Trafikverket

Nu startar bygget av Varbergstunneln

Dela

Torsdag 19 december markerade officiell byggstart för projekt Varbergstunneln. Detta innebär att Trafikverket nu går in i produktionsfasen med att bygga tunneln och dubbelspår på Västkustbanan, mellan Varberg och Hamra.

Visionsbild av den framtida plattformen. Bild: Abako
Visionsbild av den framtida plattformen. Bild: Abako

– Nu är vi officiellt igång med projekt Varbergstunneln. Bygget av tunneln och nya sträckningen av järnvägen kommer att pågå tills vi öppnar för trafik i december 2024, säger Mathias Wärja, projektchef Varbergstunneln Trafikverket. I och med utbyggnaden av Västkustbanan till dubbelspår på sträckan Varberg och nio kilometer söderut så ökar vi förutsättningarna att fler vill åka tåg eller transportera gods på järnväg. Framtidens resande ska vara hållbart i hela regionen.

Nästa år kommer Trafikverket bland annat börja gräva schakt, spränga i berg, bygga klart Getteröbron och skapa nya tillfälliga gång- och cykelvägar.

Fakta om Projekt Varbergstunneln
Västsverige växer varje år med cirka 25 000 invånare. Lika många som bor i en mindre stad. För en tillgänglig region, där resor och transporter fungerar för alla, måste Trafikverket bygga om och bygga nytt. I Varberg bygger vi ut järnvägen med dubbelspår och en tunnel under centrum. Resan mellan Göteborg och Malmö eller Köpenhamn kommer att gå snabbare när fler tåg får plats. Säkerheten ökar och miljön förbättras. Staden kan växa ut mot havet när spåren försvinner under mark.

Läs mer om projektet: https://www.trafikverket.se/nara-dig/Halland/vi-bygger-och-forbattrar/Varberg-dubbelspar-i-tunnel-och-resecentrum/

Kontakter

Mathias Wärja, projektchef Varbergstunneln Trafikverket, 010-125 83 72, mathias.warja@trafikverket.se

Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00

Bilder

Visionsbild av den framtida plattformen. Bild: Abako
Visionsbild av den framtida plattformen. Bild: Abako
Ladda ned bild

Om

Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt. På Trafikverket jobbar cirka 9000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum