Nu släpps digital guide av Kimstad kyrka och kyrkogård

Dela
Kimstad kyrka en av landets ståtligaste barockkyrkor. Det är en slottskyrka kopplad till Löfstad slott och adelssläkten Piper, som har skänkt många av kyrkans föremål. På kyrkogården finns ett stort antal kulturmärkta gravar. Nu släpps digital guide av Kimstad kyrka och kyrkogård.
Foto: Annelie Tollerå
Foto: Annelie Tollerå

Till allhelgonahelgen släpps en digital guide av Kimstad kyrka och kyrkogård. Kimstad kyrka en av landets ståtligaste barockkyrkor. Kyrkan är en slottskyrka kopplad till adelssläkterna Piper och Lillie och Löfstad slott. Medlemmar av Lilliesläkten finns begravda inne i kyrkan i ett gravkor.

Löfstad slott fick patronatsrätt år 1699, vilket innebar att man hade makt av tillsätta och avsätta kyrkans präster. Samlingen vapensköldar på kyrkans väggar är unik.

Det mest kännetecknande för kyrkans yttre är de båda ryttarfigurerna på takåsen. De föreställer enligt legenden två prinsar som kämpade om landets krona år 1060. Det sägs att denna kamp gav socknen namnet Kämpestad, som sedan förändrats till Kimstad.

Den nuvarande kyrkan stod färdig 1733, men det har tidigare funnits kyrkor på samma plats sedan 1100-talet. På kyrkogården finns många kulturmärkta gravar. Bland annat vilar nu släkten Piper, som var de sista ägarna av Löfstad slott, på kyrkogårdens södra sida. 

Sedan en digital kyrkguide släpptes för S:t Olai kyrka har Kimstad kyrka varit en av de mest efterfrågade kyrkorna i Norrköpings pastorat att göra en viruell rundtur till. Guiedn går att komma åt både via webbläsaren, i mobilen och via Svenska kyrkans app Kyrkguiden.


Läs mer på Svenska kyrkan i Norrköpings webb: https://www.svenskakyrkan.se/norrkoping/guidad-vandring-kimstad

Kontakt
Matilda Eklöf, kommunikatör
011-241060 / matilda.eklof@svenskakyrkan.se

Annelie Tollerå, kommunikatör
011-241064 / annelie.tollera@svenskakyrkan.se

Bilder

Foto: Annelie Tollerå
Foto: Annelie Tollerå
Ladda ned bild
Foto: Annelie Tollerå
Foto: Annelie Tollerå
Ladda ned bild
Foto: Annelie Tollerå
Foto: Annelie Tollerå
Ladda ned bild
Foto: Annelie Tollerå
Foto: Annelie Tollerå
Ladda ned bild

Om

Svenska kyrkan Norrköping
Svenska kyrkan Norrköping
Nya Rådstugugatan 7
601 04 Norrköping

+46(11)241000https://www.svenskakyrkan.se/norrkoping

Kyrkan finns till för dig.

Svenska kyrkan Norrköping vill vara en närvarande och öppen kyrka som ger möjlighet till eftertanke, tro och engagemang. Vi är en gemenskap och ett stöd i glädje och sorg. Vi finns med i vardagen liksom vid livets stora skiften, både hemma och långt bort. 

Svenska kyrkan i Norrköping har fyra församlingar, Borgs församling, Kolmårdens församling, S:t Johannes församling och S:t Olofs församling. Här finns också Diakonicentrum - DC som är en mötesplats och samtalsmottagning för ungdomar och unga vuxna. I Norrköpings pastorat finns även en kyrkogårdsförvaltningen, ett kansli och en utvecklingsenhet.

Tillsammans består Svenska kyrkan i Norrköping av ca 80 000 medlemmar, 25 kyrkor, 23 kyrkogårdar, 7 kapell och flertalet församlingshem och andra verksamhetslokaler.

Vi vill medverka till att Norrköping blir en bra plats att leva på för alla, vi vill vara där människor är. Kyrkan finns till för dig.

Följ Svenska kyrkan Norrköping

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan Norrköping

Unga musikstipendiater utsedda18.12.2023 09:58:29 CET | Pressmeddelande

S:t Olofs församling har utsett årets stipendiater. Det stora GT Bäckmansstipendiet på 150000kr har gått till 27-åriga Ebba Lejonclou, som en puff framåt i karriären som operasångerska. Det lite mindre Ribbingsstipendiet på 60000kr gick till 19-åriga David Hjärtström, som har kyrkorgel som främsta instrument. Stipendiaterna både tar emot sina stipendier och visar upp sina förmågor i den traditionsenliga stipendiatkonserten i S:t Olai kyrka på trettondagen.

Hedvigs kyrka firar 350 år20.10.2023 13:30:13 CEST | Pressmeddelande

Hedvigs kyrka invigdes under allhelgonahelgen den 1 november 1673. Det innebär att den välkända kyrkan på Tyska torget firar 350 år. Med flera hundra år på nacken har kyrkan en lång historia, allra först som församlingskyrka åt den tysktalande befolkningen i staden. Nu finns en ny utställning i Hedvigs kyrka, som berättar om kyrkans historia och föremål. Kyrkan gör också en nysatsning på att hålla öppet på vissa vardagar för besökare.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye