Nu startar årets skräpplockning
– När våren kommer syns allt skräp. Med kampanjen vill vi lära alla barn och vuxna att inte skräpa ner. Vi vill också visa barnen att deras insats är viktig och att vi tar deras åsikter och oro på allvar, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.
Redan nu har drygt 550 000 människor anmält sig till Vi Håller Rent och är redo att ge sig ut på skräpjakt. Totalt är 255 kommuner med och hjälper till. I kampanjen genomförs insatser i hela landet för att plocka skräp och för att öka medvetenheten om nedskräpning. Förra året deltog 676 366 människor.
Men skräpplockningen handlar inte om att barnen ska städa – utan om att lära. Över nio av tio av de pedagoger som deltagit i kampanjen tidigare år tycker att skräpplockningen ger barn och unga ökade kunskaper om både nedskräpningens effekter och om återvinning och andra miljöfrågor.
Den senaste tiden har barn och unga gått ut på gatorna över hela världen för att protestera mot vuxenvärldens brist på ansvarstagande i klimatfrågan, vilket visar att det finns ett starkt engagemang för miljöfrågor. Ett viktigt syfte med skräpplockningen är att ge barn och unga verktyg att engagera sig för en hållbar utveckling.
– Det är dagens barn och ungdomar som kommer att få brottas med de problem vi vuxna lämnar efter oss. Skräpplockningen ger möjlighet att diskutera lösningar, vilket ger barn och unga både framtidstro och handlingskraft, säger Johanna Ragnartz.
För mer information:
Johanna Ragnartz, vd Håll Sverige Rent, telefon 076-941 01 89, johanna.ragnartz@hsr.se
Anna Lilja, projektledare Håll Sverige Rent, telefon076-015 39 72, anna.lilja@hsr.se
Fakta: Vi Håller Rent
Vi Håller Rent är Sveriges största skräpplockarkampanj med nästan 700 000 deltagare år 2018.
Håll Sverige Rent har arrangerat skräpplockardagar sedan 2004.
Det är främst skolor och förskolor som är ute och plockar skräp i ett pedagogiskt syfte. Här kan du se alla vilka som deltar, per kommun.
De kommuner som anmäler sig till kampanjen stöttar alla skolor och förskolor genom att dela ut säckar och påsar som Håll Sverige Rent kostnadsfritt tillhandahåller. Kommuner erbjuder ofta hämtning av det insamlade skräpet.
På Håll Sverige Rents webbplats kan du se vilka kommuner som hittills är med och stöttar. https://www.hsr.se/vhr2019/kommuner
Kontakter
Johanna RagnartzVD
Tel:076-941 01 89johanna.ragnartz@hsr.seBilder
Om
Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.
Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.
Följ Håll Sverige Rent
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent
Så kan sopslarvet i avfallsrummen minska20.11.2024 09:15:00 CET | Pressmeddelande
Fler bostadsbolag rapporterar problem med nedskräpning, dumpning och felaktig avfallshantering i och runt om soprum. Det kan leda till ökade kostnader och skapa otrivsel bland boende. Men det finns lösningar: en nyligen genomförd beteendestudie av Håll Sverige Rent, Nordic Behaviour Group och Stadsmissionen Östergötland hos ett större bostadsbolag visar att insatser för att minska olovlig dumpning gett tydliga resultat – 38 % färre olovliga dumpningar och 57 % förbättrad miljö i grovsoprummen.
Håll Sverige Rent nominerade till Signumpriset14.11.2024 15:15:00 CET | Pressmeddelande
Signumpriset uppmärksammar varje år det nordiska företag som utmärker sig i sitt långsiktiga arbete med att vårda och förvalta sitt varumärke – både kommunikativt och juridiskt. Signumpriset är instiftat av Groth & Co och delas 2025 ut för 30:e gången. Håll Sverige Rent är en av de nominerade till priset.
Den vita prillan – ny miljöbov12.11.2024 08:30:00 CET | Pressmeddelande
Fimpar och snus är det vanligaste skräpet i stadsmiljö. Nya mätningar från Håll Sverige Rent visar att mängden skräpiga fimpar minskar medan snusprillor ökar. Det är det vita snuset som står för störst del av snusskräpet. Den 1 november sänktes skatten på snus med 20 procent, något som kan driva på försäljning och därmed nedskräpningen ytterligare.
Nu utser vi årets mest hållbara skolor – här är vinnarna11.11.2024 08:15:00 CET | Pressmeddelande
Idag firas Hållbarhetsdagen av tiotusentals barn och unga runt om i landet. I samband med firandet delas priser ut till årets mest hållbara förskola, grundskola och gymnasium. Skolorna som tävlat ingår i Håll Sverige Rents utbildningsprogram Grön Flagg och de bedöms på hur väl de har arbetat med hållbarhet i undervisningen under året. Nu står det klart vilka som vinner.
Pantbeteende i skärgården – vad hindrar besökare från att göra rätt?4.11.2024 09:00:00 CET | Pressmeddelande
De allra flesta skärgårdsbesökare vill göra rätt val för miljön, bara de får rätt förutsättningar. Det visar en ny rapport från Håll Sverige Rent, Kungliga Svenska Segel Sällskapet (KSSS) och Coca-Cola i Sverige. Tydligare ansvarsfördelning, bättre samarbeten samt lättillgänglig information och material till besökare är nyckelåtgärderna som kan minska nedskräpningen och öka insamling i skärgården.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum