Stockholms stad

Nu släpps laxarna ut i Stockholms ström

Dela

Just nu börjar tusentals små laxar släppas ut i det årliga laxsläppet i Stockholms ström. På grund av de rådande omständigheterna sker släppet utan närvaro av publik eller media.

Öringssmolt, foto Oliver Karlöf.
Öringssmolt, foto Oliver Karlöf.

Laxsläppet livesänds

Vanligtvis samlar fiskutsättningen hundratals intresserade stockholmare och turister. För andra året i rad väljer vi att inte göra fiskutsläppet till ett publikt evenemang på grund av den rådande pandemin.

Vi erbjuder er istället att följa laxsläppet som livesänd video med start nu klockan 13.00 den 3 maj. Videon sänds från Fortums webbplats på länken fortum.se/laxslappet

Pressbilder

Äldre pressbilder finns redan nu att hämta på länken:
https://mediabank.fortum.com/l/9XBJprzHcnXf

Klockan 16.00 uppdateras pressbilderna med bilder från årets släpp.

Laxfiske mitt i city

Ett tydligt vårtecken är när Stockholms stad tillsammans med Fortum och Heba Fastighets AB gemensamt sätter ut tiotusentals laxar och öringar med värdefull hjälp från fiskeklubben Strömstararna.

- Att kunna fiska lax och öring mitt i Stockholm city är unikt och ger ett mervärde för stockholmarna och alla som besöker staden. Utsättningen av lax- och öringssmolt är ett konkret och viktigt projekt där idrottsförvaltningen bidrar till länets biotopvård. Vi är jätteglada för samarbetet med Fortum och Heba Fastighets AB som möjliggjort detta, säger Stockholms stads idrottsborgarråd Karin Ernlund (C).

Utsättningarna skapar ett världsunikt fiske

En drömupplevelse för många är att lyckas fånga en lax i Strömmen eller en öring bland skärgårdens kobbar och skär.

Utsättningen av lax och havsöring i Strömmen påbörjades 1973 och har bidragit till att det i dag är ett av de artrikaste fiskevattnen i Stockholm, med ca 30 olika fiskarter. De unga fiskarna som sätts ut simmar till Stockholms skärgård och ut i Östersjön för att efter ett par år återkomma till platsen de präglats på, i Stockholms ström. Där kan intresserad allmänhet och sportfiskare både se en häpnadsväckande fisklek och sportfiska.

Sportfiske fritt för alla

Sportfisket i Strömmen har varit fritt sedan länge och pågår året om. Fisket av lax och havsöring i Stockholms ström tog fart på 1970-talet i och med att reningsverk gjorde vattenkvaliteten bättre. Varje år fångas stora laxar och havsöringar i Stockholms ström. Rekordet för lax är 21,8 kg och för havsöring 13,4 kg. Fiskeklubben Strömstararna ger råd och rön för dem som är intresserade av att fiska i centrum och är med och ordnar fisketävlingar under året.

Tiotusentals småfiskar sätts ut

De små unga fiskar som sätts ut kallas för smolt. Totalt kommer det att sättas ut 10 000 laxsmolt och drygt 130 000 öringssmolt i Strömmen, i olika vattendrag och i skärgården.

- Under tre dygn släpps de mer än 140 000 lax- och öringssmolten ut på ett 50-tal platser runt om i länet med start i Stockholms ström. Laxsläppet i Strömmen har för många blivit en årlig tradition som vanligtvis lockar många besökare, säger Oliver Karlöf, Stockholms stads fiskekonsulent.

De fiskar som sätts ut nu får enligt lag inte fiskas upp förrän de är minst 60 cm för lax och minst 50 cm för havsöring, då väger de åtminstone 1,4 kg. Smolten präglas på det vatten­drag den sätts i eller vuxit upp i. På så sätt kan öring introduceras i nya lämpliga bäckar som kan fungera som naturliga barnkammare åt havsöringen i framtiden. Stockholms stads fiskevårdare jobbar också med att sköta öringens vattendrag och att ordna med fiskvägar och biotopvård.

- Fortums mål är att erbjuda miljösmarta produkter och tjänster, och strävar efter att minska den miljömässiga påverkan av vår verksamhet. En viktig del av vårt hållbarhetsarbete är biologisk mångfald och biotopvård. Laxsläppet är ett väldigt synligt exempel på hur vi gör skillnad för en renare värld, säger Per-Oscar Hedman, kommunikationschef på Fortum Sverige.

De vuxna fiskarna återvänder till Strömmen

Även vid Strömmen präglas den utsatta öringen och laxen. Vuxna fiskar återvänder efter ett par år, öringen från skärgården och laxen ända från södra Östersjön. Det är då de skapar det unika fisket i Strömmen. Den spektakulära leken kan ses från Norrbro under oktober och november.

- Hållbarhet är viktigt för Heba och en levande natur är en del i hållbarhet. Kan vi hjälpa till att bevara en mångfald av arter så är vi gärna med och bidrar, säger Patrik Emanuelsson vd Heba Fastighets AB.

Kontakt och mer information

Vid frågor om evenemanget

Anette Craas evenemangssamordnare, idrottsförvaltningen Stockholms stad
anette.craas@stockholm.se
08-508 27 721

Presskontakt Stockholms stad idrottsborgarråd Karin Ernlund

Pontus Hammarlund
pontus.hammarlund@stockholm.se
076-122 94 01

Vid frågor om fiskevården i Stockholm

Oliver Karlöf
oliver.karlof@stockholm.se
08-508 27 659

Sverker Lovén
sverker.loven@stockholm.se
08-508 27 680  

Presskontakt Fortum Sverige

Per-Oscar Hedman
per-oscar.hedman@fortum.com
070-214 75 45

Presskontakt Heba Fastighets AB

Patrik Emanuelsson
patrik.emanuelsson@hebafast.se
072-582 30 01

Presskontakt Strömstararna

Bojan Stankovic
bojan.stankovic87@gmail.com
070-735 93 36

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Öringssmolt, foto Oliver Karlöf.
Öringssmolt, foto Oliver Karlöf.
Ladda ned bild
Havsöring, foto Oliver Karlöf.
Havsöring, foto Oliver Karlöf.
Ladda ned bild

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Stockholms stad är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum