart Ploom, stadsarkivarie.

Under våren föreläser Stadsarkivets medarbetare även på andra platser, t ex Kista bibliotek. Dessutom fortsätter den populära timslånga Stadsarkivet för nybörjare som reder ut begreppen för den som är ovan att söka information i ett arkiv. Under tiden som Stadsmuseet är stängt för ombyggnad finns dessutom Stadsmuseets Faktarum hos Stadsarkivet och kan svara på besökarnas frågor om Stockholm och få hjälp att söka i ett digert digitalt material med foton, konst, pressklipp med mera,

Den som inte har möjlighet att komma och ta del av föredragen kan gå in på video.stockholm.sedär inspelningar av föreläsningarna finns tillgängliga. På Stadsarkivet är det fri entré till alla evenemang.

Hela vårprogrammet finns på Stadsarkivets webbplats: http://stadsarkivet.stockholm.se/Visningar-och-program/program/

  • Stadsarkivet har idag 8,5 mil handlingar, den äldsta är från 1358 och den senaste skapas nu. Cirka 3 kilometer av de dryga 8,5 milen handlingar är idag digitaliserade.
  • I Stadsarkivet finns 3,5 miljoner kartor och ritningar.
  • I e-arkivet förvaras och underhålls handlingar digitalt.
  • Varje år besvarar Stadsarkivet drygt 22 000 frågor från människor som t.ex. behöver en lagfart, uppgift om en försvunnen släkting, ett gymnasiebetyg, en hälsojournal, en bouppteckning, en ritning o.s.v.
  • Stadsarkivet är Nordens mest besökta arkiv och tar emot cirka 44 000 besökare per år.
  • Stockholm.se/stadsarkivet har varje år 210 000 besök.
  • Stadsarkivet är en förvaltning i Stockholms stad med ansvar för att den information som skapas i Stockholm stad och län bevaras och finns tillgänglig för alla, nu och i framtiden.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Dokument

Om

Stadsarkivet
Kungsklippan 6
Stockholm

+46 (0)8 508 28 300http://stadsarkivet.stockholm.se/

Stadsarkivet är Nordens mest besökta arkiv. Här finns information om staden och dess medborgare från 1400-talet fram till idag. Materialet förvaras i det sju våningar djupa bergrummet i Kungsklippan centralt i Stockholm där också de publika lokalerna finns samt i filialen i Frihamnen. Totalt finns drygt 8,6 mil arkivmaterial. En mindre del av materialet är utlagt på internet.

 

· Stadsarkivet har idag över 8,6 mil handlingar, den äldsta är från 1358 och den senaste skapas nu. Cirka 3 kilometer av de 8,6 milen handlingar är idag digitaliserade.

· I Stadsarkivet finns 3 miljoner kartor och ritningar.

· I e-arkivet förvaras och underhålls handlingar digitalt.

· Varje år besvarar Stadsarkivet 22 000 frågor från människor som t.ex. behöver en lagfart, uppgift om en försvunnen släkting, ett gymnasiebetyg, en hälsojournal, en bouppteckning, en ritning o.s.v.

· Stadsarkivet är Nordens mest besökta arkiv och tar emot ca 44 000 besökare per år.

· Webbplatsen har varje år 230 000 besök.

· Stadsarkivet är en förvaltning i Stockholms stad med ansvar för att den information som skapas i Stockholm stad och län bevaras och finns tillgänglig för alla, nu och i framtiden.

Följ Stadsarkivet

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Stadsarkivet

Stor bredd präglar höstens publika program på Stadsarkivet21.8.2017 13:59Pressmeddelande

För Stadsarkivets besökare innebär hösten mängder av spännande programpunkter. Startskottet går den 30 augusti med en av höstens alla Onsdagshistorier, den första om Baron Görtz som slutade sina dagar på galgbacken i Skanstull. Sen rullar det på med spännande föreläsningar och visningar varje vecka. Hör om starka män i Stockholm som brottades med björnar och lyfte pianon, solljusbehandling mot tuberkulos på 1800-talets Kungsholmen och agitatorn Kata Dalström och hennes kamp för lika rösträtt etc. I höstens magasinsvisningar berättas det bland annat om kriminaliserad homosexualitet och om hur Stockholm växer. Under Arkivkvällarna på torsdagar får du veta allt om ditt hus och om stockholmarnas stora fotbollsintresse. Därtill en Arkivlördag varje månad, bland annat med tema Finland som i år firar 100 år som självständig stat.

Besöksrekord på Stadsarkivet under Kulturnatt 2017!3.5.2017 15:50Pressmeddelande

I lördags kväll på Kulturnatten den 29 april ringlade köerna långa till Stadsarkivet på Kungsklippan. Hela 896 besökare hade trotsat den kyliga aprilkvällen och gick på magasinsvisningar, fick hjälp att söka i olika databaser och testade sina kunskaper om det gamla Stockholm. Även besökssiffrorna för det första tertialet visar på ett stort intresse för Stadsarkivet. Jämfört med de första fyra månaderna 2016 har 12 procent fler valt att besöka Stadsarkivet, vilket innebär att 17 424 personer hittills i år har tagit del av verksamheten på Kungsklippan 6..

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum